Driftelés közben tankoltak, és még csak nem is ebből lett a világrekord

2018.01.10. 00:09

Szép reggelt az év tizedik napján, a Melániák, Agatonok és Aldók neve napján. Három éve mérték a legmelegebb január 10-ét az országban: Fertőrákoson 19,7 fok volt, jó tíz fokkal melegebb, mint a ma várható maximális hőmérséklet. És ma még esni is fog az ország nagy részén.

8 óra "drifthez" már tankolni kell

Nem jött el a világbéke, nem pörgettük be az első fúziós erőművet, még csak a klímaváltozást sem orvosoltuk, de egy kicsit mégis jobb hely lett a bolygó: már tudjuk, hogyan kell nyolc órán át driftelni egy M5-ös BMW-vel. Hát menet közben tankolva egy fellocsolt körpályán. És azt hogyan? Hát így: 

Ha valaki ne jött volna rá, a driftelés új világrekordja látható a videón. Még soha senki sem driftelt megállás nélkül nyolc órán át, aztán jött a BMW-s kísérlet. A korábbi csúcsot nem kevéssel fejelték túl: 164 kilométerről 374-re nőtt a rekord. Mondjanak bármit, a tankolást ki lehetett volna váltani egy nagyobb másod tankkal, bár úgy meg nehéz lett volna összevágni egy virális videót. 

Ez a csúnya dakaros bukás megvolt?

Ha nem követed a RallyeDream friss beszámolóit az idei Dakar-raliról, talán még nem láttad Bryce Menzies bukfencét a vasárnapi szakaszról. Íme:

Hírsaláta

  • Öt napig sem írta a kínai csodaút, máris rájártak a napelemeire. A kínai Csinanban adtak át nemrég egy rövid napelemes borítású utat, amiből már az átadása előtt megpróbáltak lopni. Sokat nem kellett várni, most, mindössze öt nappal azután, hogy átadták, a tolvajok simán kiloptak belőle egy 1,8 méteres szakaszt. Az építők szerint nem szimplán az ingyen napelemért jöttek a tolvajok, nem ér az olyan sokat, inkább a napelemes út saját technológiáját akarják lemásolni. (444.hu)
  • Tavaly először haladta meg a 90 milliót a globálisan eladott új autók száma a WardsAuto.com számításai szerint. A világ egyik vezető ágazati szaklapja szerint az eladások növekedése elsősorban az ázsiai vásárlások bővülésének és ezen belül is különösen a kínai autóvásárlások növekedésének köszönhető. A tavaly globálisan értékesített autók mintegy 25 százaléka Kínában talált vevőre. A növekedéshez hozzájárult az is, hogy tovább bővültek az eladások Nyugat-Európában, miközben olyan vezető feltörekvő országokban, mint például Oroszország és Brazília, újra élénkülni kezdett a kereslet. A WardsAuto.com számításai szerint a tavaly eladott autók száma 2,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. (MTI)
tn
  • 1,5 milliárd svéd koronát (több mint 47 milliárd forint) ruház be egy energiahatékony öntödébe a Scania. Azt tervezik, hogy a beruházással a jelenlegi öntödéhez képest ötven százalékkal csökkentik az energiafelhasználást, valamint megháromszorozzák a termelési kapacitást. Az öntöde megújuló energiaforrásokból előállított elektromos árammal üzemel majd. A hatékonyabb anyagkezelés és újrahasznosítás révén jelentősen csökken majd az egy gyártmányra jutó szállítási igény is. Az új öntöde felépítése a Scania egyik legnagyobb beruházása, a döntést több lehetőség elemzése előzte meg, szóba jött például a külső beszállítóktól való beszerzés növelése, valamint a meglévő öntöde átalakítása és kibővítése is. A jelenlegi öntöde, amely 1914-ben épült, egy Södertälje központjához közel fekvő ipari területen helyezkedik el, míg az új üzem a város egyik külterületén, a Tveta ipari parkban épül fel. Az új södertäljei öntöde tervezése, a szükséges környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése után, várhatóan tavasszal kezdődhet meg, az építkezés pedig 2019. januárban indulhat el. A kapacitás teljes kihasználása esetén az új öntöde ugyanannyi dolgozót foglalkoztat majd, mint a meglévő, közel 200 embert. (MTI)

Paul Newman Datsunja a friss Petrolicious-ben

Egy amerikai legenda Japánból – szól a Petrolicious friss videójának címe, ami nem mást, mint Paul Newman Datsun 280Z-jét rejti. Csodás videó egy nem kímélt, mégis gondosan ápolt örökségről. 

Anno január 10

Ma 47 éve, hogy az autósport egyik legbutább balesetében életét vesztette Ignazio Giunti. Az olasz a Buenos Aires-i 1000 mérföldes futammal kezdte az évet a Ferrari versenyzőjeként. A megbízhatósági futam még csak a 36. körében járt, amikor Jean-Pierre Beltoise Matrája megállt a pályán, és a francia elkezdte tolni a boksz felé. Giunti eközben egy másik versenyző lekörözésére készült, és a takarás miatt nem vette észre a pályán tolt Matrát és belerohant. A pályán álló Beltoise sértetlenül megúszta a közvetlen előtte történteket, Giunti viszont a helyszínen szörnyethalt.

kvh

Kerüld el a dugót

A Hidegindító zárásaként pedig tessék, a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Dugó- és balesetmentes utat mindenkinek!

Ennyi volt mára a Hidegindító. Rengeteg friss autós tartalomért irány a Totalcar címlapja.