A legolcsóbb legjobb

2004.07.15. 11:22

Hogy valami szép is legyen meg jó is, csak a mesékben szokott előfordulni. Hogy valami szép is legyen, jó is legyen, na meg olcsó is, az még a mesékben sem, csak a reklámokban és a píár cikkekben. Legalábbis eddig így tudtam. De most itt van ez a u-Dimension Jr. Comp 6 nevű hangszóró, és szép is, jó is és még olcsó is. Újabb hiba a mátrixban?

csik.jpg

Ötvenkétezer forintos hangszórószettől korunk tapasztalt vásárlója nem vár túl sokat. Ennyiért ugyan biztosan nem gagyi piaci minőséget kap, inkább olyan jó középszert. Kifinomultság, igényes anyaghasználat, szemrevaló kivitelezés, uram bocsá': remek hangzás ennyiért még nem jár. Legalábbis a mi kontinensünkön.

Japánban úgy látszik, más a helyzet, és ez a másság valahogy begyűrűzött hozzánk a u-Dimension hangszórószettjének formájában. Az élményhalmaz a kicsomagolással kezdődik. A hosszúkás és meglepően kicsi papírdoboz még nem különleges, de az anyagtakarékossága már dicséretes. A tető alatt nejlonzacskókba csomagolva pihennek a hangszórók, keresztváltók és a mindenféle segédeszközök a beszereléshez. Az élvezet az első tasak kibontásánál kezdődik. A perforálás mentén kinyithatatlan csomagolásokhoz szokott kezünk megdermed, amikor a hegesztés mentén szinte varázsütésre kinyílik a mélyközép hangszórót védő zacskó. Megdöbbentő tapasztalni a japán cellux felsőbbrendűségét az általunk ismerthez képest: húzásra nem szakad miszlikre, kellő erővel könnyen eltávolítható, majd utána ismét képes ragadni - hihetetlen. A doboz papírbetétei sem egyszerűek; végigkövetni, hogy mi miért hajlik, felér egy alapfokú origami-tanfolyammal. A használati utasítás finoman domborított és nyomott barna papírja pedig már csak hab a tortán.

 
  Csomagolás japán módra
 
    Japánban különös figyelmet szentelnek a csomagolásnak. Ennek illusztrálására íme egy rövid idézet George Mikes: The Land of Rising Yen című könyvéből. "A csomagolás szabályai kissé bonyolultnak tetszenek, pedig nem is azok. Egy idegennek elég annyit megtanulnia, hogy a hosó, noriire, hansi és nosigami papírfajta örvend a legjobb hírnévnek, meg hogy kevéssé jelentős alkalmakra a dansit, torinokót, szugivaragamit és nisinousit nem oly feltűnőnek, s ezért megfelelőbbnek tartják. Ha a gaidzsin ezt megjegyezte, a részletekkel már nem is kell bíbelődnie. De ennyit jegyezzen meg, különben - ha hiszik, ha nem megtörtént - a végén még nisinousiba csomagol valamit nosigami helyett. Ha viszont halat, szárnyast, egyéb ételt vagy állatot (madarat, kutyát, versenylovat) küld az ember, azt nem kell becsomagolni. Elég, ha ízlésesen elrendezi > mongoltölgy-, japánciprus-, japáncédrus-, fenyő- vagy nandinalevélen <, és tálcára vagy kosárba helyezi. Persze ezzel a fajta ajándékkal nagyon kell vigyázni. Egyszer elkövettem azt a faux pas-t, hogy nem koreai-, hanem japáncipruslevélen küldtem egy hölgynek egy versenylovat. Azóta nem áll szóba velem."

A csomagolás után vegyük szemügyre a hangszórókat: elsőként a tizenhat centis mélyközepet. A membránszél finom gumi. Eddig a semmi extra-kategória, de kosár már fémöntvény. A membrán meg igazi különlegesség. A frontoldal fekete üvegszál szövedék, hátul meg sima üvegszál a kettő között meg valami PMI nevű anyag van. Legalábbis a rajz szerint. Az életben ez úgy néz ki, mintha a membrán hátoldalára ragasztottak volna egy gyűrűt valami vékony Polifoam matracféleségből.

Mindenesetre jól érezhetően nagyon merev, talán a legmerevebb membrán, amit valaha próbára tettem az ujjaimmal. Az egész mágneses rész rézzel van fedve - ennek a döbbenetesen jó kinézeten kívül egyéb hasznos tulajdonságai is vannak, csak drága, ezért meglepő, hogy telik erre is. A mágnest védő gumigyűrűn kötelező reklámfeliratok angolul és japánul - hálás fotótéma szórt ellenfényben. A hangszóró meglepően lapos, mindössze 59 milliméter, így a legtöbb autóba mindenféle gond nélkül beépíthető.

A magas hangszóró huszonöt milliméteres selyem dóm. Neodímium mágnes mozgatja a membránt. Döntve, süllyesztve és valamilyen felületre is fel lehet szerelni a különböző beépítő keretekkel - ennek kiemelt fontosságot tulajdonít a gyártó, a dobozon és a használati utasításban is megemlíti a lehetőséget, hát én sem hallgatok róla. Ami igazán érdekes: a hangszóróból kijövő vezeték. Van saját neve - vagy legalábbis a gyártója nem tagadja meg a származását: Musicable Technology. Némi nyomozás után kiderül, hogy az európai Audioplan márkája. Érdekes lenne tudni, hogy került japán hangszórószettre a speciáldrót. Azt viszont mélységesen elhallgatja a cég, melyik a pozitív szál. (Segítségképpen elárulom: a felirattal ellátott a plusz.)