Jó hír, rendszámügyben

2017.07.27. 09:16

Orville Wright közel egy és negyedórát töltött a levegőben repülő gépezetével 1909-ben, éppen ezen a napon. 1955-ben a szovjet csapatok kivonulnak Ausztriából, 1986-ban pedig 60 ezer néző előtt koncertezett a Queen a Népstadionban. Liliána és Olga névnapja van, és egy Queen-felvétellel, a harmincegy évvel ezelőtt, nálunk előadott Bohemian Rhapsodyval kezdődik a Hidegindító.

Hírek autósoknak

2040-től teljesen betilthatják a belsőégésű motorral hajtott új autók forgalmazását, Nagy-Britanniában. A hasonló francia és német törekvésekhez csatlakozó, megerősített brit kormányzati értesülés szerint az ország vezetői szeretnék elérni, hogy a közlekedés alig több mint két évtized múlva a tisztán elektromos és más, alternatív hajtású típusok felé forduljon, ezért az évszázad közepére már a meglévő benzines és dízelállományt is eltüntetnék az utakról. A brit piacon egyébként már most is a hibrid (vagyis benzin-elektromos) modellek szegmense nő a leggyorsabban és bár piaci hányaduk jelenleg csak 5 százalékos, az első félévben 30 százalékkal ugrott meg a kereslet. A tiltás amúgy ezeket az autókat is érintené. (Autonews)

FullSizeRender (2)

Az idei év szinte biztosan legdurvább jogszabályvergődése a kerékpárszállítókhoz kitalált szürke pótrendszámmal kapcsolatos. Ezt a rendszámot azért találták ki, hogy aki az autó hátán hordja a bringákat és azok kitakarják a rendszámot, az egy harmadik, szürke alapszínű táblát szerelhessen fel a kerékpártartóra, így biztosítva annak láthatóságát. Mindez nem lehetőség volt eddig, hanem kötelezvény, ráadásul műszaki szemlére kellett vinni a bringatartót és csak ezután kezdték el legyártani a rendszámot. Mindez szombattól megváltozik: a szürke rendszám nem lesz kötelező, a tartóra át lehet tenni az autó hátsó tábláját. (Napi.hu)

Fokozottan ellenőrzik a budapesti taxisokat a belvárosban, a drosztokon, a pályaudvarok mellett és a reptéren is, így már 10 esetben mérték rájuk fejenként 600 ezer forintos büntetést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság emberei, akik hét autó rendszámát levették, mert a sofőrnek nem volt engedélye a taxizásra. Az ellenőrzések egy része próbautazással zajlik, vagyis van némi remény, hogy néhány hiéna egy időre szünetelteti a módszert, mely szerint, ha külföldi vagy akár 40 ezer forintba is kerülhet egy közepes utazás. 

nintchdbpict000337783313

A Cambridge melletti Duxfordban tartott szerdai árverésen a H&H Classics aukciósház 45 és 55 ezer font közötti áron remélte eladni a 2001-es évjáratú sötétzöld Daimler Majestic 4,0 LWB luxusautót, amellyel mindeddig csupán 25 ezer kilométert tett II. Erzsébet királynő és férje, 2001. és 2007. közt. Az uralkodó igényeihez szabott Daimlerbe hátul nem építettek be öngyújtót és hamutartót, mert a királynő gyűlöli a cigarettafüstöt, viszont beszereltek egy kihúzható kézitáskatartót, mert azt meg kedveli. Az aukciósház szerint annak idején azért esett a választás a Daimlerre, mert egy "fényűző, mégis visszafogott szabadidő-autóra volt szüksége személyi használatra a királyi párnak". A brit lapok szerint II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg ezzel az autóval közlekedett a Buckingham-palota és a hétvégi rezidenciaként szolgáló windsori kastély között, és ezzel jártak pólómeccsekre és más társasági eseményekre. A használt Daimlerért végül 38 ezer fontot, vagyis 13 millió forintot adott valaki. (MTI)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Totalcar retro

Mit produkál a kis V6-os Mazda a Renault Sport Clio kétliteresével szemben, mit kapunk a kis sportos autókban, az erőn kívül, de legfőképpen: milyen volt tizenhárom éve a TCTV? Minden választ megad ez a kedves régi epizód.

Mintha ősz lenne

Az Időkép szerint, ma sok lesz felettünk a felhő, több napsütésre az északkeleti tájakon számíthatunk, ugyanakkor északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat, illetve nyugaton, a középső és az északi tájakon többfelé záporok fordulhatnak elő. Megélénkül a nyugati-északnyugati szél, helyenként erős lökések is lehetnek. Napközben 21-25 fok várható.