Felkészítetlen autókkal vágunk neki a télnek

2017.11.29. 02:02

Jó reggelt kívánunk november 29-én, szerdán, a Taksonyokat köszöntjük névnapjukon. Albánia a felszabadulás napját ünnepli. Túlnyomóan borult lesz fölöttünk az ég, sokfelé csapadék is várható eső, havas eső vagy hó formájában. Napközben 1 és 7 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet. Az ébredést a Hidegindító segíti.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Kevesen foglalkoznak autójuk téli felkészítésével - derül ki a Bárdi Autó megbízásából készült kutatásból. A mintegy ezer megkérdezettnek csupán 22 százaléka tartja ezt fontosnak, a többség viszont csak akkor viszi szervizbe az autót, ha meghibásodik. A szakértők azt javasolják, hogy ne csak a téli gumik felszereltetése legyen a tél előtti rutin része, hanem egy átfogó ellenőrzés is.
  • Megállapodott a nagyteljesítményű töltőhálózatot üzemeltető Ionity-vel a Shell, így tíz európai ország (köztük Magyarország) 80 töltőállomásán lesznek elérhetőek a gyorstöltők. Ezekkel az átlagosnál akár háromszor gyorsabban tölthetők fel az elektromos járművek. Az Ionity vegyesvállalatot a BMW csoport, a Daimler AG, a Ford Motor Company és a Volkswagen csoport hozta létre azzal a céllal, hogy 305 kW-os töltőpontokból álló hálózatot építsen ki a főbb európai autópályákon. 
  • A legmodernebb autóipari kommunikációs technológiákat hasznosítva készített törperobotot a Toyota. A Kirobo Mini minden online eszközzel képes vezeték nélküli kapcsolatot létesíteni - akár autókkal és intelligens otthonokkal is. Így akár az üzemanyagszintről is kérhetünk tőle információt. A robotot egyelőre csak Japánban forgalmazzák.

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Néhány héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a tizenötödik rész.

A képen látható kb. 10 méter hosszú buszmegálló esetében hol érvényes a megállási tilalom?

  • a.) Csak a kiépített buszmegálló előtti úttesten.
  • b.) A buszmegálló jelzőtábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül.

Helyes válasz: b

Magyarázat:

A megállóhelyekhez kötődő megállási tilalom nem foglalkozik a buszmegálló kiépítésének formájával.

Lehet az járdaszigettel kiemelt, térkővel kiépített, de akár az úttesttel egyszinten lévő is. A tilalom egységesen így szól:

Tilos megállni más járművel az autóbusz megállóhelyet jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik.”

Anno – november 21.

  • Napra pontosan tíz éve ért véget tizenkilenc nap után a New York-i Broadway-sztrájk.
  • 1998-ban Svájcban döntő többséggel leszavazták a heroin és más pszichoaktív szerek legalizálását.
  • 1975-ben használta először a Microsoft nevet Bill Gates arra a cégre, amelyet Paul Allennel alapított.
  • 1945-ben kiáltották ki a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaságot.
  • 1899-ben megalakult az FC Barcelona.

Totalcar retró

  • „Ha kell, bárkit utolérünk, bárkit megelőzünk, és megverünk abban, amihez a legjobban ért” - tíz éve írta meg Csikós a Ford GT 40 sikersztoriját.
  • Öt esztendeje pedig a Mercedes-Benz 190 D őrjítő háromhengerezése volt terítéken.

Tegnap a Totalcaron

  • Formája stílusos, de hogyan bírja a strapát a PT Cruiser? Megnéztük.
  • Lapozgatóval emlékeztünk meg az idén éppen százhúsz éves Tatráról.
  • A Totalbike-on pedig arról a motorról írtunk, amelytől az egész Man TT lázba jött.

Mai műsor

"Háromszor voltam milliméterekre attól, hogy ropira törjem a 30 milliós tesztautót. Na nem azért, mert ne bírtam volna a véremmel, bár 359 lóerővel azért arrébb lehet állni. A probléma inkább abból adódott, hogy a Lexus olyan a forgalomban, mintha Dita Von Teese egy apácazárdában sétálna, aztán többen úgy felejtették rajta a szemüket, hogy majdnem belém is rohantak" - Sturcz Anti tesztje a Lexus LC500h-ról.

Közlekedési koffein

A 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszán, a 30-as km-nél tegnap kora délután óta egy műszaki hibás kamion foglalja el a fél útpályát.

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő oldalon zavartalan a forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

2001-ben éppen ezen a napon halt meg George Harrison brit zeneszerző, zenész, producer, a The Beatles szólógitárosa. Bár a zenekar története során John Lennon és Paul McCartney jegyezte a legtöbb dalt, azért Harrison is írt nagy slágereket. Például a Here Comes the Sun címűt.