Szerelmi történet sárgával

2002.11.25. 09:27

Megőrültem. Most már biztos. Eddig voltak kételyeim, de elmúltak. Reggel van. Nekem hajnal, másoknak csak nagyon korán. Sietek a Balatonra. Sebességkorlátozás vége, tartom a 140-et - ekkora sebességnél a legnagyobb a zajterhelés egy Golf II-ben.

 
   
 A Kenwood középmodell a körülménykehez képest tisztességesen működik, de sokkal több jót nem tudok elmondani róla. A hangszórókábeleim rémisztőek, a kellemes térhatást igencsak kétoldalassá silányították. És mégis zenét hallgatok. Mert megőrültem. Meg mert Inside hangszórót használok.

 
   
   

Inside Audio. Van, ki ismeri e nevet? Tényleg? Nanemá'! És honnan? Nem egy világcég. Honlapjuk nincs. Termékek módjával. Van egyféle magas. Mélyközépből 10-13-16 centis. Kétféle keresztváltó. És kész. A mélyhangszórót vagy 5 éve ígérik. Talán megérem, hogy elkészüljön. Talán. Nagyon kicsi cég; egyetlen ember hobbijának tűnik, de legalábbis nem egy tipikus vadkapitalista vállakozás.

 
   
 

Az Inside hangszórók csomagolásából is csak a kereskedőknek szánt gyűjtődobozt ismerem. Sanda gyanúm szerint nincs is más, olyan, amiben szépen át lehet nyújtani a vevőnek egy komplett, beszerelhető első szettet: félbevágott pizzásdoboz méretű kartonban tucatnyi magashangszóró. Egy nagyobban a mélyközepek. A keresztváltók egy zacsiban, semmi flanc.

 
   
   

A 10-13-16 centis mélyközép hangszórók felépítésre egyformáknak tűnnek Újonnan szép élénksárga a membránjuk, ami az évek folyamán elveszti tojásrántottát megszégyenítő színét és besötétedik. A membrán anyaga talán kevlár, de egészen sima a felülete, eltérően a Focalétól. A hangszórókosár egyszerű lemez, semmi különös. A mágnes sem a csillagháborús programból érkezett. Nem Gargantuányi méretével akar bárkit is lenyűgözni. Nem dögnegéz böhöm, nem rántja ki a Viscayai öbölből a NATO tengeralattjárókat, nincs krómozva-polírozva. Csak úgy, ott van a helyén, szerényen, de öntudatosan, munkára várva.

A magashangszóró selyem dóm. A beszerelő keretben jó nagynak néz ki, de onnan kibontva egy hétköznapi hangszórót tartunk a kezünkben.

 
   
 

Ezek a komponensek ránézésre nem sokkal jobbak akármelyik kínai hangszórógyár katalógusában megtalálhatóaknál. Hangsúlyozom, ránézésre. A keresztváltó, az azonban tényleg teljesen egyedi. Ehhez foghatót még nem láttam.

 
   
    A régi keresztváltó

Kedves olvasó, végigvezetnélek a produktumon. Kezdődik egy 50 centi hosszú, kéteres, átlátszó szigetelésbe bújtatott rézdróttal. Elég jónak tűnik a vezeték, nem oxidálódik, nem kezd barnulni a vége. Ránézésre persze ez is pár száz forintos alkatrésznek tűnik. Az 50 centi végén egy ellipszis alakú NYÁK-ot találunk. Ezen egy tekercs, három ellenállás, egy aprócska kondenzátor meg egy nagyobb kondenzátor. Az egész átlátszó zsugorfóliába csomagolva.