Átaludta a hétvégét? Összefoglaljuk miről maradt le

2017.10.30. 09:12

Jó reggelt! Október 30. van, hétfő, Alfonzok és Fánik névnapja. A nappali hőmérséklet 10, az éjszakai 5 fok körül lesz. 1988-ban ezen a napon rendezték a Japán Nagydíjat Suzukában. A futam Ayrton Senna és a McLaren Honda Turbo győzelmével zárult. 2002-ben pedig ezen a napon repült a Nemzetközi Űrállomásra az első belga űrhajós, De Winne egy Szojuz TMA-1-essel.

Happy Birthday Diego!

Diego-Maradona-Porsche-924-2

Ma 57 éves Diego Maradona. A világhíres focista szereti a jó autókat - minő meglepetés. Korábban volt Porsche 924-ese és Ferrari Testarossája is. Bár előbbi nem egy kiemelkedően értékes típus, jó pár éve félmillió dollárért kereste új gazdáját.

Ez történt a hétvégén

Csikós vallott az Alfáról

Lendvai Zsolti virtuális tárlatvezetést tartott a Peugeot múzeumban

A szerkesztőség behódolt egy villany gokartnak

Szép volt Norbi!

Az időmérőn aratott fölényes győzelem után a nyitófutamon meglökték, de így is hetedik lett Michelisz Norbert, majd aztán a félbeszakított főfutamon rajt-cél győzelmet aratott, így két versenyhétvégével a szezon vége előtt második a világbajnok összetettben. Részletek az Index cikkében.

Ha esik, a lánctalpas is elakad

Zombi és Zsolti beültek egy Ford Rangerbe és elindultak a Duna-deltába. Akit érdekel, hogy mit is jelent a Nóroxaáj, feltétlenül olvassa el a túra első, beharangozó posztját.

Ma van a Takarékossági világnap!

volkswagen-transporter-gerhard-plattner

Így lángol egy McLaren :(

Napi KRESZ

Egy héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a harmadik rész.

A jármű vezetője ezen az úton (Városligeti fasor) megállt, hogy egy sürgős telefont elintézzen.

Válaszd ki a helyes állítást:

a.) A három úttesttel rendelkező út középső úttestjén megállni csak a szélső utakon szabad, tehát szabálytalan.

b.) Ha a telefonálás maximum öt percig tartott, akkor ezen a helyen ez szabályos.

03

.

.

.

Helyes válasz: b

Magyarázat:

A Városligeti fasor, hasonlóképpen az Andrássy úthoz úgynevezett Három külön úttesttel rendelkező út. A KRESZ ezzel kapcsolatban megemlít egy egyedi szabályt, mégpedig azt, hogy ilyen úton tilos várakozni a középső úttesten. A két szélsőn viszont igen, ezért is nevezik „szerviz” útnak. A kérdés ugyanakkor azt az esetet említi, amikor a vezető az álló járműben benne ül, és ez öt percnéltovább nem tart. Így ez megállásnak és nem várakozásnak minősül. A megállás viszont nem tiltott a három külön úttesttel rendelkező út középső úttestjén. A valóságban, ha nem akarják megengedni a megállást sem, azt a megállni tilos jelzőtáblával jelezhetik.

A nap dala

 Kellemes hetet kívánunk! Ez volt a Hidegindító.