Mától van olcsó Tesla

2017.07.07. 09:13

Apollónia napján kezdődik a csodás pénteki Hidegindító. 1894-ben ezen a napon született Mihály Dénes magyar mérnök, a televíziós képátvitel feltalálója, 1969-ben, Kanadában a francia nyelvet egyenrangúként ismerték el az angollal, 1977-ben, az Egyesült Államokban pedig kipróbálják a megnövelt sugárzású atomfegyvert, vagyis a neutronbombát. A nap dala a világ számomra legjobb dala is egyben: az Elefánt zenekartól a Plüss.

Hírek autósoknak

Ha nem a mindig szavahihető és tárgyilagos MTI írná, talán el sem hinnénk, de így kénytelenek vagyunk: július 10-től megváltozik a KRESZ. A július 14-én, azaz jövő pénteken kezdődő és 30-ig tartó budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság kedvéért írják át a jogszabályt, hogy a szervezőbizottság által használt járművek legálisan közlekedhessenek a buszsávban. (MTI)

xmoeobskov7yfm1ivr9a

Ma készül el a Tesla tömegmodellje, a Model 3 első, szériában gyártott példánya. A BMW 3-as sorozatával azonos, középkategóriás szedán természetesen teljesen elektromos hajtású, hatótávolsága akár 350 kilométer is lehet és, szemben az eddigi X-szel és a nagytestű Model S-sel, ez mindössze 35 ezer dollárba kerül, ami alig 10 millió forint. Ez persze csak az induló ár. Az autó körülbelül 6 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométeres sebességre és ebben is lesz önvezető rendszer, illetve jár hozzá folyamatos szoftverfrissítés is. Közben a Tesla Motors gyengélkedik a tőzsdén, részvényeinek értéke két hét alatt hetedével zsugorodott. Eközben Elon Musk a cég elnöke azt ígéri, hogy jövőre már félmillió autót gyárt majd a cég, miközben eddig összesen csak 200 ezret készítettek. Ebben azért biztosan beleszól majd a Volvo, amely épp a napokban jelentette be, hogy hamarosan már csak hibrid és tisztán elektromos hajtású autókat mutatnak be. Na, mindegy Elon július 28-án exkluzív partit ad az első 30 előrendelőnek és reméli, hogy decemberre már havi 20 ezerre fut majd fel a kis Tesla gyártása.

A belsőégésű motorral szerelt új autók értékesítésének betiltását tervezi 2040-re Franciaországban Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter. 2040-ig bezárólag valamikor be fogjuk tiltani a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését" - fogalmazott a miniszter egy sajtótájékoztatón. Közölte, hogy az előzetes egyeztetések alapján a francia autógyártók fel vannak készülve a kormány "kemény feltételeinek" teljesítésére a kitűzött határidőre. (MTI)

Totalcar tegnap és ma

Rudi összeállított egy patent kis kérdőívet, amellyel kiderítjük, mit gondoltok a dízelautózásról. Vennétek? Nem vennétek? A TDI az örök szerelem? Töltsétek ki, utána kiértékeljük.

Tegnap megjelent egy cikkem a használtautós csalás új csodájáról, amelynek rengeteg károsultja lehet, és amellyel az állam láthatóan nem tud mit kezdeni. Szerintem nagyon fontos tudni a problémáról.

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A rendszer térképadatbázisát minden nagy navigációs szoftverfejlesztőnél gyakrabban frissíti, így idén ezt már századszor tették meg, vagyis a közösségi navigáció tartalmazza a legeslegújabb útfelbontások, elterelések adatait is. A témáról nemrég közölt cikket a Waze magyarországi oldala

Totalcar retro

Ezúttal nem egy autótesztet, vagy egy TCTV-epizódot húztam fel a kútból, hanem Dávid négyéves cikkét arról, hogy hogyan érdemes autóstoppolni és mikor lehetünk biztosak abban, hogy senki nem vesz majd fel. Fesztiválszezon, ilyesmi. Élvezzék! 

Esni fog: szuper!

Az Időkép szerint ma délutántól elszórtan alakulhatnak ki záporok az országban, az északi és a dunántúli tájakon északnyugat felől érkező zivatarokra is számíthatunk, melyeket viharos szél, és akár jégeső is kísérhet. A zivatarok az esti órákban délkelet felé haladnak tovább. A csúcshőmérséklet 27 és 36 fok között alakul, de a zivatarokat követően felfrissül a levegő.