Kórházba került Jeremy Clarkson

2017.08.08. 07:21

Jó reggelt kívánunk augusztus nyolcadikán, kedden. László ünnepli ma névnapját, egyszerre a svéd királynővel, és ma van Kínában az Éhes Szellemek Fesztiválja is. Aki tegnap esetleg megázott, nem kell, hogy ma is hasonlótól tartson: napos, gomolyfelhős idő várható, csapadék nélkül, 25-30 Celsius fok körüli maximummal. Az ébredésben ezúttal is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A Toyota a világ legértékesebb autógyártója - legalábbis a Fortune magazin Global 500-as listája szerint. A lap a világ ötszáz legmagasabb bevételét produkáló nagyvállalatát rangsorolja, az autóipar legfontosabb cégei közül pedig a Toyota Motor Corporation végzett a legelőkelőbb helyen. Az összesített listán ötödikként zártak, mintegy 254 milliárd dolláros árbevétellel. Mögöttük hatodikként a Volkswagen végzett valamivel több mint 240 milliárd dollárral. Abszolútértékben egyébként a Walmart lett a világ legértékesebb cége. Néhány hetes hír, hogy a legtöbb eladott autó tekintetében viszont a Renault-Nissan megelőzte mind a Toyotát, mind pedig a Volkswagent. (Fortune)
  • Elbukta a Testarossa név használati jogait a Ferrari, már ami Németországot illeti. Az Autec játékgyártó cégnek megtetszett az elnevezés, és bíróságra is mentek azért, hogy szabályszerűen birtokolhassák. Érvelésük szerint az olasz sportkocsigyártó ilyen nevű modellje már több mint húsz esztendeje nincs gyártásban, így igazán nem kellene ragaszkodniuk az elnevezéshez. Igazat is adtak nekik, így nem kizárt, hogy a jövőben bicikliknél találkozhatunk a Testarossával. Ehhez azonban még a Ferrarinak is lesz egy-két szava, nem hagyják fellebbezés nélkül a dolgot. (motorauthority)
  • Külön költözne a Hyundai-tól a Genesis. A koreaiak önálló kereskedéseket hoznának létre luxusmárkájuknak, ugyanis nem feltétlenül segíti az eladásokat, ha ugyanott kínálják a 60 ezer dolláros modelleket, ahol az olcsóbb, fapadosabb Hyundai-okat. Ennek jegyében fokozatosan egyre inkább elválasztják egymástól a két márkát: a következő lépés az lehet, hogy a Hyundai márkakereskedésektől elveszik a Genesisek eladásának jogát. (leftlanenews)

Anno – augusztus 8.

  • 2008-ban e napon kezdődött a XXIX. Nyári Olimpia Pekingben.
  • 1991-ben összedőlt a varsói rádióantenna, a világ legkarcsúbb építménye.
  • 1967-ben ezen a napon jött létre a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, vagyis az ASEAN.
  • 1908-ban tartott bemutató repülés Le Mans-ban Wilbur Wright. Ez volt a Wright fivérek első nyilvános szereplése.
  • 955-ben a kalandozó magyarok Augsburgnál vereséget szenvedtek I. Ottó német-római császár seregétől.
  • Forma-1-es nagydíjból mindössze egy jutott erre a napra: 1982-ben a Hockenheimringen Patrick Tambay győzött.

Totalcar retró

  • Tizenöt évvel ezelőtt kapott arcplasztikát a Volvo S40 - a fészliftes modellt Winkler Róbert próbálta ki.
  • Tíz esztendeje egy olyan modellt mutattunk be, amely soha nem volt kimondott szépség, de komoly alternatívát jelentett a GTI-k és GSI-k mellett. A Ford Escort XR3i-ről van szó.
  • Öt évvel ezelőtt pedig Sipos úr és Rézmonyó amerikai útjuk során találkoztak Chip Foose-zal, aki nem is volt ott.

Tegnap a Totalcaron

A német autóklub, az ADAC idén 37 gyerekülést tesztelt, de nem mind felelt meg a biztonsági követelményeknek. Hogy melyek a legjobbak és melyek a legrosszabbak? A válaszért erre tessék.

Mai műsor

"Állok a pirosnál a Mini Countryman S E-vel, mellettem egy négyes Golf. Eszem ágában sincs versenyezni, de egész héten a benzinmotor beindítása nélkül közlekedtem, most már azért érdekelne, mit tud, ha mindent kifacsar magából a hibrid rendszer. Minden beállítást behúzok sportosba, hátul a villany kapar, elöl a turbós benzines, várom a zöldet. Koppan a pedál, a fejem hátrabicsaklik, még az egyik kerék is megnyikkan, egy pillanatra nehezebben veszem a levegőt, és már át is lendült 100-on a tű. A következő lámpánál beáll mögém a Golf, és a két utasa ugyanolyan értetlen arcot vág, mint én" - Sturcz Anti találkozása a hibrid Minivel.

Keserű méz

  • Tüdőgyulladással került kórházba nyaralásáról Jeremy Clarkson. A The Grand Tour műsorvezetője éppen Mallorcán nyaralt családjával, amikor legyűrte a betegség. Saját közösségi oldalain arról posztolt: nagyon lehangoló ezt átélni, hiszen mióta 1978-ban dolgozni kezdett, soha nem hagyott ki munkanapot. Majd megosztott egy képet James May-ről a következő szöveggel: "a The Grand Tour csapatának egyetlen épségben lévő tagja. Isten óvjon minket!" Ezzel nyilván Richard Hammond közelmúltbeli balesetére utalt. (motor1)

Not the sort of bangles I usually choose on holiday

Jeremy Clarkson (@jeremyclarkson1) által megosztott bejegyzés,

Közlekedési koffein

  • Mogyoródnál az M3-as autópálya 22-es km-ében történt balesetnél megszűnt a forgalmi akadály. A főváros felé vezető oldalon már mindkét sáv járható. Egyelőre a 25-ös km-től lassú haladásra kell számítani.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán és az 1-es főúti határátkelőnél zavartalan a ki- és a belépő forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1969-ben ezen a napon készült a zenetörténet talán legismertebb lemezborítójának fotója. A Beatles Abbey Roadjáról van szó, a képet Iain Macmillan kattintotta el, John Kosh kreatív menedzser ötlete és McCartney vázlata alapján. Az album csak szeptember 26-án jelent meg, de most szóljon annak első száma, a Come Together.