Tíz főbűn az utakon

2002.09.05. 13:56

 
   
   

Egy sofőr-továbbképzéssel foglalkozó brit cég készített egy listát a leggyakoribb balesetet okozó vezetési hibákról. A lista nem csak tanulságos olvasmány minden autósnak, de bizonyos hibák hiánya jól mutatja azt is, hogy hol tart a brit vezetési kultúra mondjuk a magyarországihoz képest. Lássuk hát a tíz legjellemzőbb baleseti okot:

- A leggyakoribb hiba a figyelmetlen parkolás, amelyből számos koccanásos baleset adódik.
- A második leggyakoribb hiba a követési távolság alábecslése, amely főképp nagy sebességnél okoz ráfutásos baleseteket.
- A harmadik, amikor túl közel áll meg az autós az előtte állóhoz, így egy esetleges ráfutásos balesetből tömegkarambol is lehet.
- A negyedik a sebesség nem megfelelő megválasztása, ami erősebb fékezéskor az autó feletti uralom elvesztéséhez vezethet.
- Az ötödik igen jelentős hiba, ha valaki fáradtan ül volánhoz: az alvó vezető ön- és közveszélyes.
- A hatodik leggyakoribb baleseti ok, ha valaki a másik jármű holtterében halad, mivel így jelentősen megnövekszik annak a veszélye, hogy az elöl haladó egyszerűen ráhúzza az autóját a másikra. Megoldásként azt javasolják, hogy úgy haladjunk, hogy a másik autó tükrében lássuk annak vezetőjét: ekkor ő is lát minket.
- A hetedik hiba a késői fékezés: elég egy kicsivel csúszósabb felület, és kész a baj.
- A nyolcadik hiba a céges autók vezetőinek felelőtlensége: nem saját autóval hajlamosak az indokoltnál bátrabban autózni.
- A kilencedik hiba, hogy ha valaki nem vesz tudomást a környezetében levők eltérő vezetési stílusáról. Ez egy kis figyelemmel orvosolható.
- A tizedik leggyakoribb baleseti ok, ha a sofőr olyan helyen áll meg, ahol az utolsó pillanatig nem látszik, így csak az érkező autós reflexein múlik, hogy lesz-e baleset.

A tíz ok közül láthatóan kimaradtak olyan tételek, mint a táblák és útburkolati jelek figyelmen kívül hagyása, vagy valamely elsőbbségi szabály be nem tartása, ami annyit jelent, hogy az ilyen esetek ritkák a Csatorna másik oldalán. Csak remélni lehet, hogy ez hamarosan nálunk is így lesz...