Mert ez műanyag

2005.01.11. 10:08
Az anyagoknak saját történelmük van. A mázlistábbakról, mint a bronz meg a vas, egész korszakokat neveznek el, másoknak rövidebb tündöklés jut. A műanyagok az 1920-as években voltak divatosan exkluzívak, ma inkább az olcsó tömegtermelés szinonimái. Ez a Peerless hangszóró például ott is műanyag, ahol a konkurencia inkább fém.
csik.jpg

A Peerless, bár a magyar piacon újkeletű márkának számít, jókora hagyományokkal rendelkező cég. Tényleg gyárt hangszórókat, és nem csak dobozol - pontosabban alapvetően hangszórógyár. Ma már nem önálló, hanem egy dán konzorcium tagja.

A dán hangszóró - óriás - minő meglepetés! - a Danish Sound Technology nevet viseli. Így csak a beavatott kevesek ismerik, de ha azt írom, hogy itt készülnek a Scan-Speak, Peerless, Vifa és Logic hangszórók, akkor már sokan lesznek, akik valamilyen formában találkoztak ezekkel. A cég honlapját átböngészve könnyen helyére tehetjük az éppen tesztelni szándékozott szett presztízsét. A legdrágább hangszórók, a Scan-Speakek kézzel készülnek egy ezer négyzetméteres csarnokban. Az exkluzivitást és a drága munkaerőt meg kell fizetni - tessék csak a Scan-Speak árlistáját alaposan tanulmányozni.

A Peerless a második a rangsorban. Ezek már egy nagyobb csarnokban, egy 3500 négyzetméteresben látnak napvilágot, és jórészt gépek által, de még mindig igen közel Koppenhágához. Aztán szó esik a honlapon két nagy gyárról Kínában: ott a Logic-ok készülnek és sok-sok más márkanév alatt forgalomba került szett, hiszen a Danish Sound Technology a világ egyik legnagyobb OEM (gyárilag beépített) hangszóró gyártója.

A Peerless Definition 6 viszont előkelő európai származása ellenére meglepően olcsó a maga 32 900 forintos árával. Egy Komponent Højttaler Systemért ez nem nagy pénz. Igaz, az u-Dimension Jr. 6 óta én már az árképzésen csak csodálkozni tudok, de valahogy többre számítottam. Az aranyló barna sárga mintázatú dobozt kinyitva azonban kiderült, jól van kalkulálva ez az összeg.

A Peerless Definition 6 spórolós szett. A példamutatóan ellenálló csomagolásból kibontva legalábbis ez a benyomás alakult ki bennem. Ráadásul nagyon okosan spórolós. Például a beszerelő anyagokkal, döntőkeretekkel, a bevágást segítő sablonnal nem fukarkodott a gyár. Így a szett beépítése, bekábelezése minimális erőfeszítéssel jár. Akkora lukat kell vágni, mint a sablon, oda be kell csavarozni a hangszórókat, ahogy a használati utasítás mutatja. Még a csipogót tartó műanyag keretek felfúrásához is kapunk sablont - egyszerűen zseniális. A kábeleket meg simán össze kell dugdosni a keresztváltóval - a gyárilag felszerelt csatlakozók még azt is megakadályozzák, hogy ezt elbénázzuk. Ez eddig csillagos ötös.

A spórolás az anyaghasználatnál kezdődik. Ennek legjobb példája a hangszóró kosara. A régi időkben ezt vasból öntötték. Nagy volt, nehéz, drága, cserébe igen szilárd és jól bírta az éveket. Aztán jött az olcsóbb fémlemezből húzott változat. Akár ez is lehet sokáig ellenálló és szilárd, mint az öntött, de sokat kell dolgozni rajta, és ugyanannyiba is fog kerülni, mint az öntött. De itt ugye az olcsósítás volt az alapvető cél. A Peerless hangszóró kosara pedig már műanyag. Tudom én, hogy a mai műanyagok akár jobbak is lehetnek, mint a fémek, de nekem akkor is vannak fenntartásaim. Ahogy egy tisztes óra szerkezetében sem lehet velük találkozni, egy hangszóró alapvető fontosságú részeként is furcsa. Hiszen teccik érteni: ez nem az igazi, hiszen anyag...

Persze ezek után a mélyközép hangszóró membránja sem más, mint polipropilén. A porvédő inverz, vagyis a membrán közepén amúgy meglévő nyílást nem kifelé domborodó, hanem homorodó lappal fedték el, ezen remekül mutat a Peerless felirat és a sok csillagos embléma. A mágnes mérete nincs eltúlozva, de puha gumipárnákkal alaposan védett az ütődéstől, sérülésektől. A magassugárzó ferrofluid hűtésű 25 milliméteres dóm. Ez minden, amit sikerült kideríteni róla.