Képet a népnek!

2005.02.24. 08:55

Meghalt a hifi, éljen a házimozi! A nagy elektronikai e szerencsére nem teljesen igaz jelmondat köré tervezik termékeiket. Ma már olcsó CD-játszót venni szinte lehetetlen, jutányos árú DVD-játszót viszont talán még a sarki zöldségesnél is árulnak. Az autóhifiben ma még nem teljesen ez a helyzet, de a multimédia ott is hihetetlenül gyorsan nyer teret.

csik.jpg

Drágán persze már évek óta szereltethetünk monitorokat, meg mindenféle körbevevő hangrendszereket a kocsinkba, a tv-vételről nem is beszélve. De amíg ezek ellenértékeként pár éve még hét számjegy virított a számlán, ma már egy nagyságrenddel olcsóbban megkapható mindez.

No name termékként pedig még olcsóbban. Amint sikerül a bűvös hat számjegyből ötöt csinálni, megindulnak az eladások. Az autóhifi-kereskedők legalábbis egyértelműen ezt állítják. Így nem maradt más, mint keríteni egy olcsó házimozi szettet, és kipróbálni, miben tud kevesebbet, mint a drága, márkás társai.

A www.autodvd.hu oldalon látható termékekre esett a választásom. Megpróbáltam olyan dolgokat kipróbálni, amik népszerűek, jól fogynak, és nem csak egy-egy darab van belőlük az országban.

Kellett egy DVD-játszó. Ez a Power Acoustik PADVD-130 lett. CD-, DVD- és mp3-játszó, beépített erősítős, rádiós fejegység. Természetesen Made in China; hol máshol készülhetett volna egy ennyi mindent tudó szerkezet, aminek az ára csak 99 990 forint? És ez a listaár. Aki komplett rendszert szeretne építeni, még esetleg ebből is kaphat kedvezményt, és a forgalmazó arra is felhívta a figyelmemet, hogy érdemes tanulmányozni az új árlistát, mert szinte minden termék olcsóbb lesz. A Power Acoustik PADVD - 130 például nem kicsit lesz százezer forint alatt, hanem bőven.

A Power Acoustik szeretné tudatni a nagyközönséggel, hogy nem valami űberbóvli termékkel van dolga, ezért szépen odaírja a készülékre: Design in Japan. Így mégis más. A totális globalizmus jegyében pedig ott a Power Acoustik címe, ami hogy, hogy nem az Egyesült Államokban található. És a Power Acoustik oldalára ellátogatva vissza is kell vonnom a no name jelzőt, hiszen egy 24 éve sikeresen működő vállalkozás biztosan nem az.

A fejegység maga jól megcsinált, de igencsak alapfokú szerkezet benyomását kelti. A gombok kézre állnak. Jól érezhetően működnek, de ne számítsunk bársonyos simaságra, mint a drágább fejegységeknél. A hangerőt állító gombot viszont tuti, hogy nem japánok tervezték. Először is rövid. Pont nem lehet kényelmesen megfogni, mindig kicsúszik az ember ujjai alól. Ráadásul alumíniumból, ami nem lenen baj, sőt. Viszont pont kimarad az esztergálásnál az utolsó munkafolyamat, emiatt az élek megmaradtak rajta, nincs olyan szépen lesimítva, mint ahogy a "nagy" gyártók készülékein. Kár érte. Vágni nem vág, csak kényelmetlen. És kényelmetlen az is, hogy a rádió nem tudja az RDS kódokat feldolgozni, ez a nem kifejezetten európai piacra készülés hátránya.

A hátoldalon a szokásos ISO csatlakozót találjuk, egy pár RCA -anya csatlakozók a készülékházon, és színes 5 RCA hüvelyt még szép színes műanyag házakban. Ez a bőség azért kell, mert ugye itt nemcsak hang, hanem képjeleket is kell továbbítani.

