A világ leggyorsabb karácsonyfája

2017.12.22. 09:17 Módosítva: 2017.12.22. 09:17

December 22-én üdvözli önöket az év utolsó Hidegindítója. Zénó napja van, ne felejtsék felköszönteni ismerőseiket. Nyugaton és a középső országrészben számíthatunk napsütésre, keleten borongós, helyenként ködös idő lesz. Az északkeleti határon még akár havazás, havas eső is előfordulhat, a legmagasabb hőmérséklet 0-8 fok között alakul, de délután hidegfronti hatásra számíthatunk.

Kellemes ünnepeket!

Teljen el mindenki szíve melegséggel, a Henessy nevű amerikai tuningcég a leggyorsabb karácsonyfával ünnepel. Ehhez elkértek egy gyárilag szélesített Dodge Challenger Hellcatet, amiben minden megvan a tempóhoz, a 6,2 literes V8-ast egy kompresszor tölti, így 707 lóerős. Az akciót maga a tuning-pápa, John Henessy vezeti fel, az autó pedig még a bombabiztosan lerögzített karácsonyfával a tetején is eléri a 280 km/órát. De inkább nézzék meg videón:

Jön a kis Raptor?

A Ford F-150 amerikai pickupnak létezik egy kivitele, amelyet gyárilag úgy alakítanak át, hogy jellegében hasonítson egy trophy truck versenyautóra. Nagyobb rugóút, masszívabb futómű, és más egyéb terepes kiegészítő, ez a Raptor. A világ jelentős részének már az F-150 túl nagy, de lehet, hogy egy hasonló változat most a Rangerből is kijön. Ebbe egy kétliteres, négyhengeres turbódízel kerül tekercsrugós futóművel, terepgumikkal, és úgy tűnik, február 7-én mutatják be Bangkokban. Amerika az előzetes hírek alapján nem kap belőle, de a világ többi részéről nincs hír. 

ford-ranger-raptor-prototype 100621094 m

Elektromos McLaren jön 

A gyártó igazolta, hogy komolyan ráfeküdtek a teljesen elektromos szuperautó fejlesztésére. Egyelőre csak annyi biztos, hogy egy mule, vagyis egy szándékosan a részegységek tesztelésére épített öszvér már létezik és fut. A legnagyobb probléma akárcsak a többi gyártónál, itt is az akkumulátor technológia fejletlenségéből fakad, ezért a McLaren ebbe invesztál legtöbbet. Ha az autóval valaki fél órát akarna versenypályán menni, a McLaren mérnökei szerint legalább 500 mérföld közúti hatótáv kell, ami egyelőre nem megoldható. A tervek szerint leghamarabb 2022-re lesz valami az autóból. 

Útinform

A Hidegindító megjelnéséig az Útinform a következő híreket hozta. 

Az M0-s autóúton a 40-es km közelében az M1-es autópálya felé vezető oldalon baleset nehezíti az előrejutást, lelassult a közlekedés.

  • Baleset történt az M1-M15 csomópontban. Az M1-esről a Rajka felé vezető csomóponti ágon egy autóbusz és egy tréler ütközött össze. A forgalmat megállították, kerülni a 168-as Hegyeshalom-kelet csomópont felé lehet.
  • Az M1-es autópályán, Budapest felé
  • - Mosonmagyaróvár térségében a 156-os km közelében lelassult a haladás, kb. 2 km-es a kialakult torlódás.
  • - A 67-es km-nél Tata térségében is lelassult a haladás, több km-es a torlódás.
  • Változás! - Biatorbágy közelében a 24-es km-nél is korábban baleset történt, a helyszínelést befejezték, a sérült jármű már a leállósávot foglalja el. Közel 10 km-es a kialakult torlódás!
  • 52-es főúton,
  • - Solt közelében a 45-ös km-nél egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze.
  • – Fülöpszállás közelében a 35-ös km-nél is baleset történt.
  • Mindkét helyszínen a főutat lezárták, a forgalmat elterelik.
  • Az 51-es főúton, Kiskunlacháza közelében a 47-es km-nél egy kamion keresztbe fordult. Az érintett szakaszt lezárták. Apaj felé lehet kerülni.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a ki- és a belépő oldalon zavartalan a forgalom.
  • Erős a forgalom Hegyeshalomtól Röszkéig az M1-es autópálya – M0-s autóút déli szektor – M5-ös autópálya útvonalon. Az M0-s déli szektorában az M5-ös csomópont előtt már a 25-ös km-től csak lépésben haladnak a járművek, közel 5 km-es a torlódás.

Waze!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Köszönjük az egész éves figyelmet, jövőre innen folytatjuk. Zárásnak nézzenek meg pár V8 Jetboat balesetet: