Ahol a gyorsaságot BMW-vel jutalmazzák

2017.11.13. 07:23

Jó reggelt november 13-án, hétfőn. Ha kinézünk az ablakon, nem túl szívderítő a látvány, az ország túlnyomó részén ma borult, felhős idő lesz, sokfelé esővel. De ne felejtsük el felköszönteni a Szilviákat, akik ma ünneplik névnapjukat. Ma van továbbá a magyar nyelv napja, és a kedvesség világnapja is. A nap és a hét megkezdésében a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Tovább gazdagította BMW-gyűjteményét Marc Márquez. A spanyol motoros ugyanis a hétvégén nemcsak a MotoGP világbajnoki címét húzta be, hanem a legtöbb pole pozícióért járó díjat is bezsebelte. A BMW M Awarddal idén egy M4 CS járt együtt, ez lett a jutalma a szezonban elért nyolc rajtelsőségért. Márquez királykategóriás karrierje során már 73 pole-nál jár, az M Awardot zsinórban ötödször nyerte el. Így 2013 óta sorban egy M6 Coupéval, egy M4 Coupéval, egy M6 Convertible-lel, majd egy M2 Coupéval gazdagodott a garázs. (motor1)
  • Egy jó márkanévvel bármit el lehet adni bármennyiért. Legalábbis úgy tűnik. A Kraken Opus által 2011-ben kiadott The Official Ferrari Opus című könyv mintegy 36 kilogrammot nyom, több változatban is készült (Classic, Diamante). A Diamantéból országonként egy darabot nyomtak, összesen tehát alig kétszázas a limitált széria. Ezeket annak idején 275 ezer dollárért adták, így most még olcsónak is számít a 150 ezer dollár körüli összeg, amit az RM Sotheby's remél érte egy aukción. Igen, ez 40 millió forint egy könyvért. (carscoops)
  • Hangos és izgalmas Forma-1-re vágyna Lewis Hamilton. A Brazil Nagydíj előtt arról faggatták a britek négyszeres világbajnokát, milyen változtatásokat hozna, ha ő dönthetnek a 2021-ben életbe lépő új szabályokról. Hamilton visszatérne a meglehetősen hangos V12-es motorokhoz, amikhez kézi váltó is párosulna, három pedállal. Gyorsan hozzátette, hogy ennek semmi realitása, mégis örülne, ha ismét füldugó kellene a Forma-1-es autók környezetében. (carthrottle)

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Néhány héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a nyolcadik rész.

Szabályosan várakozik ezen a helyen ez a jármű?

a) Igen, ha az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulásával tartózkodik itt.

b) Nem, ezen a helyen mindig tilos várakozni.

Helyes válasz: b

Magyarázat:

A legtöbben ezt a kérdést rontották el, ami azért lehetséges, mert sokan emlékeztek arra, hogy pár évvel ezelőtt belekerült a szabálykönyvbe az a meghatározás, hogy ugyan tilos várakozni kapubejáróban - út menti ingatlanra be- vagy kihajtó részen -, azonban ez mégis megtehető abban az esetben, ha rendelkezünk az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulásával.

Ugyanakkor ezen a helyen nemcsak kapubejárót láthatunk, hanem felfestett X jelet is. A KRESZ ebben az esetben már nem ad engedményt, kategorikusan rögzíti, hogy az egymást keresztező vonalak a várakozás tilalmát jelzik.

Anno – november 13.

  • Éppen húsz éve, 1997-ben alakult meg Magyarországon az Országos Igazságszolgáltatási Tanács.
  • 1990-ben készült el az első ismert World Wide Web oldal.
  • 1968-ban mutatták be az angliai mozik a Beatles animációs filmjét, a Yellow Submarine-t.
  • 1907-ben Normandiában felszállt az első helikopter.

Totalcar retró

  • Kereken tizenöt éve egy igazi V8-as tepsit próbálhattunk ki: egy 1990-es évjárató Chevy Camarót. Hogy milyen volt? A választért erre tessék.
  • Éppen tíz esztendeje már annak is, hogy egy - Winkler szerint - gyomorbarúgás-szerűen szép autó járt nálunk: a Mazda CX-7.

Tegnap a Totalcaron

  • Szombaton a BMW 6-os GT menetpróbájáról írtunk, az előd, az 5-ös GT külsejéről megfogalmazott sarkos kritika eléggé megosztotta a véleményeket. Ha kíváncsi vagy, milyen az új 6GT, klikk ide.
  • Bejutottunk a Peugeot sochaux-i raktárába, ahol igazán érdekes autókat láttunk. A lapozgatót itt lehet végignézni.
  • Vasárnap pedig egy tanulságos történetet mutattunk be egy garanciális Passatról, amit az importőr nem akar megjavítani.

Mai műsor

"Nekimennél fejjel a falnak, ha pontosan tudod, hol az ajtó? Na ugye. Az autógyártók sem teszik, ennek eredménye, hogy sokszor csak masszívabb frissítésnek tűnik egy-egy modellváltás. Pedig ha jobban megnézzük..." - az új BMW X3 bemutatóján jártunk.

Közlekedési koffein

  • Az M86-os autóúton Szombathely irányába, Hegyfalu térségében a 105-ös km-nél a hajnali órákban két kamion ütközött össze, majd árokba borult. A műszaki mentést csak később végzik el, de a külső sávot már lezárták.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Minden különösebb apropó nélkül szóljon most a Whole Lotta Love a Led Zeppelintől, 1969-ből.