Színre színt

2003.07.01. 09:17

A legjobb hangút szeretném - válaszoltam a forgalmazó kérdésére, és egy Clarion DXZ 838 RMP-vel távoztam. Nagy meglepetést nem jelentett, mert a tavalyi modellek közül is a 8-as sorozatú volt alaphelyzetben a legkellemesebb hangú, bár a 928-as nagytestvér a beépített DSP-vel korrigálni tudta az autó akusztikai nyavalyáit, így szakértő kezekben jobban teljesíthetett.

 
 

Csak itthon döbbentem rá, mennyire jól jártam, hogy pont ezt a Clariont kaptam. Először is csodaszép. A dobozon lévő fényképen nem látszik igazán, de a valóságban titán színű. Vagy bronz. Vagy sötét alumínium. Szóval ezek keveréke. De nagggyon jól néz ki. Az előlap maga alumíniumból készült, ennek megfelelően nehéz, de meglepően finoman kidolgozott, időtálló darabnak tűnik. A gombok egy része ugyan műanyag, gondolom, azt majd a jövő évi modellfejlesztésnél cserélik ki fémre. A legfontosabb kezelőszerv, a hangerőállító egy kifejezetten jól használható tekerőgomb. Az előlapot természetesen motor mozgatja. Még az autórádió-jellegű mütyüröktől ösztönösen irtózó barátnőmnek is tetszett, ami nagy szó.

 
   
   

A teszt további részében nagyjából elég lenne felsorolnom azoknak a rövidítéseknek meg piktogramoknak a jelentését, amit a Clarion dobozára nyomtattak, és már be is telne az erre az írásra előirányzott karakterszám. E helyett inkább szemezgetek az érdekességek között. A kijelző egy kaméleont is kihívhatna egy színváltoztatás-párbajra. Sajnos pontos adatot csak a Clarion színpompájáról találtam: 728 árnyalatot vehet fel. Van egy csomó előre beállított szín, hármat még kikeverhetünk magunknak és elmenthetjük, de inverz üzemmódra is válthatunk.

A Clarion DZX838RMP a nevének utótagját biztosan azért kapta, mert képes MP3 kódolású zenék lejátszására. Nyugodtan lehetne 838RMPWMA, de ez már dadaista irodalomnak számítana, attól tartok. Pedig ez a WMA még nagyon odaférne, hiszen a Clarion képes a Windows Media Audio formátumú bithalmazokból is zenét csinálni.

 
   
 

A hagyományos CD-ket 24 bites digitális analóg átalakító bírja megszólalásra. Ezek a konverterek egyre kifinomultabbak, és a jobb készülékekben dinamikus és részletező a hangjuk, anélkül hogy zeneietlenné válnának. Beépített hangmachinátor van ebben a fejegységben is. A mély-magas állítási lehetőségeken túl előre kitalált hangképek között választhatunk. Kipróbáltam, mindegyik működik, mindegyik másképp szól, köszönöm szépen, de én maradnék a mindenféle machináció nélküli hangnál.

A beépített erősítő ismét erősödött a tavalyihoz képest. Immáron 4x53 wattot nem restellnek specifikálni rá. Csak a móka kedvéért kipróbáltam egy ősi, még mindössze 35 wattot ígérő fejegységet is. Az új modell hangosabban tud szólni? Alig. Dinamikusabban? Kicsit. Torzítatlanabbul? Árnyalatnyit. Az biztos, hogy a mindössze 25 wattos erősítőm hangosabban, dinamikusabban és torzítatlanabbul képes szólni, mint a fejegységbe beépített ellenlábas.

 
   
   

Ezt a Clariont megéri erősítővel párosítani, és a hátoldalán sorakozó csatlakozórengetegből látszik is: erre tervezték. Három pár RCA aljzatot találunk itt. Két páron a teljes frekvenciasáv megjelenik, ezeket használhatjuk az első és hátsó, vagy multiamplifikálva csak az első hangszórók hajtására. A következő pár dugón csak a szubládának való jel jelenik meg.

Ez az alapfelállás, van viszont egy kapcsoló a készülék alján, amivel az egyik kimenetet bemenetté változtathatjuk. Merthogy a Clarion DXZ 838 képes fogadni egy tévé, vagy videomagnó, esetleg DVD-játszó hangját. Sőt még 5.1 csatornás házimozi-dekódert is tud vezérelni, meg minden mást, ami rendelkezik a Clarion házi szabványának számító CeNet csatlakozóval.