Védelem az autólopás ellen

2000.08.09. 11:02

Ha megnézzük a lopási statisztikákat, akkor láthatjuk, hogy milyen autók népszerűek a tolvajok körében. Már az autó kiválasztásánál vegyük figyelembe, mit nem szeretnek a tolvajok. Idősebb autóknál a ritka példányok vannak relatíve nagy veszélyben (lásd a négyütemű Trabantok és Wartburgok lopottságát), újaknál viszont a könnyen értékesíthető, gyakori típusok.

Az autót célszerű ügyesen leparkolni: a sarki éjjel-nappali közért előtt valamivel nagyobb biztonságban van, de a rendőrség utcájában parkolni is egészséges. Akinek kertje, garázsa van, és ezek kapuja megfelelően zárható, az nyilván úgysem fogja az autót az utcán hagyni. Ugyan nem ingyenes (sőt), de adott esetben célszerű lehet egy őrzött, fizető parkoló használata.

 
   

Ravasz kis trükk az autó típusjelzésének eltávolítása. Mivel sok autólopást pontos megrendelésre követnek el, ha a tolvaj nem látja a mi autónk motorjára vagy felszereltségére utaló jelzést, inkább keres egy másik áldozatot, amivel biztosra mehet.

Ha a kocsi központi zárja távirányítóval működik, az amúgy sem használt ajtózárak ledugózása is jó ötlet: zártöréssel nem tudnak a kocsiba jutni, illetve zárkihúzással nem tudnak slusszkulcsot másolni. Apró kellemetlenség, hogy ha a távirányítónk elromlik, mi is csak a csomagtartón keresztül tudunk beszállni. Hatékonynak tűnik az a megoldás is, ha csak a gyújtáskapcsolót cseréljük ki egy másikra. Így, ha egy ajtózárról vagy a tanksapka zárjáról készítenek is másolatot, az autót mégsem tudják elindítani. A megoldás hátránya, hogy így eggyel több kulcs kell az autóhoz.

Főleg a régebbi autóknál valósítható meg, hogy hazaérkezés után kinyitjuk a motorházat és magunkkal viszünk ezt-azt, mondjuk a gyújtáskábelt vagy magát az akksit. Ugyan bekoszoljuk a kezünket, de kevés tolvaj járkál tartalék akkumulátorral a zsebében...

Az autó ellopását ugyan nem nehezíti meg, de ha a rendőrség megtalálja az autónkat az azonosítójelek (alvázszám, motorszám) nélkül, jó szolgálatot tehet az autó azonosításakor egy általunk kreált ,,különös ismertetőjel." Ilyen lehet például az ülés aljába beleszúrt színes fejű gombostű, vagy egy kárpitelem belső oldalára felragasztott szigetelőszalag-darabka.

 
   

Az ingyenes módszerek közé tartozik az egészséges bizalmatlanság. Szervizlátogatás előtt iktassuk ki a riasztót, és a távirányítót ne adjuk ki a kezünkből. A sebességváltózár kulcsát se hagyjuk ilyenkor az autó kulcskarikáján. Az autó elrablását akadályozzuk meg azzal, ha járó motorú autót nem hagyunk magára, még egy pillanatra sem (pl. garázskapu bezárása). Benzinkútnál se hagyjuk a zárban a slusszkulcsot, amíg bemegyünk fizetni.