Ezentúl a dugókkal is számol a navigáció

2008.08.04. 03:00

Régóta használ navigációs rendszert? Álmatlanul forgolódik a TMC hiánya miatt, vagy egyszerûen csak irigy a nyugati szomszédokra, ahol bezzeg elérhetõ a szolgáltatás? Ezentúl a szomszéd fûje sem zöldebb, legalábbis nem a navigációs rendszerekhez nyújtott szolgáltatás terén.

Mi az a TMC?

A TMC a Traffic Message Channel kifejezésből kialakult betűszó, amely az analóg FM adások RDS kódjának egy szegmensét kitevő digitális adatátviteli csatornát jelöl, amelyen keresztül a navigációs készülékek által értelmezhető közlekedési hírek (útlezárások, balesetek, torlódások, határátkelőhelyi várakozási idők) sugározhatók ki. Magyarán: a navigációs rendszerünk mostantól akár az aktuális forgalmi helyzetnek megfelelően képes irányítani minket, ha a készülékünk rendelkezik a TMC jel vételre alkalmas antennával.

A TrafficNav Kft., a Magyar Rádió és a Navi-Gate Kft. közös sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogyan lesz a közlekedési helyzetről szóló információból olyan jel, amelyet az általunk használt navigációs készülék vesz, értelmez, és ez alapján tervez. Ebben a felállásban a TrafficNav információszolgáltatóként van jelen, hozzájuk kötődik a magyar utakra vonatkozó információk nemzetközi TMC szabványnak történő megfeleltetése az ún. lokalizációs táblával.

A lokalizációs tábla a kidolgozása után tartalmazza azt az országosan mintegy 2300, Budapesten 800 közlekedési csomópontot és eseményt, amelyet a rendszer figyelemmel kísér.

A Magyar Rádió a TMC adatszolgáltatásban műsorterjesztőként vesz részt, a közlekedési adatokat a hagyományos rádióadások frekvenciáján (az FM sávon) juttatva el a készülékekig. A Navi-Gate a Garmin hazai vezérképviselete, először az ő készülékeiken érhető el a szolgáltatás.

A TMC-nek köszönhetően a navigációs rendszerünk folyamatosan értesül az útvonaltervezést befolyásoló közlekedési helyzetről, figyelemmel tud lenni az útlezárásokra, dugókra, balesetekre, és menet közben alternatív útvonalakat javasol. Hogyan juthat a mezei halandó TMC szolgáltatáshoz?

Szerencsére igen egyszerűen, csak egy TMC vételére alkalmas antennával rendelkező navi kell hozzá, amely szoftveresen is tudja kezelni a TMC információkat – az újabb gyártmányú készülékek jellemzően ilyenek. A régebbi, illetve nem Garmin kütyüt használók se menjenek a falnak bánatukban, hiszen a legtöbb gyártó kínál a készülékeihez utólag csatlakoztatható TMC antennát.

A szolgáltatás egyelőre a NaviGuide Magyarország térképszoftverrel működik, de a szolgáltató szerint folynak a tárgyalások a többi térképszoftver gyártójával az illesztésről. iGo-n szocializálódott lelkemre balzsamként hatott a hír, hogy ezzel a szoftverrel is működik – most egy darabig örüljünk is együtt csendben.

A TMC szolgáltatás a magyarországi felhasználók részére ingyenes, Budapesten augusztus 1-től, országosan pedig augusztus 20-tól lesz elérhető. A dolog szépsége, hogy a Magyarországon kisugárzott TMC közlekedési információk a hazai felhasználók számára magyarul, a külföldi autósok készülékein viszont saját nyelvükön jelennek meg.