Bejáratós hangszórók

2002.02.14. 09:36

Minden hifigyártó életében eljön a pillanat, amikor olyannal akar megjelenni a piacon, ami még nem volt, valami extraszuper nonpluszultrával. Még az abszolút kommersz gyártókat is elkapja időnként a gépszíj, hogy megmutassák: tudnak ők, ha akarnak. Csak az ugye pénzbe kerül.

 
   
   

A kisebb speciálcégek még gyakrabban próbálkoznak csúcsmodellekkel. Az amerikai Massive Audio pedig ezek közé tartozik.

Adott egy sikeres hangszórószéria, ami arra való, hogy akár fejegységről meghajtva, gyári helyre beillesztve, szubláda nélkül is jobban szóljon, méghozzá sokkal, mint a gyárilag beszerelt hangszórók túlnyomó többsége. Ezt tudja a CK sorozat.

 
   
 

Na de mit tegyen a kuncsaft, ha van neki erősítője, szubládája, és igazi komoly komponenshangszórót akar? Méghozzá valami masszívot. A válasz: tessenek egy cseppet várni, mert éppen fejlesztés alatt áll, amit kérni méltóztatik. De - majd' egyévnyi várakozás után - megérkezett az MK sorozat. Nehéz szülés volt.

Amint szép sorban kiszedegetem a hangszórókat, kezdem elhinni, hogy fejlesztés gyanánt nem csupán a kínai hangszórógyárak katalógusait lapozgatták, valahogy így: ebbe a kosárba kéne ez a tekercs, valami dögös membránszéllel. És legyen műanyag membrán, mert azon jól mutat a céglogó!

 
   
   

A méretes mágnes ebben a kategóriában úgyszólván kötelező. Jelentem: a mágnes nagy, nehéz, és még egy rugalmas gumiköpeny is védi a sérülésektől. A hangszórókosár igen strapabíró darab, jókora szellőzőnyílásokkal. A membrán anyaga valamilyen üvegszál-kompozit csoda. A porvédő dóm nem más, mint egy fémrács. Én még ilyet nem láttam, de állítólag a jó hűtésen kívül a magashangátvitelre is jótékony hatással van ez a módi.

A tekercselés a szokásosnál vastagabb drótból készült, a lengőcséve anyaga kapton, ami jól bírja a használat közben keletkező hőt, a pille számítógéppel optimalizát. Számomra ennél sokkal többet jelentett, hogy hangszórójavító barátom, amikor kézbe vette az MK 6-ot, és már vagy öt perce csak nyomogatta és gusztálta, semmi gyaláznivalót nem mondott, csak elismerően hümmögött.

 
   
 

A magashangszóró selyem dóm, 25 milliméteres, Németországban készül, ez minden amit sikerült kiderítenem. A keresztváltóra nagyon büszke a Massive Audio. Van benne két légmagos tekercs, állítólag audiofil kondenzátorok, különböző jelszintű kimenetek, mindez egy igen dögös piros-fehér plexiházban tárul a nagyérdemű szeme elé.

Egy nagyon kedves barátom tőlem kért tanácsot, milyen komponens szettet vegyen, és én ezt, a Massive MK6-ot ajánlottam neki. Persze voltak feltételek, de azokat nem én támasztottam, hanem maga a hangszóró.

 
   
   

Mindenekelőtt ajtópanelbe kell építeni. Már a saját súlya miatt sem elégséges a gyári hangszóróhelyek sziklaszilárdnak nem nevezhető kialakítása. Jól megkergetve gond nélkül le tud tépni egy péntek délutáni műszakban felhelyezett ajtókárpitot. Ajtópanelben ráadásul meg lehet dönteni, így amúgy is jobban szól minden hangszóró.

