Így ér véget az autózás korszaka

2017.11.06. 09:17

Lénárd napján kezdődik a Hidegindító. 1984-ben ezen a napon készült el a kétszázezredik Ikarus autóbusz, öt évvel később Magyarország az Európa tanács teljes jogú tagja lett, egy évvel később pedig Kuvaitban kioltják az utolsó olajtüzet, melyet Irak gyújtott az első öbölháborúban. A nap szülöttei Tolcsvay Béla magyar gitáros, énekes, dalszerző (1946) és Emma Stone amerikai színésznő (1988). A nap dala a Tolcsvay Triótól az Esőben.

Hírek autósoknak

Nagyon érdekes és a mai autóbolondok számára nem túl vidám jövendölést írt Bob Lutz a General Motors korábbi elnöke, aki szerint az autózás korszaka a végéhez közeledik. Lutz szerint 15-20 éven belül már szinte senkinek nem lesz saját autója, mert addigra az önvezető járművekkel dolgozó megosztó szolgáltatásoké lesz a főszerep.

onvezetes

Ezeket az utó-autókat házhoz lehet majd rendelni, itt a felhasználó beül, megadja az úti célját, a jármű pedig beavatkozás nélkül felhajt a sztrádára és ott a többi önvezető járművel konvojban gurul a megfelelő lehajtóig. A közlekedésbiztonság érdekei miatt törvényekkel fogják visszaszorítani az ember vezette autók használatát és saját önvezető autójuk is csak a leggazdagabbaknak lesz. A többiek kiszállnak majd az út végén a kölcsönjárműből, majd az visszatér a lerakóhelyére. (Autonews)

lexusLSPlus

A Toyota lényegesen óvatosabban közelít az önvezető autók kérdéséhez és például a legújabb Lexus LS modellbe szerelt, részleges önvezetésre alkalmas rendszerek működéséhez is fokozott emberi beavatkozást igényel. A cég szakértője szerint felelőtlenség volna ma meghatározni, hogy mikor jön el az ötös skálán ötös szintű önvezető rendszerek ideje. A csúcs-Lexus egyelőre 2020-ban egy szoftverfrissítés hatására lesz majd képes folyamatosan tartani a forgalom ritmusát lakott területen kívül, ekkortól lesz alkalmas az önálló sávváltásokra és a teljes előzési manőver kivitelezésére. (Autonews)

metro

Vissza a valóságba. Budapesten teljes erőbedobással megkezdődött a 3-as metró felújítása, ami miatt szombat óta pótlóbuszok járnak a Kőbánya-Kispest és Újpest közti vonalon. A Váci úton kialakított buszsávok miatt mindkét irányban három helyett csak két sávon lehet autózni mostantól, és az Árpád hídi felüljáró alatt is változott a lámpaváltások rendje, ezért a híd irányából érkezőknek és a híd felé tartóknak is gyakrabban vált pirosra a lámpa. A 3-as metrót több ütemben újítják fel, a munkálatok várhatóan három évig tartanak majd. (MTI)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Három hete  adtuk közre  Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, ide kattints és teszteld magad ingyen . A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a hatodik rész.

06

A képen látható kék színű személygépkocsi a tábla után 12 méterre állt meg. Szabályosan tartózkodik ezen a helyen?

a.) Nem, mert a táblától mérve 20 méteren az út aszfaltozott részén nem szabad megállni.

b.) Igen, mert leállósávon áll, és a megállni tilos tábla hatálya ott nem érvényes.

Helyes válasz: b

A megállni tilos tábla hatálya csak az úttestre terjed ki. Az úttest a KRESZ szerint az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része. Ugyanakkor az úttesten kívül található többek között az útpadka és a leállósáv is. Egyébként téves az az elképzelés, hogy kizárólag autópályán van leállósáv, hiszen ilyen kialakítással akár lakott területen belül is találkozhatunk. A képen látható folyamatos fehér vonal – ami nem minősül záróvonal – egyrészt az úttest szélét jelzi, másrészt pedig kijelöli a leállósávot. Tehát ez a jármű a leállósávon áll, amire nem terjed ki a Megállni tilos tábla hatálya.

Tavasz az őszben

Az Időkép előrejelzése szerint, ma nyugaton, délnyugaton többfelé várható eső, zápor, máshol fátyolfelhős-napos időre van kilátás. Nyugaton az északi, középen és délen a keleti-délkeleti szél élénkülhet meg. Napközben nyugaton 6-9, máshol 10-17 fokot mérhetünk.