Ez lenne a tíz legjobb motor?

2017.12.19. 07:05

Szép reggelt kívánunk december 19-én, kedden. Az idei esztendőből már csupán tizenkét nap van hátra. A Violák ünneplik névnapjukat, ne felejtsük felköszönteni őket. Sokfelé napos idő lesz ma, -1 és 3 Celsius fok közötti csúcshőmérséklettel, éjszaka viszont -6-ig is süllyedhet majd. A nap elkezdésében ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

Idén is elkészítette a legjobb motorokat felsoroló tízes listáját a WardsAuto. A szerkesztők 32 különböző motort vizsgáltak, ezek között voltak benzinesek, dízelek, de az elektromos és hibridautók hajtása is játszott. Német gyártó munkája ezúttal nem került a top 10-be, ott van viszont a Kia és a Jaguar. (autoguide)

A legjobb tízet nem rangsorolták, a teljes 2018-as lista tehát betűrendes:

Elérte a százezer eladott példány villanyos autók tekintetében a BMW. Igaz, nem csak a teljesen elektromos járműveket, hanem a hibrideket és plug-in hibrideket is egy kalap alá veszik a bajorok, ha számokról van szó. A jó eredményt főként az i3 és a 2-es Active Tourer plug-in hibrid nyugat-európai és amerikai népszerűségének köszönhetik. A százezredik átadott autó egy i3 volt, amelyet egy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban élő, nyolcvanéves ügyfelük vehetett át. A bajorok célja 2025-re a duplázás, tehát a kétszázezer eladott villanyos BMW. (electrek)

Igen frekventált helyen nyit új kereskedést Angliában a Jaguar Land Rover. Sunbury-on-Thamesben, a településnél elhaladó M3-as autópálya mellett épül a szalon, amelyet így a becslések szerint naponta 72 ezer elhaladó autós láthat. A 15 méter magas épület mintegy 17 ezer négyzetméteres lesz, és bőven felszerelik villanytöltőkkel is. A létesítmény 2019 végére készülhet el. (autocar)

Anno – december 19.

  • Tíz éve e napon választotta az év emberévé Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Time magazin.
  • 1972-ben az Apollo-17 űrhajó visszatért a Földre.
  • 1950-ben a Dalai láma a kínai invázió miatt elmenekült Tibetből.
  • 1909-ben ezen a napon alapították a Borussia Dortmund labdarúgócsapatát.
  • 1842-ben Amerika elismerte Hawaii függetlenségét.
  • 1154-ben koronázták Anglia királyává II. Henriket.

Totalcar retró

Tegnap a Totalcaron

  • Lélektelenül, gyorsan, mindenen át - így jellemezte Sturcz Anti az Audi RS5-öt. Ha lemaradtál a tegnapi tesztről, ide kattints.
  • Jobb-e a gyári mint az olcsó orosz? Menetrögzítő kamerák összehasonlító tesztje ezen a linken.
  • Az autó, ami szinte nem is létezik: Lancia (vagy inkább Autobianchi) Y10 Turbo. Csipszer Máté írása.

Mai műsor

Elmélyedtünk egy kicsit az olasz használtautó-piac rejtelmeiben. Miért nem érdemes e-mailt írni az eladónak? Mivel jár a kinti vásárlás? Hogyan lehet jó autót venni és mi az, amire mindig számítani kell? - Zách Dani cikke megadja a válaszokat.

A Totalbike-on pedig olyan motorokból készített lapozgatót Zombi, amelyek valamilyen okból megelőzték korukat. Igazán érdekes anyag, tessék csak olvasni.

Közlekedési koffein

  • Az M0-s autóúton a Megyeri híd után, az M3-as felé vezető oldalon a 73-as km-nél kedden reggel 7.00-től a külső és leálló sávokat lezárják aszfaltozás miatt, ezért a 11-es főút felöl érkezők hosszabb menetidővel készüljenek. A munkaterületet ugyan ki lehet kerülni a 75-es újpesti kijárattól a főváros felé, vagy a 2-es főúton Dunakeszi érintésével az M2-esen, viszont mindkét alternatíva esetén torlódásra lehet számítani! Kérjük, hogy az érintett szakaszon érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében!
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé Bicske térségében a 39-es km-nél burkolatjavítás miatt a külső sávot elkerítették, lassabb haladásra kell számítani.
  • Monoron a 4-es főút 36-os km-énél egy autó villanyoszlopnak ütközött, ezért ott most félpályán, rendőri irányítással halad a forgalom.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a kilépő oldalon zavartalan a forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma lenne kilencvenkilenc éves Professor Longhair, vagyis Harry Roeland Byrd, New Orleans-i bluesénekes és zongorista. 1980 óta nincs köztünk, 61 évesen hunyt el. Szóljon most tőle a Big Chief.