Nördnek lenni jó

2008.05.03. 07:52

Indítózz, kapcsold be a hifit. Igaz, milyen szép nagy, színes a képernyője? Ha nem tetszik a rádióműsor, csak válassz: a pendrive-ot vagy az iPodot akarod bedugni? TV-t néznél, vagy moziznál? Egyiket se? Te csak zenét szeretnél hallgatni az autódban, jó minőségben? Akkor te nem vagy a mi célközönségünk.

Az embernek mindig az az érzése, hogy a világ nem abba az irányba halad, amerre kellene. Jelen esetben a világ – az ablakon kinézve – szép dimbes-dombos vidéken a baden-württenbergi Sinsheim felé halad, ahol évről évre megrendezik Európa legnagyobb autós hifi- és multimédia kiállítását, a Car + Sound nevű rendezvényt. A kiállításon láthatók a nevesebb, iparágban érdekelt gyártók újdonságai (illetve, ahogy a navigátor mondja utoljára) és a jobbára német forgalmazó és beszerelő cégek installációi, valamint az Európai Mobil Média Szövetség (EMMA) nemzetközi évadnyitó autó hi-fi versenye.

Track 01

Szituációs játék a megértéshez: képzeljük el, hogy a közeli bevásárlóközpont parkolójában összegyűlt kék neonos srácok olyat játszanak, kinek szól nagyobbat az autós motyója. Egymás mellett négy kocsi nyitott ajtókkal bömbölteti a zenét: egyszerre szól Tiesto, Scooter, Rammstein és Brian Setzer, irritáló disszonanciával és hangerővel. Megvan? Ezt szorozzuk minimum kettővel, és akkor körülbelül értik, miről beszélek.

Nagy és piros, na mi az? Hát persze, hogy a Becker stand. Elsőre ugyanaz az installáció, mint tavaly (és tavalyelőtt), ugyanúgy kontraszelektált hosstessek (tényleg), és ugyanúgy van shop is, pólóval, sapkával, esernyővel. Hogy mik az újdonságok, arra nehéz választ kapni. A hardcore fanok a régi sikeres sorozatok – Mexico, Grand Prix – folytatását várják, lehetőleg minél kevesebb változtatással. Van azért kirakva vitrinbe néhány klasszikus az 50-es, 60-as évekből, van színes navigációs rendszer is.

Kirakták az aktuális csúcskészüléket , melyet nagy jóindulattal másfél éve lehetett frissnek mondani. Tényleg szép, és tud mindent, csak az vele a bökkenő, hogy kell köré venni egy veterán Mercedest, hogy igazán ütős legyen. Mindenesetre beállítottam az eBay-en, hogy figyelmeztessen, ha lement az ára ezer euró alá, akkor kezdem feltörni a malacperelyt.

A Pioneernál is mindent visz a navigáció. Az idei modellek jóval nagyobb hányada már 2DIN-es, színes képernyős. Színes navigáció, DVD-t lehet rajtuk nézni, dts kódolású hangot képesek reprodukálni, mert mégse maradjon az emberfia az emberlányával házimozi élmény nélkül a kocsiban. Ezen felül megjelenítik a tolatókamera képét, mi is kéne még. Van sok kinyíló képernyős fejegység, szintén mozifanok részére, illetve kijött az új CD-s sorozat 1DIN-es kiépítésben. Alapban szinte mindegyik olvas MP3, WMA formátumokat, csatlakoztatható USB-s eszköz, iPod, mert anélkül már nem élet az élet.

Újdonság, hogy az új modellek szinte mindegyike kommunikál az autó (már ha megfelelő típust birtoklunk) kezelőszerveivel és kijelzőjével – ez eddig csak a legfelső kategóriás típusokra volt jellemző. Van bennük Bluetooth csatlakozási lehetőség. A hi-fi rajongóknak érdekességként annyi, hogy a gyártónak egyetlen, kifejezetten zenére kihegyezett készüléke van, ez pedig a nagy sikerű P88RS új szériája, a fantáziadús P88RS II. A cég erősítőit, hangszóróit nem állították ki.

Az Alpine háza táján se más a helyzet. Van látványos demóautó 26 colos kerekekkel, és az idei év nagy slágere, a Fiat 500-as. Főbb címszavak: nagy, színes képernyők (IVA sorozat), navigációs rendszer, DVD, Bluetooth, USB. És persze iPod, mert hova lenne a világ, ha. De hogy ne legyünk ennyire lényegre törőek: van már 1DIN-es fejegységben is színes kijelző, meg az IDA szériában bejött az az ormótlan tekerőgomb középre, ráadásul elöntötte a termékpalettát a kék-zöld hullám.

Navigációs téren újdonság, hogy a cég saját gyártmányú Blackbird hordozható navigációs eszközét (úgy kell elképzelni, mint egy PDA) dokkolni lehet a gyártó IVA sorozatú készülékeibe, a lenyíló képernyő mögé. Hangzás terén pozitív változások várhatók, legalábbis ezt ígéri az Alpine. Az új 988x sorozat hangzásért felelős részének fejlesztését külső kezekbe adták, és ezzel ugrásszerű javulást értek el – állítólag. Meghallgatni a készülékeket sajnos nem volt lehetőségünk, de ha az információ helytálló, örömhír lehet az Alpine fanok számára. Ugyanis a gyártó utoljára a 2005-ös modellévben adott ki a kezéből hallgatható – igazán jó minőségű hangot produkáló – készüléket.

A Panasonicnál szinte teljesen a navigációs rendszerekre tevődött a hangsúly, randa germanizmussal élve. Minden beépített, nagyképernyős és navigál. Természetesen mindenhez jár Bluetotth és USB kapcsolat, sőt az itteni nóvum az SD memóriakártya elfogadása – az ezen tárolt zeneszámokat illetve fényképeket hallgathatjuk, illetve nézhetjük a beépített képernyőn. Erre a standra osztottuk ki a legdögösebb hostessekért járó címet, bár sokat rontott az összképen, hogy nem találtam iPod kompatibilis eszközt.

A pavilonban található többi nagyobb gyártó – Kenwood, Blaupunkt, VDO Dayton – nagyjából a kötelező formát hozták. Nagy képernyő, Bluetooth, meg USB. Természetesen iPod, mert anélkül mit sem ér az élet. Érdekesség, hogy a nagyok közül a SONY ismét nem jött el, úgy látszik, ez a szegmens náluk nem annyira fajsúlyos, hogy kijöjjenek Európa legnagyobb Hi-Fi szemléjére.