Lomok alól került elő a ritka spanyol sportautó

2017.10.25. 09:31

Szép reggelt október 25-én, a Biankák, Blankák és Dömösök neve napja a mai. Ma 27 éve hirdették meg blokádjukat a taxisok és tört ki a taxisblokád, valamint ma 62 éves az első mikrohullámú sütő. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar reggeli hírvegyese.

Pegasót találtak Kaliforniában

Ilyen szépen dokumentált barn find is kevés akad: egy kaliforniai családi ház garázsából, a lomok alól került elő egy Pegaso Z-102-es. A spanyol autógyártás egy alig ismert darabja, amiből az ötvenes években mindössze 85 készült. Legerősebb változata 360 lóerős volt, felépítésében pedig nagy rokonságot mutat a kortárs Alfákkal – nem véletlenül, tervezője, Wifredo Ricart maga is dolgozott az 512-esen.

Sok egyéb ritkaság mellett talált Pegaso-ról azt mondják, a hetvenes évek óta nem használták; a kasznija egész rendben van, a hajtás elemeivel már lesz munka. Megéri viszont foglalkozni vele, egy kiadós restaurálás után dollármilliókért kerülhet majd a gyűjtők elé.

tom-cotter-uncovers-priceless-barn-finds-on-his-show 100625660 l

Hírsaláta

  • Erős hátvédet kap Michelisz Norbi a WTCC japán fordulójára. Tiago Monteiro sérülése miatt újabb versenyt kénytelen kihagyni, így a pontversenyben jelenleg harmadik Michelisz a kínai futamok után Japánban is a Honda első számú pilótája lesz. Sőt, egy egy új igazolás, az argentinok zsenije, Esteban Guerrieri segíti majd a második számú Civic-kel. Norbi jelenleg csupán két pontra van lemaradva az összetett első volvós Thed Björk mögött. A szezonból még három forduló maradt, Norbi számára döntő lehet, mit tud majd a Honda hazai pályáján. (Index.hu)
FLF 03717013 2142-1
  • Akkora szél volt a Dunántúlon, hogy négy teherautót is felborított kedden. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság infói szerint a 8-as főúton Öskünél, Sólynál és Pétfürdőnél, illetve a 77-es főúton Tótvázsony és Nagyvázsony között borított a szél. Sérülés egyik balesetnél sem történt. (444.hu)
  • Jó negyedévet zárt a Fiat Chrysler. A SUV-k sikerének köszönhetően erőteljesen emelkedett az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nyeresége. A vállalat kedden közölte, hogy a harmadik negyedévben az üzemi tevékenység eredménye (EBIT) 17 százalékkal 1,76 milliárd euróra emelkedett. A nettó nyereség 910 millió euró volt, 50 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az árbevétel ugyanakkor a kedvezőtlen árfolyamhatások, így a font leértékelődése miatt 2 százalékkal 26,4 milliárd euróra csökkent. A GM is kiadta számait – ők kevésbé lehetnek boldogok a jelentés miatt. (MTI)

Anno október 25

Ma 59 éve hallt meg Stuart Lewis-Evans. Egy tehetséges faital brit srác, aki egy ígéretes, rövid autóversenyzői karrier élt meg, mielőtt 28 évesen meghalt 1958. október 25-én. Evans-t a Formula-1-es szezonzárón, Marokkóban érte balszerencse: Vanwalljának motorja felrobbant a versenyen, a kifröccsenő olaj elöntötte az overállját és lángra kapott. Bár a pályamunkások eloltották Evans lángoló ruháját, súlyos égési sérüléseket szenvedett. A kor viszonyait jól érzékelteti Evans tragédiája.

Evans az 1958-as marokkói nagydíjon
Evans az 1958-as marokkói nagydíjon

Bernie Ecclestone a történtek után végig a fiatal versenyző mellett maradt, elmeséléseiből tudni, hogy milyen pokoli hat napja lehetett Evans-nek, mielőtt belehalt a sérüléseibe. Marokkóban nem kapott sürgősségi ellátást, így csapata igyekezett mielőbb Angliába szállítani. Repülőútján mindössze egy ápolónő kísérte; egy három ülésre fektetett hordágyon utazott. Állítólag az úton végig tudatánál volt, sőt, jövőjéről beszélgetett. Angliába érve egyből szakellátást kapott, de akkor már késő volt: a kezdeti kezelés hiánya miatt rövidesen meghalt.

Ferrari? Dehogy!

A Petrolicious megint jó formában: legújabb YouTube-videójukban a Bizzarrinit ismertetik meg a világgal. Fülhallgatót a fejre, nagyon V8-ra készülj!

Kerüld el a dugót

Zárásként pedig álljon itt minden Hidegindító kötelező bútordarabja, a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Dugó- és balesetmentes utat mindenkinek!

Ennyi volt mára a Hidegindító. Rengeteg friss autós tartalomért irány a Totalcar címlapja.