Magyarország választott: íme a legnépszerűbb márkák

2018.01.03. 08:52

Benjámin és Genovéva napján kezdődik a Hidegindító. Ezen a napon szakította meg az Egyesült Államok a diplomáciai kapcsolatot Kubával (1961), 1992-ben Dr. Szabó Zoltán végrehajtotta az első magyar szívátültetést, 2009-ben pedig elindult a Bitcoin, a világ nagy vitákat kiváltó kriptovalutájának bányászása. A nap szülöttei J.R.R. Tolkien nyelvész (1892), a Gyűrűk ura írója, ef Zámbó István festő, grafikus, szobrász, zenész (1950), Mel Gibson ausztrál színész-rendező (1956) és Michael Schumacher a Formula 1 hétszeres világbajnoka (1969). A nap dala pedig ef Zámbó tiszteletére a Korrupt vagyok és hazudós című dal.

Hírek autósoknak

A tervezettnél lényegesen kevesebb járművet adott el tavaly a Hyundai Motor és a hozzá tartozó Kia Motors. A két márka összesített eladási adata 7,25 millió lett, ami jócskán elmarad a múlt évre tervezett 8,25 milliótól. A Hyundai Motor a tervezett 5,08 millió helyett 4,5 millió, a Kia Motors pedig az előirányzott 3,17 millió helyett 2,75 millió járművet értékesített. 

IMG 1277

A Hyundai és a Kia eladásai már harmadik éve elmaradnak a tervezettől. Ennek egyik fő oka, hogy fontos felvevő piacain, Kínában és az Egyesült Államokban változik a közízlés, az autótulajdonosok egyre inkább a SUV-okat (városi terepjárókat) keresik és kevésbé a szedánokat. A tavalyi eladásokat politikai fejlemények is befolyásolták. Az Egyesült Államok májusban - a kínai tiltakozás ellenére - hadrendbe állította a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreában. Kínában a vásárlók bojkottal büntették emiatt a dél-koreai autógyárakat. A két ország közötti viszony azonban rendeződött az utóbbi időszakban. (MTI)

Sport 2

Az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal több, 10 832 személyautót helyeztek forgalomba 2017 decemberében, tavaly az egész évben pedig 20,4 százalékos volt az újautó-piac növekedése 2016-hoz képest, így összesen 116 ezer 265 példány került a forgalomba. A márkák versenyében a Suzuki áll az élen, 15161 autóval, a második helyen a Ford 11372-vel, a harmadik pedig a Skoda, 10523 példánnyal. (MTI)

Az összes július vége és december vége közt, az észak-amerikai piacra gyártott Maserati Ghiblit és Quattroportét visszahívják az olaszok, mert egy hazai beszállítótól származó benzincső hibája tüzet okozhat. A több mint 1400 érintett autó jelentős részét még át sem adták, így a tulajdonosok eleve csak a hibás alkatrész cseréje után kapják majd meg őket. Nem a Maserati az első luxusgyártó, amely sok autót rendel vissza javításra az Egyesült Államokban, miután a brit Aston Martin ötezer autót hív műhelybe egy hibás elektromos vezeték miatt. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Hidegindító állandó eleme a a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Az ingyenes közösségi navigációs alkalmazás androidos és iOS-oprendszert futtató telefonokra is elérhető, és egy ideje már a motorosokra is külön gondolnak a fejlesztők.

Az ezredforduló német tankja: egy Audi

Winkler a Kelly hőseiből lépett elő, amikor ebben a tizenöt évvel ezelőtti tévéadásban bemutatta az akkor még új Audo Allroad Quattrót, mégpedig az azóta költsége hibalehetőségeiről elhíresült 2,5 V6 TDI motorral. Változó hasmagasság, körben műanyagok, sok sár és latyak az alábbiakban. Ha pedig az autó írott tesztjére kíváncsiak, erre tessék!

A jelenben nyoma sincs a télnek...

...bár az Időkép előrejelzése szerint ma a kezdeti naposabb idő után északnyugat felől újabb csapadékmező érkezik, a nap második felében többfelé kell számítani esőre, záporokra, északon, északkeleten havas esőre, az északi hegycsúcsokon átmenetileg havazhat is. Feltámad a déli-délnyugati szél, helyenként erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Délután 3-9 fokot mérhetünk.