RS200-at áldoztak Goodwoodban

2017.06.30. 09:12

Szép reggelt az év 181. napján, június 30-án, a Pálok, Besék és Pávelek neve napján.

Már zúznak Goodwoodban

Goodwoodban épp zajlik a FOS, azaz a Festival of Speed. Vasárnapig tapossa Sussex rikító zöld gyepét a brit autóbuzik felső tízezre, miközben a birtok aszfaltján olyan nagy múltú és/vagy ritka autóknak nyomják tövig, mint például ez az 1986-os Ford RS200 Evo, amit a csütörtöki gyakorláson csaptak oda a Molecomb kanyar báláinak.

A Fordot Pat Doran, egy már visszavonult brit ralikrossz-versenyző vezette. Nem egy amatőrről van szó, a Molecomb kanyar minden évben szed pár fájó áldozatot. A szűk, technikás kanyarban jó pár múzeum szemefénye veszett oda, két éve péládul egy Mazda 767B-t zúztak le itt.

Hírsaláta

  • Nincs vége a Vettel-Hamilton dodzsemnek. A nemzetközi szövetség (FIA) ismét megvizsgálja azt az ütközést, amely Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között történt a vasárnapi Forma-1-es Azeri Nagydíjon. A pontversenyben vezető német Vettel negyedik, legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton pedig ötödik lett a futamon. Előbbi kapott egy boxban letöltendő 10 másodperces büntetést, mert az egyik biztonsági autós periódus alatt belecsúszott hátulról Hamilton autójába, majd a brit mellé hajtott, és oldalról is meglökte, miközben mindketten hevesen gesztikuláltak. Vettel később azzal vádolta Hamiltont, hogy hirtelen lassításával fékezésre kényszerítette őt, de a FIA szerint a brit pilóta nem tett ilyet, és a helyzetnek megfelelően haladt. Egyelőre nem tudni, miért vizsgálják tovább az esetet. (MTI)
  • Nem spórolnak a kilométerekkel az állami vezetők. A Napi.hu szedte össze, hogy az év első öt és fél hónapjában már több mint hárommillió kilométert autóztak össze az állami vezetők, ami egy főre átlagosan 17,5 ezer kilométer. Egy átlagos munkanapon eszerint több mint 150 kilométert utazik minden egyes miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár. További statisztikák a Napi.hu-n.
  • Négy év börtönt kapott a magyar sofőr, aki két gyermeket gázolt halálra Angliában – írja az Index.hu. H. Gábor még szilveszter napján gázolt halálra gázolt halálra egy 11 és egy 12 éves lányt az angliai Oldham városban, majd elhajtott a helyszínről. A férfi négy év börtönbüntetést kapott, míg – szintén magyar további – társai, akik segítettek neki elrejteni a kocsit és a nyomozás során félrevezették a hatóságokat 20, 21 és 25 hónap börtönbüntetést kaptak. (Index.hu)

Nincs mit hallgatni?

Podcastben termelékeny nap volt a csütörtök felénk. Két hét után megszületett az elsőÉgéstér , benne Winkler, PT és Assur siratják el a Toyota újabb Le Mans-buktáját és igyekeznek megfejetni, miért nem siker a piacokon az Alfa Giulia. Az Index sportrovata eközben a hiperizgalmas hétvégi azeri F1-es nagydíjat elemezte friss Bukótérben.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Mit csináljak hétvégén?

  • Egyrészt szombaton egész jó idő lesz, másrészt vasárnapig tart a Festival of Speed. Hétvégén ott lesz Robert Kubica egy Renault Sport E20-as volánjánál, Emerson Fittipaldi egy McLaren M23-asban, Marc Gené Ferrari F60-asban, Damon Hill pedig egy 70-es évek eleji Tyrrell 003-ast hajt majd. Élő streamet itt találsz mindehhez. 
wrclappi
  • Vasárnap estig zajlik továbbá a lengyel rali. Elsőre talán nem hangzik valami izgalmasan, hisz ez is csak egy világbajnoki futam a sok közül, aminek Magyarországon semmi híre, de nem árt tudnod, hogy a ralisport egyik legnagyobb átlagsebességű futamáról van szó. Eredmények erre, kedvcsináló videó tavalyról itt

Jó hétvégét, jövő héten ugyanitt!