Tetriszt találtak a GAZellában

2017.10.16. 07:48

Jó reggelt kívánunk október 16-án, hétfőn. Még 76 nap van hátra 2017-ből, ma Gál ünnepli névnapját. 1979 óta ilyenkor van az élelmezési világnap, egyben a kenyér világnapja is. Az ébredésben a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Először adtak el tízezernél több villanyos BMW-t egy hónapon belül. Szeptemberben egész pontosan 10786 példányt sikerült értékesíteni a teljesen elektromos vagy hibrid modellekből. Az év első kilenc hónapjában közel 69 ezer talált gazdára - ebben a BMW i és iPerformance modelljei mellett az alternatív hajtású minik is benne vannak. A tavalyi esztendő azonos időszakához képest 64 százalékos a növekedés, sőt már eddig is több fogyott, mint 2016-ban összesen. Cél, hogy év végére meglegyen a százezer. (leftlanenews)
  • Új vezetői pozíciót hozott létre a General Motors. Mostantól elektromos járművekért felelős globális alelnöke is van a vállalatnak, méghozzá Pamela Fletcher személyében. Ő volt az, akinek irányítása alatt az elektromos Chevrolet Boltot is piacra dobták. Mostantól minden GM villanyautó bevezetését ő felügyeli - a cég célkitűzése, hogy 2023-ra világszerte több mint húsz elektromos modellt forgalmazzanak. (autoblog)
  • A dolgozók közel negyedét bocsáthatja el cheshire-i üzeméből a Vauxhall. Az Ellesmere Port gyárban mintegy 400 munkahely szűnhet meg. A márka új tulajdonosa, a PSA csoport ugyanis felülvizsgálta a működést, és úgy vélik, a versenyképesség érdekében szükség van erre a lépésre, más üzemekhez képest ugyanis Cheshire-ben túl magas a bérköltség. A létesítményben egyébként jelenleg a Vauxhall Astrát gyártják, évi 140 ezer példányban. A leépítés előtt 1800 fővel üzemelnek. (autocar)

Anno – október 16.

  • 1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat Desmond Tutu, dél-afrikai püspök.
  • 1978-ban választották pápává Karol Józef Wojtyłát, akit aztán II. János Pálként ismert meg a világ.
  • 1964-ben először robbantott atombombát Kína.
  • 1944-ben ezen a napon vette át a kormányhatalmat Szálasi Ferenc nemzetvezető.
  • 1923-ban alapították meg a Disney Co.-t.
  • 1701-ben ezen a napon alapították meg a Yale Egyetemet.
  • 1448-ban Hunyadi János vereséget szenvedett Rigómezőnél.
  • Forma-1-es futamból kettő jutott október 16-ra: 1994-ben Jerezben Michael Schumacher, 2005-ben Sanghajban Fernando Alonso győzött.

Totalcar retró

  • Az olaszok tizenöt évvel ezelőtt sem végeztek félmunkát, ha brutalizálásról volt szó. Kipróbáltuk az akkor új 147-es GTA változatát.
  • Hazánkban nagy kultusza van a Ladának. Meg a Trabantnak. Lehet-e akkor bármi is jobb mint egy Lada-padlóra épített Trabi-kaszni? Tíz éve kipróbáltunk egy ilyet.

Hétvége a Totalcaron

  • Tudhatja-e a Hyundai, hogyan lehet jó hot hatch-et építeni? A jelek szerint igen, bővebben az i30 N tesztjében mondjuk el, miért érezzük így. Szombaton egy igazi nagyvasat is bemutattunk: a Guaresi paradicsomkombájnját.
  • Vasárnapra egy Subarut hoztunk Tannisból. Egy olyan SUV-ot, ami nem plázaterepjáró. Utolsó útjára kísértünk egy Nissan Micrát, és elgondolkodtunk azon is, miért nem veszik 700 ezerért a Toyotát, amire 1,4 milliót költött gazdája.

Mai műsor

"A fene nagy uniformizálásban üdítő egy olyan autót találni, amit felismerek méterrúd nélkül is. Az XC60 úgy hordozza a Volvo jegyeket, hogy pillanatra sem gondoljuk zsugorított XC90-nek" - Sturcz Anti tesztje Tannisból.

Cukor

  • Tetriszezni egy autóban? Lehet, ráadásul nem is kell hozzá semmilyen plusz eszköz. Legalábbis a GAZellában. A fedélzeti számítógép kijelzőjén lehet futtatni a népszerű játékot, de persze nem arról van szó, hogy simán kikeressük a menüből. Összetett kombinációval lehet előhívni: először a gyújtást kell ráadni, majd beindítani, háromszor jobbra indexelni, kétszer felvillantani a reflektort, ötször kuplungolni, felpörgetni a motort háromezerig, majd a műszeregység bal oldali gombját néhány másodpercig forgatni. Vezetés közben azért nem ajánlott a játék. (motor1)

Közlekedési koffein

  • Az M0-ás autóúton Győr felé közlekedők, valamint az M5-ös autópályáról az M1-es felé utazók torlódásra számítsanak a körgyűrű 30-as km-énél, mert javítják torlódásra számítsanak, mert a körgyűrű 30-as km-énél javítják a burkolatot a külső sávon, mellette pedig csak két szűkített sávon haladhat a forgalom.
  • Az M5-ös autópályán a 23-as km-nél személyautó ütközött össze egy kisteherautóval. A sérült járművek már a leállón vannak, de a kialakult torlódás még az ócsai kijáratig tart. Aki teheti, az inárcsi csomóponttól kerüljön az 5-ös főúton.
  • Az M7-es autópályán a főváros felé vezető oldalon a 18-as érdi csomóponttól torlódik a forgalom, mert a 15-ös km-nél felborult egy autó a belső sávon.
  • Élénk a forgalom a fővárosba vezető főbb utakon. Torlódásra számítsanak az M3-as autópályán Mogyoródtól, az M7-esen Törökbálintnál, a 4-es főúton Monortól, a 10-es főúton Pilisvörösvártól, az 51-esen Dunaharasztitól, valamint a 2-es főúton Dunakeszitől.
  • A földgázszállító rendszer nyomásmentesítését, úgynevezett fáklyázást végeznek hétfő délelőtt Dunakeszin és Gödöllőn. A fáklyák láthatók lesznek az M0-s autóútról, illetve az M31-es autópályáról, valamint a 2-es és 3-as főutakról is. A művelet nem jár forgalomkorlátozással, azonban erős fény- és hanghatással jár.
  • A 4-es főúton Kisvárda közelében lesodródott az útról egy gépkocsi. A 316-os km-nél félpályás lezárás mellett kezdték el a helyszínelést.
  • A 44-es főúton Öcsöd és Békésszentandrás között a 66-os km-nél két személyautó karambolozott, a fél útpályát lezárták.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán a határátkelőnél nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli 56. születésnapját Michael Peter Balzary,vagyis Flea amerikai énekes-gitáros, akit leginkább a Red Hot Chili Peppers alapító tagjaként és basszerosaként ismerhetünk. Hallgassuk most az éppen harmincéves The Uplift Mofo Party Plan album első számát: Fight Like a Brave.