Ügyességi verseny? Nem ők nyerték

2017.07.20. 07:35

Jó reggelt kívánunk július 20-án, csütörtökön. Illés napja van, Japánban a tenger napját, Kolumbiában a függetlenség napját ünneplik. Sok napsütésre számíthatunk, igazi kánikulai meleggel, 31 és 36 Celsius fokos csúcshőmérséklettel. Érdemes tehát a hűvösben maradni, ha csak tehetjük. A nap elindításában ezúttal is a Hidegindító segít, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Nem vehetnek Ferrarit a márka dolgozói. Az olasz sportkocsigyártónak szigorú szabályai vannak arra, kinek adnak el új autót. Az autók megfelelő elosztása, a vevők kiválasztásának koordinálása Enrico Galliera marketingigazgató feladata. Szerinte fontos, hogy méltó helyre kerüljenek a Ferrarik, és a limitált szériák és hosszú várólisták mellett nem engedhetik meg azt, hogy belsősök kapják meg azokat. Ez alól egyetlen kivétel van: a Forma-1-es pilóták kedvezőbb elbírálás alá esnek. (motorauthority)
  • Szünetel a sportautó-behozatal Kínában. A távol-keleti országban új károsanyag-kibocsátási szabályokat vezettek be, így számos gyártónak most új méréseket kell elvégeznie, mielőtt ott értékesíthetné autóit. A hírek szerint a McLaren 720S-ekre például két hónappal növekszik meg a várakozási idő, így a helyi szupersportkocsi-rajongóknak türelmesnek kell lenniük. (motor1)
  • Elkészítette a Model E-hez szánt első gyorstöltőjét a Porsche. A Berlin-Adlershof technológiai központnál kapott helyet a berendezés, amely várhatóan 15 perc alatt tölti nyolcvan százalékosra a Model E lemerült akksiját. A 800 voltos rendszer töltési teljesítménye 350 kW - összehasonlításképpen: a Tesla 480 volttal és 120 kW-tal dolgozik. A Porsche töltője mondjuk rendesen megelőzte a hozzá tartozó autót, a Model E ugyanis csak az évtized végére készül el. (leftlanenews)

Anno – július 20.

  • 2011-ben tért vissza utolsó útjáról az Atlantis űrrepülőgép. Ezzel befejeződött az amerikai űrrepülő-program.
  • 1996-ban e napon kezdődött az olimpia Atlantában.
  • 1969-ben Holdra szállt az Apollo-11, fedélzetén Neil Armstronggal és Edwin E. Aldrinnal. Armstrong lett az első ember, aki a Holdra lépett.
  • 1941-ben kezdték áthelyezni a villamosvágányokat az út széléről középre Budapesten.
  • 1543-ban foglalták el Pécset a törökök.
  • Forma-1-es nagydíjból hat esett erre a napra. 1957-ben Aintree-ben Tony Brooks és Stirling Moss, 1963-ban Silverstone-ban Jim Clark, 1968-ban Brands Hatch-ben Jo Siffert, 1979-ben ugyanott Jody Scheckter, 2003-ban Silvertstone-ban Rubens Barrichello, 2008-ban Hockenheimben Lewis Hamilton győzött.

Totalcar retró

  • Melyik lehet az a jármű, amit csupán azért készítettek el, hogy legyen valami, aminél a Velorex sokkal jobb? Íme, egy igazi SzMZ teszt Rácz Tamás billentyűzetéből, tíz évvel ezelőttről.
  • Öt évvel ezelőtt megnéztük, mit tud az akkor Év Motorja, a Ford egyliteres Ecoboostja.
  • Három esztendeje pedig Nyegleo próbálta ki a Mercedes-Benz V osztályt, amelynek sikerült túlszárnyalnia a korábbi Vianót és a Multivant is.

Tegnap a Totalcaron

  • Az Audi egy hete mutatta be az új A8-at, és annyi újdonságot zsúfolt bele, hogy felsorolni sem könnyű. Papp Tibi azért nekifutott, és a lemezek alá ásva bemutatta a luxusautó technikai megoldásait.

Mai műsor

"Ha trendekről beszélünk az autóiparban, a nagy hobbiterepjáró-őrület mellett a másik irányzat a pickupok személyautósodása. Kilométeres extralista, fűthető bőrülés, nyolchangszórós hifi – tényleg ez kell egy munkásautóba? A közel tízéves Ford Ranger még nem ezt az iskolát képviseli" - ilyen egy háromszázezret futott pickup, ha dolgoznak vele.

Keserű méz

  • Érezted már úgy, hogy kicsúszik a kezedből az irányítás? Egy németországi mentős ügyességi verseny résztvevői bizonyára érezték. Hatalmas sprintet vágtak le az autóig, majd nekiláttak a feladatok teljesítésének. Aztán egy kicsit túltolták.

Közlekedési koffein

  • Hegyeshalomnál a határátkelőknél zavartalan a forgalom.
  • A FINA - Vizes Világbajnokság és külföldi delegáció közlekedése miatti, a fővárost érintő lezárásokról és forgalmi változásokról a Budapesti Közlekedési Központ honlapján (kozut.bkkinfo.hu), illetve a 06-1/3-255-255-ös telefonszámon kérhet tájékoztatást. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1965-ben éppen ezen a napon jelent meg Bob Dylan egyik legismertebb nótája, a Like a Rolling Stone. Hallgassuk meg!