A Massive MK6-ot hajtani kell. Viszonylag érzéketlen típus, és bizony remekül megmutatja, hogy watt és watt között jókora különbség van. Például a Massive Audio RS25, vagy a Genesis Stereo 60 a maguk kétszámjegyű teljesítményükkel bőven kihajtják, akcióban-vettem-harmincezerér-tuti-vétel-kéccázötven-watt noname erősítőket és gazdáikat könnyedén tud 8 napon túl gyógyuló lelkiválságba kergetni.

 
   
 

Az autó teljesen elő volt készítve a hangszóró beszerelésére. Ajtópanel készen, a kábelek és az erősítő a helyén, már csak némi forrasztás, és itt a zenei Nirvána, gondoltuk mindketten. Persze az élet nem habostorta, nekünk is alaposan meg kellett dolgoznunk a végeredményért.

Az MK 6 tulajdonképpen elsőre is jól szólt. Meglepő dinamika, kellemes magasak, rengeteg részletet mutatott meg, és kifejezetten jó jelenlétérzetet keltett. Ami nem volt neki, az kisebb mértékben a térhatás, és nagyobb mértékben a mélyhangok. Szegény szubláda már minden tartalékát megmozgatta, 80Hz felett is dolgozott, de hát ez nem igazán jó dolog.

 
   
   

Akkor csináljunk először térhatást! - adtam ki a jelszót magunknak. Ennek első lépése nem igényel nagy szakértelmet, csak kitartást. Járatni kell a hangszórót. Szóljon, amennyit csak lehet, 3-4 hétig. Ettől minden jobb lesz. Bejáródnak az alkatrészek a keresztváltóban, a kábelek, a lengőcséve tekercse, a membránszél, a pille.

A térhatás jobb lett, de még így is maradt a kétoldali sztereó, amiről időnként mindenki nagy meglepetésére le-levált egy két hangszer. Ilyenkor jön az autóhifis feketemágia első számú és egyben legidőtrablóbb varázslata, a fázisforgatás. Szép sorjában, minden egyes hangszórón meg kell fordítani a hangszóródrótot. 3-4 részletet meghallgat a mágus különböző lemezekről, majd egy gyors fázisfordítás, egyszerre mindig csak egy hangszórón, és újra jöhetnek a zenék.

 
   
 

Egyetlen lemezen próbálni nem szabad, mert tévútra vihet. Nem vagyok nagy fázismágus, van, aki zárt ajtón át is megmondja a kiszűrődő hangokból, ha valami nem stimmel, de nekem sokat kellett hallgatóznom. Egy napot. De megérte. Térhatás a helyén, van színpadmagasság, színpadmélység, minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve. Csak mélyek nincsenek.

Bár a Massive Audio az MK 6-os szettet úgy ajánlja, hogy mindenképpen kell hozzá szubláda, ezt ők sem gondolhatják komolyan. Egy ilyen hangszóróban benne kell lenniük a hiányzó oktávoknak, csak valamiért nem akaródznak kijönni.

 
   
   

Egyik kedvenc mániám, hogy jó mélyközép hangszóró elé nem kell keresztváltó. A mély hangokat csillapítja az ajtóban lévő levegő, a magasakat maga a hangszóró kialakítása. Mi lenne, ha kikötnénk itt is azt a szépséges, légmagostekercses plexicsodát. És lőn.

És kerekedék akkor basszus, hogy több se kell. Meg térhatás, meg még több dinamika, meg mindaz, amit joggal elvárhatunk egy High-Endnek mondott hangszórószettől. Remek állapot. Az ember ilyenkor csak hurcolja lemezeit a kocsiba, mondván, hogy még ebbe is hallgassunk bele egy kicsit, meg abba is, és a zenei tivornyának csak a brutális éhségérzet, vagy a lemerült akkumulátor vet véget.

A fenti történet nem csak a Massive MK 6-os szettre igaz. Jó készülékek akadnak, de érteni kell a módját, hogy igazán meg tudják mutatni képességeiket. Ha már pénz adtunk értük, ne legyünk restek még valamit áldozni rájuk. Időt.