160-nal ütött el a részeg mitsubishis

2017.07.17. 09:26

Elek és Endre napján kezdődik a Hidegindító. 1945-ben ezen a napon kezdődött a Potsdami konferencia, Truman, Sztálin és Churchill részvételével, hogy lezárja a Második világháború európai szakaszát. Három éve ezen a napon lőtték le Ukrajna fölött a Malaysian Airlines 17-es járatát, melyen 298 ember vesztette életét. A nap szülöttei Donald Sutherland amerikai színész (1935), és Angela Merkel német szövetségi kancellár (1954). A nap dala Péterfy Boritól a Téged nem című dal.

Hírek autósoknak

Az idei év első öt hónapjában hússzal többen vesztették életüket Magyarországon, közúti balesetekben, mint az előző év azonos időszakában. Erről az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalos statisztikái tanúskodnak. A 226 halálos áldozat ellenére összességében javultak a baleseti számok, mert a súlyos és könnyű sérüléssel végződő eseteket is beleszámítva 5937-ről 5539-re csökkent az esetszám. (ORFK-OBB)

17795378 9d4b2eaf3a3628eb7a1d75cdce4ef582 wm

Visszautasítja a Mercedes a német közlekedési hatóság, vagyis a KBA vádjait, melyek szerint 2008 és 2016 közt összesen 1 millió olyan autót gyártottak és adtak el világszerte, melyeknek soros, négyhengeres, illetve V6-os dízelmotorjain, a Volkswagenéhez hasonló csaló szoftver futott, hogy meghamisítsa a hatósági környezetvédelmi mérések eredményeit. A vizsgálatok tovább folynak, amint újabb fejlemény lesz az ügyben, azt is megírjuk. (Autonews)

Nem hír, inkább csak rendkívül megrázó olvasmány annak a fiatal nőnek a beszámolója, akit 2014 májusában, az angliai Birminghamben barátnőjével együtt elgázolt egy Mitsubishi, miközben a buszra vártak. Harriet Barnsley elvesztette eszméletét, és hat hétig volt kómában, barátnője meghalt a balesetben, melyet az ittas autós okozott őt pedig összesen hatvanórányi műtéttel tudták megmenteni. Történetét maga mesélte el a The Guardiannek, érdemes végigolvasni én a hatása alatt vagyok. (The Guardian)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A rendszer térképadatbázisát minden nagy navigációs szoftverfejlesztőnél gyakrabban frissíti, így idén ezt már századszor tették meg, vagyis a közösségi navigáció tartalmazza a legeslegújabb útfelbontások, elterelések adatait is. A témáról nemrég közölt cikket a Waze magyarországi oldala

Totalcar retro

Már hároméves Vályi Pista nagyképes bemutatója korunk talán legőrültebb Alfa Romeójáról, a farközépmotoros 4C sportautóról. Olvassanak a könnyű építés, a rettenthetetlen úttartás és a minimalista beltér varázsáról. 

Ma még nem lesz kánikula

Az Időkép szerint ma még mérsékelten meleg idő lesz, szinte zavartalan napsütésre készülhetünk, csapadék nem várható. A szél is veszít erejéből, néhol a déli tájakon kísérhetik élénk lökések az északias szelet. Délután 25-29 fokig melegszik a levegő.