Dízeles fogyasztás, benzinmotorral? Igen!

2017.08.28. 09:11

Augusztus utolsó hétfőjén, Ágoston napján kezdődik a Hidegindító. 1963-ban ezen a napon mondta el Martin Luther King híres, "Van egy álmom..." kezdetű híres beszédét, amely fontos állomása a feketék és fehérek közti egyenlőtlenségek felszámolásáért indított harcnak az Egyesült Államokban. Ugyanezen a napon indult el a Malév első, tengeren túli járata, Kairóba, Athén érintésével. Az IL-18-asnak a pihenővel együtt kicsit több mint 5 órára volt szüksége a táv megtételéhez. 1981-ben szintén ezen a napon tette közzé az amerikai Nemzeti Közegészségügyi Központ azt a jelentést, amelyben egy újfajta, vegyes tüneteket produkáló és végül halált okozó betegség terjedéséről ír, melyet AIDS-nek neveztek el. A nap szülöttei Gothár Péter magyar filmrendező, és Jack Black amerikai színész-komikus. Utóbbi énekel most nekünk a Rock suli című filmjéből.

Hírek autósoknak

Körülbelül 300 ezer autót nem tudnak eladni a német autókereskedések, mert a vásárlók bizonytalanok a dízeltechnológia jövőjét illetően azok után, hogy több városban, például Stuttgartban és Münchenben részlegesen vagy teljesen meg akarják tiltani a régebbi környezetvédelmi szabványnak megfelelő autók közlekedését.

vwdiler

A márkakereskedőket tömörítő ZDK nevű szövetség saját felmérése szerint az összes eladatlan (vagy talán eladhatatlan?) autó Euro 5-ös motorral készült és várhatóan csak jelentős árkedvezménnyel mennek majd el. (Autonews)

delphi2

A Delphi azt állítja, megtalálta a megoldást amellyel a benzines autók közel olyan gazdaságossá tehetők, mint a dízelek. A cég a már létező hengerkikapcsoló-rendszert kombinálná a szintén bevezetett 48 voltos mild-hibrid technológiával. Az előbbi alacsony terhenlésnél egyszerűen lekapcsolja a motor hengereinek egy részét, az utóbbi pedig induláskor segít be a hajtásba, részlegesen, ezzel tehermentesítve némiképp a motort. A Delphi ígérete szerint a kombinált megoldás beépítése, szériagyártás esetén csupán 350 dollárba kerülne a gyártóknak, autónként, hiszen nem kell hozzá áttervezni a hajtásláncot és a karosszériát, miközben az EPA szabványos városi fogyasztási tesztjén a vele felszerelt autók 19 százalékkal fogyaszthatnak kevesebbet, városon kívül pedig 14 százalék benzinmegtakarítás várható. (Autonews)

Ősszel választások lesznek Németországban és az egyik fontos kampánytéma a dízelmotorok jövője. A Zöldek például azon az állásponton vannak, hogy senkivel nem lesznek hajlandóak koalícióra lépni, aki nem kötelezi el magát a belsőégésű motorok kivezetése mellett. Horst Seehofer, a CSU elnöke viszont szintén a Funke médiabirodalom lapjainak adott interjúban leszögezte, hogy "a belsőégésű motorok betiltása jólétünk alapjait ásná alá" Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter és a Zöldek is a régi dízelmotorok utólagos átalakítását követelik az autóipartól, mivel szerintük a dízelcsúcson a motorok vezérlő szoftverének a frissítéséről született megállapodás nem elegendő még arra sem, hogy el lehessen kerülni vele a dízelautók kitiltását a városi forgalomból. Az autóipar hevesen ellenzi a dízelmotor kivezetését, illetve a régi dízelmotorok utólagos hardveres átalakítását az emissziós értékek javítása érdekében. (MTI)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Kisautót keres? Erre gondolt már?

A magyar újautó-piac éppen távcsővel nézegette a béka seggét, amikor bemutatták a második generációs KIA Picantót, ennek ellenére mindig van néhány jó állapotú, használt példány a piacon a pofonegyszerűséget némi vagánysággal keverő városi modellből. Mai "régen minden jobb volt" epizódunkban Gyulavitéz szól hozzánk 2011-ből, egy Picantó üléséről. Olvassák, szeressék!

Emberhez méltó időjárás

Miközben tegnap hazafelé motoroztunk Ausztriából, mindvégig arra gondoltam, hogy erre az évre elegem van a kánikulából, legyen végre hideg! Ezt néhány héten belül nagyon meg fogom bánni, pedig a folyamat elkezdődött, jön az ősz. Az Időkép szerint ma délen és nyugaton lesz több felhő, délután a nyugati és délnyugati határ közelében fordulhat elő zápor, zivatar. Máshol több órára kisüt a nap, de a gomolyfelhőképződés miatt nem lesz zavartalan a napsütés. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. Délután 24-30 fok várható.