A vízből veszi ki a gyorsulást

2017.09.21. 07:32

Jó reggelt kívánunk szeptember 21-én, csütörtökön. Máté és Mirella ünnepel ma, de ezen a napon van többek közt az Alzheimer Világnap, a Magyar Termék Napja, vagy éppen a béke nemzetközi napja is. Hűvös reggelre ébredtünk, és napközben sem lesz 12-17 Celsius foknál több. Sokfelé lehet eső, zápor. Egy ilyen borús napon is a Hidegindító segít az ébredésben.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • A közeljövőben V8-as változattal is bővülhet a Kia Stinger-paletta. A koreaiak nagykocsijából jelenleg az általunk is vezetett 3,3-as ikerturbós V6-os a legerősebb, de okunk van reménykedni a nyolchengeres érkezésében. Erről a márka ausztráliai részlegének kommunikációs igazgatója, Kevin Hepworth beszélt, igaz, óvatosan fogalmazott: hisz abban, hogy a gyáriak már dolgoznak egy ilyenen. A testvérmárka Hyundai-nak történetesen van is egy ötliteres V8-asa, ami a Genesis G90-ben 420 lóerőt tud. Talán annak valamilyen módosított változatát kaphatná meg a Stinger is. (leftlanenews)
 • Limitált szériás órát készített a Bentley-nek a Breitling. A svájci gyártó az új Continental GT-ből merített ihletet a Bentley GT Dark Sapphire Editionhöz. A 43 milliméter átmérőjű karóra karcálló és rozsdamentes. Mindössze 500 darabot gyártanak belőle, egy-egy példányért 2,5 millió forintnyi svájci frankot kérnek el. (motor1)
 • Nagyobb akkucsomagot kaphat jövőre a BMW i3. A bajorok ugyan Frankfurtban már bemutatták villanyautójuk fészliftes változatát, és egy sportosabb kivitel is érkezett, a hatótáv azonban nem változott. Tavaly év végén egyébként már növeltek az akkucsomag kapacitásán, ha pedig 2018-ban is megtoldják, akkor 240 kilométert mehet majd el egy töltéssel az i3-as. (leftlanenews)

Anno – szeptember 21.

 • 1993-ban ezen a napon oszlatta fel az orosz parlamentet Borisz Jelcin.
 • 1975-ben lépett fel először nyugati popsztár a Szovjetunióban, méghozzá Elton John.
 • 1930-ban találta fel Johann Ostermeyer a villanólámpát, vagyis a vakut.
 • 1883-ban e napon tartották Madách Imre: Az ember tragédiája című művének ősbemutatóját a Nemzeti Színházban.
 • 1235-ben Julianus barát három társával útnak indult, hogy felkeresse Magna Hungariát.

Totalcar retró

 • Éppen tizenöt évvel ezelőtt szerepelt a Totalcar tévéadásában egy Lexus IS200. Nézzük csak, hogyan vezet műsort öltönyben Karotta.

Tegnap a Totalcaron

 • Olyan Volkswagen járt nálunk, amit megbámulnak az emberek - nem véletlen, az Arteon valóban elég látványos.
 • A Totalbike-on pedig a Suzuki V-Strom 250-esről írtunk. Arról a motorról, ami egyáltalán nem V-blokkos, de mit tehetnének, ha ilyen jól cseng mostanában ez a név?

Mai műsor

Kipróbáltuk a Seat Ibiza FR-t, de a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagyott. Ebben a formában ugyanis elég drága, FR-nek meg harmatos a spanyol kiskocsi.

Cukor

 • Vízrakétás triciklivel döntöget rekordokat Francois Gissy. A francia férfi háromkerekűje igen egyszerű, még rendes ülés sincs rajta. Van viszont hátul két, elöl egy kerék, jókora Brembo-fék, és persze egy tartály harmincöt liter esővízzel, ami brutális nyomással tör ki a palackból. Így nulláról százra fél másodperc alatt gyorsul, végsebessége 261 km/h. Gissy korábban biciklivel is csinált hasonlót. (motor1)

Közlekedési koffein

 • Az M3-as autópályán, Budapest felé Mezőkeresztes közelében egy kisbusz felborult. A 139-es km-nél a külső sávot lezárták. Lassabb haladásra készüljenek!
 • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1968-ban e napon jelent meg a Jimi Hendrix Experience értelmezésében az All Along the Watchtower. A számot eredetileg Bob Dylan rögzítette nagyjából fél évvel korábban, később mégis Jimi Hendrix nevével forrt össze.