Ezek most a legjobb új autók

2017.10.20. 09:12

Vendel napján kezdődik a Hidegindító. 1900-ban ezen a napon adták át a Duna-parti villamosvonalat Budapesten, az Erzsébet híd és az Akadémia tér közt. 1949-ben szintén ezen a napon jelenik meg a Nők lapja első száma, mely ma is a legnépszerűbb magyar női hetilap. 1995-ben pedig Nagy-Britannia, Franciaország és az USA aláírják az egyezményt, mely szerint nem végeznek több nukleáris kísérletet a Csendes-óceán térségében. A nap szülötte Katona Klári a legjobb hangú magyar énekesnő. Tőle és Somló Tamástól szól a nap dala a Boldog dal a Moziklip lemezről.

Hírek autósoknak

A nagy tekintélyű amerikai fogyasztóvédelmi magazin a Consumer Reports idén is elkészítette jelentését az USA-ban újként kapható autókkal kapcsolatos vásárlói elégedettségről. A márkák versenyében öt éve a Toyota és a Lexus áll az élen. Az előbbi ezúttal 80 pontot kapott a lehetséges 100-ból, míg a második helyezett Lexus 77-et, és érdekes, hogy egy éve fordított volt a két márka pozíciója. Mindez nem csoda, hiszen a Toyota GT86 (Subaru BRZ) a második a legjobb típusok toplistáján, ráadásul két Lexust, az ES-t és a GS-t előzi meg.

subarulevorg (65 of 89)

A márkák versenyében harmadik a KIA (a legjobbnak ítélt új autó a Niro benzin-elektromos hibrid modell), a legjobb európai márka az Audi lett a maga negyedik helyével (egyebek mellett azért, mert a Q3 lett az ötödik legjobb modell) , mögötte pedig a BMW végzett, de ezek a gyártók együttesen az erősen ajánlott tartományba esnek a 400 ezer autótulajdonos 640 ezer autóval kapcsolatos beszámolói alapján végzett felmérésben.  

A huszonöt hely fennmaradó részén évről-évre nagy a mozgás, mert a gyártók igyekeznek gyorsan reagálni egy-egy visszatérő vásárlói kifogásra. Ilyen például a Hyundai Tucson automata váltójának esete, melyre tavaly még sokan panaszkodtak, ám az idei modellben a váltóval kapcsolatos panaszok száma a felére csökkent. Ugyanígy sokat változtathat egy márka és típusai megítélésén a modellváltás is. A Honda Civic idei változatában harmadannyi panasz érkezett a fedélezeti elektronikával kapcsolatban, mint az egy évvel ezelőtti kapcsán. A középmezőnyben olyan márkákat találunk, mint a Subaru, a Mazda vagy a Volkswagen, a sereghajtók közt pedig a Tesla (például a Model X szárnyas ajtómechanizmusának hibái miatt) és a Volvo (az XC90 fedélzeti rendszerének és elektromos rendszerének hibái miatt), de az amerikai vásárlók a Cadillac-kel voltak a legkevésbé elégedettek, sokan panaszkodtak az Escalade SUV váltójára és a klímára. A tíz legjobb autóról szóló részt itt érthetitek el, a legrosszabbakról szóló összeállítást pedig itt. (Consumer Reports, Autonews)

DSCN7194

Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése az idén az első háromnegyed évben. Januártól szeptember végéig 115 396 használt autó érkezett a külföldről, a növekedés 7,8 százalékos a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva - a Datahouse szerint. Az idei összesített szám várhatóan az év végére meghaladja majd a tavalyi rekordot, amikor 142 000 autót honosítottak összesen. A 2012. évi importrobbanás óta ezzel már mintegy 600 000 használt autó került Magyarországra, átlagosan 60 százalékuk - öt év alatt mintegy 360 000 jármű - 2007 előtti. A Das WeltAuto MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az import használt autók közt még mindig sok a rossz állapotú, sok példánnyal csalnak mindenféle módon, mert az autók előélete sok esetben nem tisztázott, ezért Frank György márkaigazgató azt javasolja, hogy a vevők csak Magyarországon már forgalomba helyezett autót válasszanak, magyar szerződést írjanak alá és esetleg lehetőleg vigyék el állapotfelmérésre is az autót. (MTI)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Totalcar retro

Nekem még mindig bejön a kettes Golf formája, és a GTI apró rafinált megoldásai, melyekkel tovább fényezte a Volkswagen az első széria ikonszerű karakterét. Ezúttal Winkler ötéves tesztjét sodorta elém a csodálatos internet, melyben egy igazi nyolcvanas évek fanatikus GTI-jét mutatta be. Szeressék!

Köd!

Az Időkép előrejelzése szerint ma országszerte párás, ködös időre ébredhetünk, de délutánra mindenhol kisüt a nap, míg nyugaton, északnyugaton erősen felhős tájak is lehetnek. Csapadék nem várható. A Dunántúlon helyenként megélénkülhet a délnyugati szél. Napközben 17-24 fok között alakul a hőmérséklet, de a tartósabban ködös, felhősebb tájakon hűvösebb lehet délután.