Ahol a regadó igazán fáj

2017.09.29. 09:11

Mihály napján kezdődik szeptember utolsó Hidegindítója. 1977-ben ezen a napon lőtte fel a Szovjetunió a Szaljut-6 űrállomást, 1988-ban pedig szintén ezen a napon háromezer egyetemista tüntetett Budapesten a bős-nagymarosi vízlépcső megépítése ellen. A nap szülöttei Erika Eleniak amerikai modell-színésznő és Szabó Simon magyar színész-rendező. A nap dala Billy Idoltól a Rebel Yell abból az apropóból, hogy ezen a felvételen Miley Cyrusszal adja elő, ráadásul jól.

Hírek autósoknak

hatz

A német ügyészség letartóztatta az Wolfgang Hatzot, aki az utóbbi tizenöt évben az Audi, majd a Volkswagen motorfejlesztő mérnöke, később a fejlesztési részleg vezetője volt. Hatz a dízelbotrány eddigi legmagasabb rangú letartóztatottja, aki 2001 és 2007 közt az Audinál dolgozott motorfejlesztőként, majd innen került a VW motorfejlesztési vezetői székébe. (Autonews)

A korábbi 52,7-ről 47,8 százalékra csökkent az újként eladott dízelautók aránya, Franciaországban, miközben a kormány már a jövő évtől literenként 2,6 eurocenttel emelni fogja a gázolaj adótartalmát. Hogy mindez ne okozzon katasztrofális következményeket a francia gyártóknál és beszállítóiknál, a kormány munkahely-védelmi csomagot állít össze, hogy ne kerüljenek ezrek utcára a dízeltechnológia visszaszorítása miatt. (Autonews)

Dánia enyhít egy kicsit az új autók regisztrációsadó-tételein, így az olcsóbb, legfeljebb 14200 eurós (kb. 4,4 millió forint) újkorú árú autóknál bevett 105 százalékos adó helyett a tervezet szerint októbertől már csak 85 százalékot kell majd fizetni, és ez az adótétel minden, legfeljebb 24860 euróért kapható új autóra vonatkozik majd, miközben az ennél drágább modelleknél megmarad a 150 százalékos adómérték. (Autovistagroup)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Ezt kell tudnod, ha BMW 850i-t vennél

Vályi Pista totalcaros munkásságának egyik csúcspontja volt ez a cikk a BMW nyolcas szériájáról. A háromnapos megfeszített munka eredménye, hogy nemcsak a modell teljes története, kultúrális vonatkozásai, fenntartásának velejárói de egy kicsit a korszak autóiparának hangulata is ott sorjázik a monstre cikkben és persze kiderül, milyen vezetni egy megkímélt 850Ci-t. Veretes darab ez, na!

Nyugodt, őszi idő

Igazán barátságos körülmények közt búcsúzik a szeptember. Az időkép előrejelzése szerint ma folytatódik a nyugodt őszi idő, bár a napsütést időnként felhők zavarhatják, a legkevesebb napsütésre elsősorban az alföldi tájakon számíthatunk, de említésre méltó csapadék sehol sem várható. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Délután 16-20 fokot mérhetünk.