A Power Acoustik PADVD-130 bekapcsolás után erős egyéniségnek mutatkozik. A kijelzője ugyan fehér, szép nagy pálcikákból összeálló betűkkel, jelekkel, de a gombok megvilágítása vadító kék. Simán bevilágítja az egész utasteret.

A mechanika viszont megérdemli a dicséretet. Szinte ráharap a behelyezett lemezre, olyan erővel húzza be. A nálam járt darab mindenféle karcos CD-vel, és DVD-vel megbirkózott, a lejátszás pedig csak egyszer-kétszer akadt meg rövid időre. Az egyik esetben az úttestből 15 centire kiálló, és a sötétben észrevehetetlen vasúti sín volt bolt a bűnös, a másiknál egy, a lakkozásnál megsérült írott DVD-lemez, ami rövidesen végképp lejátszhatatlanná vált.

A Power Acoustik PADVD 130 mint CD játszó, a legutóbbi olcsó fejegység teszt utolsó helyezettjeivel veszi csak fel a versenyt. Végül is megszólal rajta minden, de az igazi lendület, a valódi térhatás, a zenehallgatásra való isnpiráció hiányzik belőle. De aki ilyen fejegységet vesz, biztosan nem zeneőrült, hanem filmrajongó. A zenerajongó meg vesz egy jó CD-játszót, és ha akkor valahogy illeszt hozzá külön DVD-játszót. Ma már nem nagy ördöngösség. A film megnézéshez persze nem elég csak egy DVD-játszó. Kell hozzá monitor is. Én rögtön 3 fajtát is kaptam, hogy legyen miből válogatni.

Az első a Power Acoustik PT-566HS nevű szerkezete (ára lapzártakor 86 000 Ft). Ez egy 5,6"-os LCD aktív mátrixos monitor. A dobozból kiszedve kiderült, praktikus jószág. Szinte bárhová fel lehet szerelni. Keretben foglal helyet, a monitor, amiből könnyen ki lehet pattintani. A keretet fel lehet fúrni, ragasztani önmagában is, de rakhatjuk egy mindenféle szögben állítható állványszerűségre is. Ez utóbbival 4-5 helyre is be lehetett volna szerelni az autómba. A monitor dobozában ugyan nem volt, de nagyon hasznos kiegészítő, amivel egyszerűen az első ülés fejtámla tartó rúdjára lehet akasztani a monitort.

A kis monitor jobb oldalán kaptak helyet a kezelőgombok. Bekapcsolás, menü, kiválasztás, módosítás. A túloldalon a készenlétet és a bekapcsolást jelző LED. A monitor aljából rövid vezeték áll ki, a végén egy sokpólusú csatlakozó fogadja a hang és videó jeleket és a tápfeszültséget. A hátoldalon néhány figyelmeztető feliratot olvashatunk angolul, a pontos típus megjelölését, és persze az is kiderül, hol készült. A fejegység összetett származása után talán meglepetés, hogy egész egyszerűen Koreában. Néhány apró nyílás is van a monitor hátlapján - itt nem szellőzni fog, hanem ezen keresztül tud megszólani a beépített hangszóró.

A kábelezés pofonegyszerű. A fejegység fehérrel és sárgával megjelölt kimeneteit kell egy RCA kábellel összekötni a monitor hasonló színű dugaszaival, áramot biztosítani, és kész. Bevallom, tartottam attól, hogy majd mindenféle praktikával élesztgetni kell a készülékeket, együtt-nem-működési hibákba futok, de semmi ilyet nem tapasztaltam. Bedugtam egy DVD-t a fejegységbe, és megjelent a kép a monitoron. Voila. Gyorsan végignéztem a menüpontokat, de nem nyúltam semmihez, minden jónak tűnt elsőre.

Tíz percnyi filmnézés után két alapvető dolgot tudtam meg. Az első az, hogy nem is olyan rossz autóban mozizni. Persze ehhez hátul kell ülni, megfelelő tér kell hozzá, és olyan hely, ahová jól fel lehet szerelni a monitort.