Jövőrádió

2005.09.23. 11:07

Mintha maga Köbüki, a Mézga család XXX. századi leszármazottja küldte volna tesztre. Nagyon szép, nagyon jó, de a mindennapokban egyszerűen használhatatlan. Erről viszont a Blaupunkt tehet a legkevésbé.


DAB rádiót akartam - mindenáron. Annyit olvastam már az új rendszerről, hogy muszáj volt már személyesen is megtapasztalni előnyeit-hátrányait. Persze akarni egy dolog, tesztkészüléket szerezni más. DAB (Digital Audio Broadcast) vételére képes fejegység ritka, mint a fehér holló. Tapasztalt katalógusforgatók persze most felkiálthatnak: nem úgy van az! Évek óta szerepel a cég kínálatában az ilyen-olyan fekete dobozka, amit valahogy össze lehet drótozni a fejegységgel, és már jön is a DAT. Ez így igaz. Sőt, a fekete dobozkák még a cégek magyar árlistáiban is szerepelnek. Csak épp a raktárakban nem lelhetők fel. Vagy ha fellelhetők, az az apró kis biszbasz, amivel TÉNYLEG működne az egész, na az aztán végképp fellehetetlen.


A megoldást a Blaupunkt hozta el, miután volt olyan kedves, és csinált egy olyan CD-s fejegységet, amihez nem kell külső kiegészítő. Minden beépítve. Vagy legalábbis majdnem. Merthogy a normál antennával ez sem tud többet, mint a társai. A DAB vételhez spéci antennát is be kell szereznünk. Ez az antenna megtanított, hegy egy egyszerű fekete drót mekkora hatást tesz az autó megjelenésére.

A felszerelése után derült ki, hogy képtelen szép szögben simulni a kocsim tetejéhez, ellenben kackiásan mered az ég felé. Aki meglátta, rögtön röhögött rajta egy sort ­ én magam is. Eleinte szörnyen cikinek éreztem, de az első hétvégi nagybevásárlásnál rájöttem, hogy nagyon is praktikus. Sokkal, de sokkal messzebbről sikerült kiszúrni az autóm a dugig tömött parkolóban.

A DAB vétellel annál több probléma akadt. Merthogy nem volt. A Blaupunkt alaphelyzetben néhány délnémet adót szeretett volna venni, de ez Budapest közepén sajnos lehetetlen. A hazai adókra viszont fittyet hányt. Mintha nem is lettek volna. Érdeklődtem is, vajon tényleg működnek-e. Működnek. Budapest kis területén, és nem is túl nagy teljesítménnyel. Kísérleti adásnak mondják az Antenna Hungáriánál, de ez csak annyit tesz, ne tessék reklamálni. Kutatni, fejleszteni már nincs mit, hiszen évek óta piacon vannak a megfelelő adóberendezések, amiket szépen fel lehetne állítani az országban, de ehhez elhatározás és pénz kéne. Talán majd egyszer.


Az Antenna Hungáriától kapott tájékoztatás alapján egy délelőttöt szántam arra, hogy elautózzak a két adó környékére. És sikerült! Jól bele is bonyolódtam a dologba, ezért beálltam egy parkolóba, hogy töviről hegyire kiismerjem a Blaupunkt lelki világát és a digitális rádiózás másságát.

Mert nagyon más. Itt nem frekvenciát között léptetünk, hiszen minden adó egyszerre jön az adott frekvencián. Az állomások listájából kell választanunk. Vagy éppen az alapján, mit is szeretnénk hallgatni ­ pop, rock, hangjáték, hírek stb. Utóbbi funkció már ismert az RDS-t használó rádióknál, csak éppen szinte senki sem szokta használni, még külföldön sem.

Inkább ide-oda hangolgatunk, és ami megtetszik, annál megállunk. Na, ez a DAB-nál nem megy. Ki kell valamit választanunk a listából, és azt hallgathatjuk. Más, mint amit eddig megszoktunk, de nem rossz. Talán többet kell figyelnünk a kijelzőre, de ha egyszer megszoktuk, könnyen megy. A Blaupunkt menürendszere mindenesetre segít ebben.


A parkolóból kihajtva elkezdtem tesztelni a rendszert. A legjobban arra voltam kíváncsi, tényleg mindenhol egyformán jó minőségű-e az adás, mentes-e attól, hogy néhol zajosabb, sistergősebb, változó hangerejű legyen. Tényleg. Vagy tökéletesen szól, vagy egyáltalán nem. Igazi digitális rendszer. Szörnyen idegesítő fél órát töltöttem a DAB tesztelésével, aztán feladtam. Egészen vicces, hogy mindössze pár centit kell odébb autózni, hogy a teljes csöndből a tökéletesen szóló részbe érjünk. Az Antenna Hungaria honlapján azt hiszem erre utal, hogy a tapasztalatok szerint kicsi a használt adóteljesítmény...


Pár száz kilométerrel odébb viszont igen tisztességesen vizsgázott a DAB. Ehhez ugyan a dél-bajor hegyekig kellett autóznom, ahol a hagyományos rádiók alaposan megszenvedik a domborzati viszonyok okozta zavarokat. Halkulnak, erősödnek, sisteregnek, néha hosszasan próbálnak nagyobb térerejű adót kereseni. A DAB nem. A DAB szól. Vételi zavaroktól mentesen. Listából választhatóan. Késedelem nélkül váltva mindenféle hosszas állomáskeresés nélkül. Ez tetszett.