Így lesz vége a taxis szakmának

2018.01.12. 09:06

Ernő és Tatjána napján kezdődik a Hidegindító. 1848-ban ezen a napon forradalom tört ki a szicíliai Palermóban. 1954-ben John Foster Dulles amerikai külügyminiszter bejelenti a tömeges megtorlás doktrínáját, melynek értelmében bármely szovjet agresszióra atomcsapás lett volna a válasz. A nap szülöttei Kirstie Alley amerikai színésznő, és Bach Szilvia magyar színésznő, humorista, parodista. A nap dala pedig Rob Zombietól a Never gonna stop, mert ő is ezen a napon született.

Hírek autósoknak

Tavaly 519 ezer használt autó helyeztek forgalomba Romániában, csaknem 75 százalékkal többet, mint az előző évben. A forgalomba helyezések száma azért ugrott meg ilyen látványosan, mert a bukaresti kormány februárban eltörölte a környezetszennyezési adót, így a honosítás sokkal olcsóbbá vált. A kabinet valamilyen formában vissza akarja vezetni az adót, de a környezetvédelmi minisztérium még nem tette közzé az erről szóló tervezetet. A használt gépkocsik mellett 10,7 százalékkal, 105 083-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Ezek közül a legtöbb, csaknem 30 ezer Dacia volt, amely továbbra is piacvezető. (MTI)

Az Egyesült Államok hét tagállamában indítaná el a General Motors teljesen önvezető autókra épülő taxiszolgáltatását a jövő évben és ehhez az NHTSA, vagyis a közlekedési hatóság jóváhagyását kéri. A Chevrolet Bolt (nálunk Opel Ampera-e) villanyautó átalakított változatában egyáltalán nincs kormánykerék és pedálok, vagyis a Cruise AV emberi beavatkozás nélkül végzi feladatát a rászerelt tizenhat kamera és huszonegy radarfej segítségével. A GM egyelőre Arizonában, Kaliforniában és Michiganben végez közúti teszteket az autóval, melyet később New York utcáin is láthat majd a közönség, mielőtt a szolgáltatás elindul. (Autonews)

vauxhall

Dolgozóinak harmadát elbocsátja a Vauxhall, vagyis az Opel, most már a PSA-konszernhez tartozó almárkája. A brit piacra helyben gyártott és átcímkézett, jobbkormányos Opel-típusok eladásai zuhanórepülésben vannak és a cég új igazgatója Stephen Norman azt a feladatot kapta a francia tulajdonostól, hogy tegye ismét profitábilissá a Vauxhallt. Az új vezető szerint a márka jövője erősen függ szigetországbeli eladások alakulásától. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Hidegindító állandó eleme a Waze közösségi navigációs applikáció élő forgalmi térképe. Az appot Androidos és iOS operációs rendszert futtató telefonokon is használhatjátok és pár hete motorra is elérhető, így a buszsáv-használattal is tud tervezni.

Szituációs komédia a Lexusban

A színinövendékek rostavizsgáinak izgalmát idézi a Totalcar TV 2007-es epizódja, melyben mellesleg egy Lexus LS600h is felbukkan, de sokkal fontosabb hogy régi dicsőségünk, Orosz Peti és Karotta végszavaznak egymásnak egy morálfilizófiai elemekkel megrakott jelenetben. Hány oldalas a Lexus navijának kezelési útmutatója? Mi van a motortér belsű műanyagburkolata alatt? Hány literes átlaggal krúzol a bő kéttonnás dög a városban? Minden kiderül! 

Hiányzott a tél? Semmi gond!

Az Időkép előrejelzése szerint ma az erősen felhős, borongós időben eleinte a középső, majd dunántúli, késő délutántól az északkeleti tájakon is előfordulhat eső, estétől a hegyekben havas eső, hó is. Nyugaton, északon és északkeleten megélénkülhet az északi-északkeleti szél. Napközben 3-8 fokra számíthatunk.