Emberbarát útdíjazás Magyarországon

2017.12.20. 09:07

Teofil napján kezdődik a Hidegindító. 1963-ban ezen a napon nyitották meg először a Berlini falat, melyet a következő év első napjaiban visszazártak ismét. 1995-ben a NATO megkezdte békefenntartó tevékenységét Boszniában, 1999-ben pedig Portugália visszaadja Makaót Kínának. A nap szülöttei Freddie Spencer amerikai motorversenyző (1961) és a Jethro Tull nevű progresszív rock és blues zenekar. Tőlük adom a nap dalát a Breath-t.

Hírek autósoknak

Rengeteg pozitív változást hoz az új év a fizetős utakon. Az e-matricás rendszer tervezett változásai szerint az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehetne e-matricát vásárolni, hosszabbodna a pótdíj-befizetés határideje, bővülne a nagycsaládosokat érintő úthasználati kedvezmény, valamint csökkennének az autósok költségei és adminisztrációs terhei.

15 2

Az előterjesztő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján kedden közzétett dokumentum szerint az útdíj-használati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül büntetés nélkül lehetne megvásárolni. A jogosulatlan úthasználatért kiszabott alap-pótdíj az eddigi 30 nap helyett csak 60 nap elteltével emelkedne, emellett csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, ha a jármű a rá vonatkozó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik. A rendeletmódosító javaslat szerint egy évben többször, az eddigi 15 nap helyett 75 napig is kérhető lenne a pótdíj maximálása két alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére, ha a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség keletkezett. Jelentős büntetés esetén az üzemeltető természetes személy kérelmére részletfizetés lenne engedélyezhető. A változás alapján egy rendszám naptári naponként egy pótdíjjal sújtható, és az éjfélnél kissé tovább tartó úthasználatra nem lehetne két büntetést kiszabni. Az üzemszünet idejét követő legalább 60 percig nem szabható ki pótdíj. A több mint 7 utas szállítására alkalmas járművek kedvezményét nemcsak a négy-, hanem a háromgyermekes családok is igényelhetnék, egyszerűsödne a jogosultság átírása például családon belüli átadás esetén, emellett megszűnhet az a gyakorlat, amely rendszámelírás esetén karakterenkénti díjfizetést ír elő. A tervezet szerint júniustól a motorosok kedvezményes havi matricát vehetnének. Az NFM keddi közleménye hangsúlyozza, hogy a javasolt változtatások kiiktatnák az adminisztratív buktatókat és többletköltségeket. Hozzátették, hogy a megyei matricák bevezetésével megjelent új felhasználók a tapasztalatok szerint gyakran ütköznek kisebb nehézségekbe. A jóhiszemű utazóknak kedvező változásokat az is segíti, hogy a pótdíjak hatékonyabb beszedésével terjed a jogkövető magatartás, így enyhébb elbírálás alá eshetnek a figyelmetlenségből vagy tájékozatlanságból fakadó hibák. (MTI)

takata

A bontott légzsák és ennek elsütőszerkezete is közrejátszott egy halálos balesetben, az Egyesült Államokban, idén júliusban. Egy olyan Honda Civic vezetője húnyt el egy balesetben, melyről most kiderült, hogy nem az eredeti kormánylégzsák volt benne, de nem is az, melyet a világméretű Takata légzsákbotrány miatt szervezett visszahívási akciók során építenek be az érintett autókba. A 2004-es Honda esete nyomán az autógyártó mintegy százezer, már autóbontóban lévő Hondából szereltette ki a még bennük lévő elsütőszerkezeteket és felkérte a legnagyobb on-line aukciós oldalt (nyilván az eBay-t), hogy tiltsa le ezeknek az alkatrészeknek a kereskedelmét. (Autonews)

A Maserati több üzemében meghosszabbított, három-négyhetes zárvatartással ünneplik az alacsony vásárlói érdeklődést, így nemcsak a Ghiblit gyártó, Grugliascóban lévő üzem állt le december közepén és marad zárva január közepéig, de a Levante SUV-t gyártó Mirafiori üzem is éppen mától áll le a jövő hónap közepéig. Az előbbi gyártóegység tavaly három hétig volt zárva, az utóbbi viszont csak a hivatalos ünnepnapokon. A Fiat-Chrysler nem kommentálta a döntést, de a háttérben az olasz sport-luxusmodellek iránti, a vártnál alacsonyabb érdeklődés állhat. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Hidegindító állandó eleme a a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Az ingyenes közösségi navigációs alkalmazás androidos és iOS-oprendszert futtató telefonokra is elérhető, és egy ideje már a motorosokra is külön gondolnak a fejlesztők.

Használható forulatszám: 2000-2500 fordulat/perc

Winkler tizennégy éve az akkori Ford Ranger pickup bemutatóján járt és alaposan elemezte a jól felszerelt, duplakabinos változatot. Én továbbra sem értem, hogy a visszaigényelhető áfán kívül mi értelme van ilyen sok pickupnak, melyeknek zöme sosem hordoz trágyahalmot a hátán. Önök viszont ne gondolkodjanak ezen, hanem nézzék a retrót!

Napsütés és hideg

Az Időkép előrejelzése szerint ma a középső országrészben várható a legtöbb napsütés, nyugaton és keleten, északkeleten felhősebb lesz az ég, és hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délutánra -1 és +3 fok közé emelkedik a hőmérséklet.