Made in China

2002.12.12. 08:01

Ennyire olcsó készülékeknél a garancia és a javítás is elég sajátságos. Néhány darabot lecsípnek a szállítmányból, és a hibás készülék helyett ezt kapja meg a vásárló. Hogy a szerviz egyáltalán levegye a készülék tetejét, és belenézzen, nem éri meg.

 
   
 Az Elta Kft.-t hívom. Kedves női hang szól bele, majd adja az illetékes kollégát.
-Jó napot kívánok, egyik fejegységüket akarjuk tesztelni.
-Nem szeretnénk adni.
-Na de miért?
-Így is elfogy. Nagykereskedő cég vagyunk, és nem akarjuk, hogy nálunk keressék a termékeinket. Volt már ilyen, hogy hozzánk telefonálgattak egy teszt után, és mi nem vagyunk erre felkészülve. Nem akarunk kiskereskedelemmel foglakozni.
-Hát akkor köszönöm szépen.

Na, Elta fejegység már nem lesz a tesztben. Pedig szemmel láthatóan a nagyonolcsó kategória egyik vezető márkája. Hát, ha nem akarják bemutatni, így jártak. Legyen akkor a híres Fenner.
-Jó napot kívánok, tesztkészüléket szeretnék kérni. Valamelyik Fenner fejegységre gondoltam.
-Minek?
-A totalcar nevű internetes újságtól telefonálok, és ott szeretném bemutatni.
-Nem hiszem, hogy szükségünk lenne ilyesmire.

Milyen zene legyen?

Tétova tehetetlenségem közben belémvillant a világ filmörökségének pontosan ideillő része. A Gyalog-Galoppban Arthur király és hű kísérője megérkeznek a várhoz, amit a franciák megszállva tartanak. Némi kommunikációs konfliktus után (a franciák hosszasan gyalázzák a két némán álló angolt) az uralkodó megtalálja a helyzet kulcsát, és felteszi a kérdést: -Elnézést, nem lehetne valaki mással beszélni?
-De. Kapcsolom.

Nahát. Az illetékes személy már tisztában van azzal, hogy miért is lenne jó a Westprodukt-nak, mint forgalmazónak bemutatni egy-két Fenner fejegységet, mert hiszen erről lett volna szó, de nem tud segíteni.
-Gyakorlatilag mindegyik elfogyott. Kint vannak már a partnereinknél. Legközelebb január végén jön szállítmányunk.

 
   
    Az általam ismert legolcsóbb fejegység

Letörten teszem le a telefont, és az jár a fejemben, miért is kell nekem borzasztóan olcsó fejegységeket tesztelnem? Négyszámjegyű árcédulával. Amit a nagyobb szupermarketekben raklapról vehetünk, a liter tej és a barna kenyér tőszomszédságában. Mert a főszerkesztő megkért, kicsit tartóztassam már meg magam a hájend mámorító világától, és írjak tesztet olcsó fejegységekről, mert hogy lenne rá közönségigény. Na de honnan akasszak le tesztkészüléket?

A megoldás innen érkezett. Zováth úr, az ügyvezető igazgató érzésem szerint mindent tud erről a különös világról. Egymás után teszi elém a színes katalógusokat, elképesztő mennyiségű fejegység fényképével. Itt-ott ismerősöket fedezek fel. Gombsor az idei Kenwood modellekről, kijelző egy JVC-ről, amott meg egy tekerentyű egy Clarionról. Zováth úr csak mosolyog a lelkesedésemen.

 
   
  Egy Philips reinkarnáció

-Hát igen, ha egy nagy cég számára felszerszámozzák-legyártják az alkatrészeket, azt máshová is el lehet adni. Egy az egyben nem szoktak dizájnt lenyúlni.
-El nem tudom képzelni, hogy ennyiféle fejegységet valóban gyártsanak is.
-Ezeket igény esetén tudják gyártani. Nincs sorozatgyártás. Úgy kell választani, mint egy szabónál. A katalógusban ott van, mi mindent tud egy ilyen készülék. Ezekből a funkciókból lehet elhagyni, ez egy kicsit olcsóbbá teszi a kiszemelt típust. De például egy ISO csatlakozó 1 dollár felár ahhoz képest, hogy csak úgy csupaszon lógnak kifelé a drótok a készülék hátuljából. Ez soknak számít, hiszen itt tíz dollár körüli készülékekről van szó. Az ár persze függ a mennyiségtől is, de itt legalább 5-600 darabról van szó. Ki kell utalni az árát, utána legyártják a készüléket valahol a kínai üzemben, ellenőrzik, utána jön a szállítás. 2-3 hónap az átfutás, amíg megérkezik a szállítmány. Ebben az árkategóriában mindenki így csinálja.

Érdekes világ ez, fejegységek párezer forintért. A legutóbbi akcióban éppen háromezer-ötszázért. Persze ezek mind kazettás készülékek. A CD rizikósabb, és azt nehéz megúszni ötvenezer forintos eladási ár alatt. Annyiért pedig megkapjuk valamelyik bevezetett márka alapmodelljét. Zováth úr persze optimista, és már dolgozik az ügyön.

 
   
    CD játszó olcsóért, de még nem az igazi

Egy ennyire olcsó készüléknél a garancia és a javítás is elég sajátságos. Néhány darabot lecsípnek a szállítmányból, és a hibás készülék helyett ezt kapja meg a vásárló. Az hogy a szerviz egyáltalán levegye a készülék tetejét, és belenézzen, nem éri meg. Nem fér bele az árrésbe.

A megbízhatóság viszont meglepően jó az árhoz képest. A Zováth úr által bevallott hibaszázalékra egyik-másik nagynevű gyártó is büszke lehetne. Elérkezik a választás pillanata, milyen fejegységet vigyek tesztelni. Valami nagyon olcsót szeretnék, így az egyik íróasztal alól előkerül két Domotec márkájú technikai csoda.

Zováth úr kicsit félve mondja, hogy ezek tényleg a gagyi kategóriába tartoznak. Felhasználási területük az eladom az autót, kiveszem a hifit, de ne legyen benne luk, tegyünk oda valamit költséghatékony megoldása.

-Egy barátom vett tőlem egy ilyet. Vadászni szoktak, és van egy UAZ-uk, amin még rendszám sincs. Na oda pont jó - mondja az ideális felhasználási kört bővítve az ügyvezető igazgató.

 
   
 

A kisebbik modell a keresztségben az MS-2926AS típusszámot kapta. A legnagyobb meglepetés, hogy nem levehető előlapos, hanem az egész készülék kivehető. Ilyet magasabb árkategóriában már jó ideje nem találunk. Remek védelem lenne, ha nem unnánk meg az állandó hurcolást. Rövidesen laza mozdulattal fogjuk becsúsztatni az ülés alá.

Másik meglepetés az RCA kimenet. Ilyet nevesebb cégek gond nélkül le szoktak hagyni a fejegységeikről. Érdekes extra, kíváncsi lennék, hányak használhatnak Domotec fejegységet erősítővel?

 
   
    Fejegység, és az ő tokja

Viszont ISO csatlakozó az nincs. Ja kérem, 1 dollárért? A bekötési rajz egy matricán figyel a készülékház tetején. Ha nem vagyunk színvakok, nem fogjuk elrontani.