Lambót verve futott rekordot a Tesla

2017.08.25. 07:47

Jó reggelt kívánunk augusztus 25-én, a hét utolsó munkanapján. Isten éltesse a Lajosokat és Patríciákat névnapjuk alkalmából. Ma van Szent Lajos emléknapja, Uruguayban pedig a függetlenség napja is. A nap híres szülöttei közt találjuk Decker Attila világbajnok magyar vízilabdázót, Claudia Schiffer német fotómodellt, Tim Burton amerikai rendezőt, Gene Simmonst, a Kiss basszusgitárosát és Benkó Sándor magyar klarinétost. Az ébredésben ma is a Hidegindító segít!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Fennállása 115. évfordulóját ünnepli a Cadillac. És ahogy az autógyártóknál lenni szokott, ők is limitált szériás modellt készítenek a jeles alkalomra. A CTS-V-ből faragták a Glacier Metallic Editiont, ami a nevével ellentétben nemcsak új fényezést kapott. 19 colos egyedi polírozott felnik, piros féknyergek és szénszálas elemek is jelzik, hogy nem mezei Cadillacről van szó. Belül Recaro sportülésekkel egészítették ki a Luxury felszereltségi szintet. A motorhoz nem nyúltak, de ez 640 lóerő és 855 newtonméter esetében nem is tragédia. A jubileumi CTS-V-ből stílusosan mindössze 115 darab készül. (motorauthority)
  • Vajon mennyi balesetet előzhetnek meg az egyes biztonsági extrák? Az amerikai biztosítók egyesülete, az IIHS most a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerről közölt statisztikát. Adataikból kiderül, hogy csak az Egyesült Államokban évi 85 ezer balesetet sikerült elkerülni ennek a rendszernek köszönhetően. Bizonyos balesettípusok száma 11 százalékkal csökkent. A korábbi becslések 50 százalékot jósoltak - a kutatás szerint ez azért nem jött be, mert sokan kikapcsolják a funkciót. (carscoops)
  • Legóból épített élethű Nissan GT-R-t a típus egy rajongója. Firas Abu-Jaber profinak számít a műfajban, korábban fagylaltos kocsit és Volkswagen Bogarat is rakott már össze a kockákból. A GT-R-nek minden ajtaja, a gépteteje és csomagtartója is nyitható, a beltér is kidolgozott. Azt sajnos nem tudni pontosan, hány darab Lego-kockára és mennyi munkaórára volt szükség a végeredményhez. (motorauthority)

Anno – augusztus 25.

  • 1991-ben a fiatal finn egyetemista, Linus Torvalds levele nyomán nagy nyilvánosság elé kerül a Linux kernel.
  • 1944-ben Leclerc tábornok csapatai felszabadítják Párizst.
  • 1830-ban népfelkelés volt Brüsszelben, kikiáltották Belgium függetlenségét.
  • 1609-ben mutatta be Galileo Galilei első távcsövét a velencei törvényhozóknak.
  • Három Forma-1-es futam jutott erre a napra. 1985-ben Zandvoortban Niki Lauda, Belgiumban 1991-ben Ayrton Senna, 1996-ban Michael Schumacher győzött.

Totalcar retró

  • "Ha nem látom, nem hiszem el: egy Mercedes 190 SL tulajdonosa csillogó szemekkel rohant oda egy W123 240D gazdájához, és kezdett lelkendezni az itthon sokáig, méltatlanul lenézett zöldséges láttán. Mert az egy egzotikum, és semmivel sem kevésbé érdekes látvány ebben a parkolóban, mint egy De Tomaso Pantera, amiből rögtön kétszer annyi volt" - öt évvel ezelőtt Sipos úr és Rézmonyó az USA-ban járt.

Tegnap a Totalcaron

Mai műsor

Egymillió forint a belépő a keleti budget maffia-szedánba, de vajon kire ijeszt rá előbb? A tulajdonosra vagy a járókelőkre? - Macsuga János Chevy Aveót tesztelt.

Cukor

  • Újabb rekordot tudhat magáénak a Tesla. Ezúttal a Model X-nek sikerült begyűjtenie egy gyorsulási versenyen a leggyorsabb negyedmérföld címét a SUV-ok kategóriájában. A Tesla mindössze 0,05 másodperccel volt jobb a befutónál mint ellenfele, a Lamborghini Aventador SV, de hogy nyerhetett, ha a Lambó egyébként gyorsabb volt vonaltól vonalig? - teszi fel a kérdést a Road and Track. A megfejtés abban rejlik, hogy egy ilyen versenyen többféle időt is mérnek. Van egyrészt a versenytáv megtételéhez szükséges idő (vonaltól vonalig), ami a Teslánál jelen esetben 11.418 volt, a Lamborghininél 11.281. És van a reakcióidő, amiben viszont a Model X pilótája sokkal jobbnak bizonyult, így a bruttó ideje is jobb lett. Ugyanazon a napon azért a Lamborghininek is termett némi babér: egy Ludicrous-módban futó Tesla Model S P100D ellen éppen reakcióidejének köszönhetően tudott győzni. (roadandtrack)

Közlekedési koffein

  • Az M0-s autóúton, az M1-es autópálya felé vezető oldalon a 11-es km-nél egy kamion szalagkorlátnak ütközött. A legbelső sávot lezárták. Kb. 1-2 km-es a kialakult torlódás.
  • Az M43-as autópályán Nagylak felé,
  • - a 45-ös km-nél két személyautó ütközött össze. A külső sávot lezárták.
  • - a 10-es km-nél két mikrobusz karambolozott. Sávzárásra kell számítani.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán a határátkelőnél a ki- és a belépő oldalon zavartalan a forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ha már Gene Simmons úgyis ma ünnepli 68. születésnapját, akkor hallgassuk a Kiss együttest! Szóljon az éppen negyvenéves Love Gun című albumról az Almost Human, amely éppen Simmons szerzeménye.