Úton a csúcsra

2003.09.16. 10:05
-Jó napot, akkor vinnénk a hangszórót - közölte velem egy férfihang a telefon túloldalán.
-Remek- válaszoltam, hiszen ajándékot kapni jó, de tovább kíváncsiskodtam - na de konkrétan miről is lenne szó?
A Focal K2-ről. Vagy nem ön kérte tesztelésre?
csik.jpg

Dehogynem. Már a tavaszi, sinsheimi autóhifi kiállítás óta várok, hogy végre kezeim közé kaparinthassam. Merthogy ott és akkor nagyon meggyőzött. Na persze nem a kiállítási csarnokok szörnyű hangzavarában, hanem a főkonstruktőr VelSantis-ának nyugalmában. Ez az autó egyben tesztlaboratórium is, ide kerülnek beépítésre a jövő Focal-jai. Jó kis tesztkörnyzet, a lánc elején a méregdrága és Európában szinte beszerezhetetlen Denon fejegységekkel, a végén a legújabb Focalokkal. A sinsheimi kiállítási csarnok parkolójában egy nullszériás változatot hallhattam, nyár elejére ígérték a végleges változatot.

A nyár stimmelt, de már a vége felé járunk, amikor tényleg megérkezett hozzánk az új K2. Hogyisne, hiszen a Sinsheim-ben felszedett információk szerint ez most a cég megújult termékpalettájának csúcsa, és bizonyos tekintetben jobb, mint a most futó Utopia.


A Focal 165K2P súlyos egyéniség. A szépséges ezüst kartondoboz légies könnyedséget sugall, de ez színtiszta átverés. Alaposan meg kell benne kapaszkodni, ha nem akarunk nyolc napon túl gyógyuló lábsérüléseket szerezni.Amint kihúzzuk a kartont a dobozból, és kézbe vesszük a hangszórókat, megértjük, francia hangszóró nem csak légiesen filigrán lehet, mint ez itt. A mélyközép hangszóró, becsületes nevén a 6K2P egész egyszerűen brutálisan nagy. Meg brutálisan nehéz. És természetesen brutálisan mély is. Majdnem nyolc centi, pontosabban hetvenhét milliméter. A legtöbb autó ajtaja ehhez nem elég mély, de ha mégis, a kárpitot egyszerűen kitépné a Focal 6K2P. Ez a hangszóró mindenképpen ajtópanelbe, vagy legalábbis mindenféle gyűrűkkel jól megerősített helyre kell, hogy kerüljön.

Amúgy szépséges egy szerkezet a Focal tizenhat centis mélyközép hangszórója. A mágnes hátulja tükörfényesre van polírozva. Ide gravírozták a gyártási számot meg a típusjelzést. A mágnes a leírás szerint multi ferrit, akármit akarjon is ez jelenteni. Az biztos, hogy nagy és nehéz. Persze ehhez a drabális mágneshez öntvény hangszórókosár dukál. A hangszóró membránja kevlár.

Innen ered a név is. K mint kevlár, 2 mert ez már a második változat. A kevlárt nem írhatják a termékre, mert az a DuPont márkaneve, így mard a rövidítés. A második sorozat pedig könnyebb, de merevebb, ezért jobb, mint az első változat volt. Mondtak pontos adatokat, de röstelkedve be kell valljam, nem emlékszem már pontosan. Hogy az élet bonyolultabb legyen, a membrán nem szimplán kevlár szálakból van szőve; a hátoldalára műanyag réteget dolgoztak, úgyhogy rögtön szendvics szerkezetű is. Ezt a szerkezetet a leírások CKMV-nek hívják, lelkük rajta. Ennél jobban nem szeretnék elmélyedni a témában, mert a kémia érettségim az anyagszerkezet további mélységeihez már kevés lenne.

Akad más érdekesség is. A futurisztikus Gaultier melltartóra emlékeztető porvédő kúp jó hegyes, na és alumíniumból készült. A forma nem újdonság, a Focal hangszórók jó ideje felismerhető egyedi jegye ez, de az anyag ritkaság és újdonság. A membránszél kedvesen duci butilgumi.

A keresztváltó teljesen megújult. Egy cseppet sem hasonlít az elődökre. Mindenekelőtt egy szürkés, enyhén rücskös felszínű fém dobozba került, aminek az aljáról természetesen nem hiányozhat a Focal felirat. Szörnyen jól néz ki. Szörnyen nehéz is. Erre a dobozkára kerül a plexi tető, szintén felirattal, céglogóval, miegymással. A lényeg persze odabenn lapul. A vágás meredeksége 18dB/oktáv, a keresztezési frekvencia 3,8 kHz. A tekercsek odabenn a dobozban légmagosak. Ez ma már egyre megszokottabb, szerencsére.

A méretes szürke hengerek ellenállások, méghozzá karbonból. Érdekes választás. Ezeknek az ellenállásoknak kedves, meleg, de nem igazán precíz hangjuk szokott lenni. Izgalmas lesz megfigyelni, mennyit számítanak a hangzásban. A kondenzátorok sem a sarki műszaki bolt legolcsóbb darabjai, hanem a francia Aeon cég audiofilnek mondott produktumai. Bizalomgerjesztő fekete hengerek, ennél többet nem tudok róluk mondani, mert persze nem forrasztottam ki, és próbáltam be helyettük más, általam ismert és jónak tartott kondenzátort.

A keresztváltó bal oldalán van egy kapcsoló, meg három nyomógomb. Itt tulajdonképpen a magashangszóróra kerülő jel nagyságát állíthatjuk be. A használati utasítás hosszan részletezi, meg tanácsokat is ad hozzá, de én ezt most kihagynám. Egyrészt ábrák nélkül csak érthetetlenül kusza magyarázatok készülnének a billentyűzetemen, másrészt aki vesz egy ilyen hangszórószettet, úgyis megkapja hozzá a leírást. A keresztváltó szörnyen tetszett, nagyon bizalomgerjesztő darabnak tűnik, de nem hibátlan. Legalábbis a példány, ami nálam járt. A gond a csatlakozókkal van. Pontosabban a kábelvéget megszorító csavarokkal. Nem mindegyik csavarodik. Ez lehet, hogy csak egyéni probléma, de a nálam járt szett keresztváltójának az egyik csavarja majdnem mozdíthatatlanul beszorult a helyére. Ejnye.

A magashangszóró is új. Típusjele TN 52. Ez is fordított, úgynevezett inverz dóm. Ez is, mint elődei a Focal-nál titánfóliából készült. A hivatalos megnevezése ez: Inverted Tioxid 5. Közelről szemügyre véve jól látszik, hogy kis dombocskák merevítik még tovább a membránt. Megváltozott a hangszóró előtti műanyag lapocska is. Ez egyben védi a hangszórót, és szórja, irányítja a hangokat. Megváltozott a hangszórórács is. Ezt már nem kell bepattintani egy kis mélyesésbe, az erős neodímium mágnes, mintegy másodállásban, a helyén tartja. Az egész hangszórót sokkal könnyebb a felszerelésre szolgáló kis műanyag kosárba is beletenni. Ez fontos fejlődés, mert a régit egy mozdulattal tönkre lehetett tenni a procedúra közben.