Villanyjármű egy töltéssel ennyit még nem ment

2017.09.20. 08:05

Szép reggelt az év 263. napján, szeptember 20-án. Szerda van, a Friderikák, Filipek és Zsuzskák neve napja. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar napindító hírcsokra.

1772 kilométer egy töltéssel

Bő száz kilométert ráfejeltek az eddigi csúcsra: 1772 kilométert tett meg egyetlen töltéssel egy elektromos jármű: egy busz. A Proterra 12 méter hosszú, 18 tonnás busza egy indianai tesztpályán hozta össze az új rekordot, amivel egy német együléses kísérleti jármű 1631 kilométeres korábbi csúcsát adta át a múltnak.

A villanybuszokra szakosodott amerikai Proterrának jó reklám lehet a rekord. A kis buszgyártó jelenleg heti három buszt tud legyártani, és azzal számolnak, hogy a lítium-akkumulátorok árának csökkenésével és a villanyhajtású járművek iránti növekedéssel tovább nő majd a kereslet. A rekordhoz hasonló hatótávot persze nem ígérnek a hétköznapokra, de azt mondják, buszaiknak normális üzemmódban, plusz akkuk nélkül,  utasokkal tele is megy a nagyjából 550 kilométeres hatótáv. (444.hu)

Hírsaláta

  • Két év szünet után novemberben újraindítja a Pajero Sport modell gyártását Oroszországban a Mitsubishi. A japánok évi 7 ezer darabot terveznek gyártani a Pajeróból a Moszkvától 180 kilométerre délnyugatra fekvő kalugai üzemében. A gyártás újraindítása 440 új munkahelyet teremt. A Mitsubishi még 2015-ben állította le a Pajero gyártását, amikor az olajár csökkenése és a rubel árfolyamának a gyengülése visszavetette az oroszországi autópiaci forgalmat. Úgy fest, idén javult a helyzet: a Mitsubishi áprilisban kezdődő pénzügyi éve első négy hónapjában júliusig a 14 százalékos autópiaci átlagot meghaladó mértékben 19 százalékkal növelte eladásait Oroszországban. (MTI)
  • Megvolt az óhét cukisága? Egy koala 16 kilométert utazott Ausztráliában egy autó kereke mögött, és ilyen riadt volt, miután észre vették:
2017-09-16T104111Z 1464260951 RC114E609EF0 RTRMADP 3 AUSTRALIA-K
  • Bioüzemanyagot gyártanak a londoni csatornarendszer hírhedt zsírdugójából. Az elmúlt hét nagy híre volt, hogy Londonban, a Whitechapel Roadon egy 250 méter hosszú zsírból/olajból, kotonból, pelenkából, nedves törlőkendőből és még sokféle csatornába nem való szemétből álló dugó okoz komoly fennakadást a csatornában. A szakik már nekiálltak kipucolni a gusztustalan, 130 tonnás zsírhegyet, de a munka még nagyjából két hétig eltart majd. Jó hír viszont, hogy nem megy kárba a kitermelt zsír: bioüzemanyagot gyártanak belőle, akár 10 ezer liternyit, ami már komoly mennyiség: 350 emeletes buszt lehetne vele üzemeltetni egy egész napon át. (Index.hu)

Időutazó Lamborghini

Na és az megvolt, hogy Matthew McCoonaughey szuper filmjében, a 2013-as Mielőtt meghaltam egy jelenetében a főszereplő falán lóg egy Lamborghini Aventador poszter? Oké, vannak így ezzel páran, de a film 1985-ben játszódik – akkoriban a Countach volt a csúcs-Lambo. További nem kifejezetten autós filmes bakik a 24.hu gyűjtésében

bet.png

Pá-pá Frankfurt

A tegnap megjelent gyűjtőposzttal végére ért a Frankfurti Autószalon a Totalcaron. Most már csak végig kell tesztelni azt a rengeteg újdonságot, amit ott láttunk erről szólnak majd a következő hónapok. Ha lemaradtál a frankfurti rohamról, itt újraolvashatod az egész termést.

Friss Bukótér

Az Égéstérig még van egy nap, de ha már nagyon nem bírod podcast nélkül és/vagy meghallgatnál egy elemzést a hétvégi F1-futamról, a Bukótér friss adása Verstappent helyre tehetné már valaki címmel itt hallgatható

Kerüld el a dugót

Zárásként pedig álljon itt minden Hidegindító kötelező bútordarabja, a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Dugó- és balesetmentes utat mindenkinek!

+1 Gratula, Turbometal!

Volt még valami fontos Frankfurtban: átadták az AutoVision díjait, köztük egy magyar csapatét az autószalonon. A Turbometal Motorblog Tesláról készült filmjéért nyerte el a diák kategória arany szobrát.

turbometal autovision1