Korunk nőideálja: karcsú és erős

2003.06.20. 09:37

Változások ide vagy oda, a márka presztízse csorbítatlan. Máskülönben hogy is lehetne elkérni majd' hatvanötezer - ráadásul már akció által megnyirbált - forintot a cég egyik alsóbb kategóriás komponens szettjéért? Merthogy a Focal 165V Slim, a Polyglass sorozat tagja ennyibe kerül.

 
 

A Focal hangszórók környékén komoly változások történtek. Talán a legfontosabb, hogy új a magyarországi importőr. Ami meglepő: ez bizonyos árak csökkenésével járt. A másik érdekesség, hogy a francia gyár végre egységesül. Eddig két márkanéven futottak a termékei: Az autóhifi vonal és a hangszórók maguk Focal-ok voltak, a belőlük készült hangdobozok JM Lab-ok. Ennek vége, győzött a Focal név.

 
   
   

A Slim szócska a típusjelzés végén azért jelzi, hogy nem mindennapi hangszóróval van dolgunk. Ez a Focal igyekszik olyan lenni, mint korunk nőideálja: Karcsú és erős. A karcsúság jelen esetben azt jelenti, hogy a tizenhat centis mélyközép hangszóró mindössze ötvenhat milliméter mélységet igényel a beszereléshez. Öt és fél centi. A gyári hifiknél megszokott dolog, hogy csenevész mágneseket passzítanak az aprócska hangszórókosár végébe. A vásárló csak azt látja, hogy jó nagy, a boltban sem látni nagyobbat, akkor biztos tud szólni szépen, tisztán, hangosan.

Tisztelet a kivételnek, de pont ez a három kritérium nem szokott teljesülni. Ilyenkor jöhet a hangszóró kicserélése valami másra. Például erre a Focal-ra, mert ez befér a szűkös helyekre is, nem kell hozzá újjáépíteni az autó ajtaját.

 
   
 

Ekkora karcsúságot úgy sikerült elérni, hogy hagyományos mágnes helyett Neodymiumot használnak. Az előkelő nevű anyag kisebb méretben produkálja azt a Gauss mennyiséget, mint a hagyományos társai. Használata nem újdonság a hangszórógyártók között, de nem is igazán elterjedt megoldás. Ennek oka, hogy a Neodymium mágnesek között sokkal több a selejt, mint a hagyományos társaknál, ettől lesz drágább az ezzel készült hangszóró. Ugyanez a hangszórószett Slim nélkül - vagyis hagyományos mágnessel - jó tizenötezer forinttal olcsóbb.

A Focal hangszóróban persze nem ez az egyedüli technikai különlegesség. A francia cég mindig is nagy újítónak számított a hangszórók piacán, szinte évente állnak elő új ötletekkel, anyagokkal. Így nem meglepő, hogy a mélyközép hangszóró membránjának anyaga is különlegesség: Polyglass. A glass az üvegszálra utal, ami merevíti a szerkezetet, a poly meg a polymer rövidítése. Érdekes, hogy a rém technicistának tűnő anyag tapintásra olyan, mint egy durva papír.

 
   
   

A hangszóró kosara szolid munka, a mágnest fedő fémsapka pedig fényesre van polírozva. A porvédőn a francia cég konstruktőrei szerény Focal felirattal adóznak a kötelező önreklámnak.

A magas hangszóró kilométerekről felismerhetően egyedi és Focal. Kapott persze ez a kis csoda is saját típusszámot. TN 47 Tioxid 5 inverz titán dóm - vethetjük oda könnyedén egy erre fogékony társaságnak, és söpörhetjük be érte az elismerő megjegyzéseket. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a magassugárzó nem kifelé gömbölyödik, hanem homorodik. Anyaga vékony titánból készült fólia, a szélén érdekes sormintával.

 
   
 

A membrán fölött keresztben kis műanyag pálcika feszül, közepén kis gombocskával. Nagyon fontos szerkezet: egyrészt kicsit tereli a magas hangokat, másrészt ezzel lehet elfordítani és kivenni a hangszórót abban a műanyag házban, amiben érkezett, hogy esetleg a másik, az autóba való felszereléshez jobban illőbe tegyük. Ezt csak nagyon óvatosan szabad megtenni. Én már ügyetlenkedtem vele, az eredmény egy lukas titánfóliájú, erős mágnessel ellátott Focal feliratú levélnehezék lett.

A keresztváltó megszokott, áttetsző műanyag házban kapott helyet. 12 decibel per oktáv meredekséggel vágja kétfelé a frekvenciatartományt ez az eszköz. A benne megtalálható tekercsek, dicséretes módon légmagosak. A kondenzátorok és az ellenállások Focal feliratot kaptak, ami nem mond el semmit nekem a származásukról. A házon belül egy kis kapcsolóval lehet halkítani a magas hangszórót három vagy hat decibellel.