Házfalon semmisült meg a McLaren

2017.07.05. 07:33

Jó reggelt kívánunk július 5-én, Emese, Sarolta és Lotti névnapján. A napsütést délután gomolyfelhők zavarhatják meg, este és éjszaka pedig már záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Addig azonban élvezzük a hamisítatlan nyári időt. A nap elkezdésében a Hidegindító segít, máris indulunk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Az áprilisi sanghaji bemutatót követően most végre megkezdődött a németországi Sindelfingenben a fészliftes Mercedes-Benz S osztály gyártása. A németek oda is tették magukat, és igyekeztek megmutatni, hogy ez az autó igazán a csúcsot képviseli. Így az első példányok egyike, egy S 560 önvezető módban gördült le a gyártósorról, és tette meg élete első másfél méterét. (motor1)

  • Autonóm járművek járőröznek majd hús-vér rendőrök mellett a dubaji utcákon is. Az O-R3 névre keresztelt autók még idén megjelennek a forgalomban. Rendszerük kamerákból, LIDAR-eszközökből, hőkamerákból és lézerszkennerekből áll, és képes lesz felismerni rendszámokat, valamint arcokat is. A cél nem az emberi munkaerő csökkentése, hanem a kisegítés. (motorauthority)
  • Meglepőt nyilatkozott Robert Kubica: a lengyel autóversenyző 80-90 százaléknyi esélyt lát arra, hogy visszatérjen a Forma-1-be. A kimondottan tehetségesnek tartott pilóta még 2011-ben szenvedett súlyos ralibalesetet, keze olyan súlyosan sérült, hogy a visszatérés esélye sokáig fel sem merült. Júniusban azonban újra Forma-1-es autót tesztelhetett, ezt hamarosan meg is ismételheti. A visszatérés mindenesetre így is kisebbfajta csoda lenne. (autocar)

Anno – július 5.

  • 1914-ben e napon II. Vilmos német császár hűségnyilatkozatot küldött I. Ferenc Józsefnek, ezzel bátorítva a Monarchiát, hogy hadat üzenjen Szerbiának.
  • 1865-ben Londonban megalapították az Üdvhadsereget.
  • 1848-ban ezen a napon vette kezdetét Pesten az első népképviseleti országgyűlés.
  • 1687-ben megjelent Isaac Newton műve A természetfilozófia matematikai alapjai címmel.
  • Forma-1-es versenyből hat is esett erre a napra, mindegyiket Franciaországban rendezték. Reims-ben 1953-ban Mike Hawthorn, 1959-ben Tony Brooks, 1970-ben Clermont-Ferrand-ban Jochen Rindt, 1981-ben Dijon Prenois-ban Alain Prost, 1987-ben Paul Ricard-ban és 1992-ben Magny-Cours-ban Nigel Mansell tudott győzni.

Totalcar retró

  • Milyen lett a Honda Prelude, amelyet kosárból raktak össze eladásra? Tizenöt évvel ezelőtt kipróbáltuk, erre tessék.
  • Tíz esztendeje igyekeztünk elhinni, hogy ez a kerékpár nem egy egyszerű kemping bicikli.
  • Öt éve pedig felnyitottuk egy Opel géptetejét, és megtaláltuk benne a disznót meg a dögöt. Hogy melyik volt az? Innen kiderül.

Tegnap a Totalcaron

  • A Citroën reklámügynökségén vélhetően túltolták kicsit a kábszit, amikor a C-Elysée-hez a következő kifejezéseket társították: elegancia és tekintély, vonzó köntösben. Winkler Róbert tesztje nem pont ezt a következtetést hordozza.
  • Macsuga János pedig roncsárverésen járt, cikke arra keresi a választ, kinek éri meg onnan autót venni a szerencsejátékosokon, szerelőkön élelmeseken kívül.

Mai műsor

"Az a csodálatos a szerpentinben, hogy ugyan szükség szülte találmány, hiszen a hegy megmászása így a leghatékonyabb, de autóval ritka szórakoztató. Célgép kéne ide, mondjuk egy MX-5, vagy egy GT86, nekem most van egy ezres, háromhengeres, hibrid Swiftem. Fájt? Egy percig sem" - Sturcz Anti alaposan kipróbálta az új Swiftet.

Keserű méz

  • Bármilyen hihetetlen is, ezen a képen egy McLaren 570S látható. A szupersportkocsi házfalnak csapódott a nagy-britanniai Trowbridge-ben. A kora reggeli balesetet csodával határos módon mindenki megúszta. (carbuzz)

Közlekedési koffein

  • Az M5-ös autópályán Budapest felé, Balástya térségében aszfaltoznak. A 148-as és a 143-as km között a belső sávra terelik a járműveket. A 146-os km-nél lévő balástyai csomópontban nem lehet se le-, se felhajtani. Legközelebb Kisteleknél érhető el az M5-ös autópálya.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé a 156-os km-nél két személyautó és két kamion ütközött össze. A sérült járművek a külső sávot foglalják el, a forgalmat a belsőbe terelik.
  • A 2-es főúton Rétságnál, az 56-os km-ben, valamint Hont előtt a 75-ös km-nél tengelysúly mérőberendezést telepítenek. Mindkét helyszínen, egy sávon jelzőlámpás irányítással halad a forgalom.
  • Szlovákiában, nemzeti ünnep miatt a magyar-szlovák határszakaszon 2017.07.05.-én 00.00 órától 24.00 óráig szünetel az átlépés a kamionforgalomban.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli 67. születésnapját Huey Lewis amerikai zenész, születési nevén Hugh Anthony Cregg III. Legismertebb munkái közé tartozik a Vissza a jövőbe című filmben hallható The Power of Love, a vásznon pedig ő maga is feltűnik egy cameoszerepben.