2017.09.08. 09:08

Adrienn és Mária napján kezdődik a Hidegindító. 1847-ben ezen a napon kötött házasságot Szendrey Júlia és Petőfi Sándor, az UNESCO döntése alapján, 1965-óta a mai nap az írástudatlanság elleni küzdelem világnapja, és egy évvel később mutatta be az NBC a Star Trek első epizódját. A nap híres szülötte Pink (1979), amerikai énekesnő. Tőle szól a nap dala a What about us.

Hírek autósoknak

i8 red

Hét éven belül már huszonöt különböző részben, vagy teljesen elektromos hajtású autót kínál majd a BMW, jelentette be a cég elnöke, Harald Krüger egy müncheni sajtótájékoztatón. Az első nagy meglepetés egy négyajtós villanyautó,  melyet a jövő héten zajló Frankfurti autószalonon láthat majd először a közönség. A BMW elnöke hozzátette, 2025-re elkészül egy olyan modell is, amely akár hétszáz kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel. 2019-től lesz majd kapható a teljesen elektromos Mini, egy évvel később pedig jön az X3 suv, villanyos változata. (Autonews)

IMG 9982

Mintegy 56 százalékkal több villanyautót adtak el idén az első félévben, az európai autópiacon, így a villanyautók szegmensének bővülése a legnagyobb a teljes mezőnyben. A több mint 73 ezer új villanyautó közt kiemelkedően sok, összesen 10 ezer példány fogyott a nemrég bemutatott Hyundai Ioniq-ból. (Autonews)

Összesen 5809 gyorshajtót kameráztak le a magyar rendőrök Augusztus 23. és 25. közt, amikor a nagy európai sebességellenőrző akció, a TISPOL zajlott, melyhez az összes mobil és oszlopra szerelt eszközt egyszerre használták. A gyorshajtók közül 4174 autóst megállítottak, a többieknek nagyjából ezekben a napokban küldik ki a szabálysértésről szóló értesítést és a csekket 30 vagy akár 300 ezer forintról. (ORFK-OBB)

Gyere velünk Parádézni!


Vége az ínségnek, két hónap nyári szünet után jön a következő Parkoló Parádé. Szeptember 9-én 15:00-kor újra kinyitjuk a Hungexpo kapuit, hogy idén negyedszer, a történelemben tizenhetedszer megtöltsük a betont autóval.

Folytatódik a Totalcar Mesterkurzus is, Göbölyös Motordoktor Zsolt meséli majd el, milyen a jó motortuning. Az autóslét nagy alapkérdéseiről lesz tehát szó, többek közt arról, mennyit ér a chip, meddig lehet feszíteni egy szívó benzinest, vagy hogy létezik-e combosított dízel füst nélkül. Az előadás a nyitás után egy órával, 16 órakor indul a szokott helyen, a III-as fogadóépületben. Tessék egy kedvcsináló magától Göbitől:

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Kétliteres turbómotor és egy nem létező autómárka

Nézzenek szőke és fiatal Winkler Róbertet egy 2003-as TCTV epizódban, amelyben az Opel Vectra-alapú Saab 9-3 kabriót tesztelte. Turbó, húsz másodperces tetőmozgatás a kattintás után.

Távoztában kacsint a nyár

Az Időkép szerint hétvégén szinte nyári meleg lesz, ma pedig változóan napos-felhős idő várható, viszont csapadéktól nem kell tartanunk, a legtöbb napsütés északon valószínű. Nyugaton megélénkülhet a délies szél. A többfelé ködös, párás hajnal után, napközben 21-25 fok között alakul a hőmérséklet.