Nissan előzetes Párizsból

2002.09.17. 12:14

 
   
   

A Nissan legnagyobb újdonsága kétségkívül az új Micra lesz, amely Japánban tavasz óta már kapható March néven. Az európai változat a képek tanúsága szerint nemigen különbözik a belpiaci kiviteltől, bár a lehetséges eltérésekről - így az új motorváltozatokról - egyelőre hallgat a Nissan. Ami biztos, hogy az új modell hatalmas előrelépés az elődhöz képest: a 72 mm-el nagyobb tengelytáv és a helytakarékos futómű révén az eddiginél jóval tágasabb belső teret kínál, miközben méretei nem nőnek túl a kategória átlagán.

 
   
   

Valószínűleg a japánban forgalmazott modellek 1,0, 1,3 és 1,4 literes 68, 90 és 98 lóerős motorjai közül legalább kettő az európai változatban is megjelenik, de emellett várható egy dízelváltozat bejelentése is. Az autó egyetlen újdonsága, amelyről hivatalosan is tudunk, az intelligens kulcsnak, amely 0,8 méterre megközelítve az autót lehetővé teszi az ajtók kinyitását, és a slusszkulcsot is kiváltja.

 
   
   

Az ajtó nyitásához és az indításhoz a kulcs jelenlétében csupán egy-egy gombnyomásra van szükség, így szükségtelenné válik a zsebben való kotorászás és megszűnik a kulcs bezárásának lehetősége is, ami eddig sokunknak okozott már kellemetlenséget. Hasonló rendszerrel már találkozhattunk egyes európai gyártóknál is azzal a különbséggel, hogy ott még kártyát kellett dugdosni az indításhoz.

 
   
   

A Nissan másik nagy durranása a Micra alapjaira épülő C+C tanulmány. Itt a két C betű ugyanazt jelenti mint a Peugeot-nál: az autó az összehajtható keménytetőnek köszönhetően egyszerre nyújtja egy kupé és egy kabrió előnyeit.

 
   
   

Az alkalmazott megoldás is hasonló a 206 CC-nél megismerthez: a tető a csomagtartófedél alá csúszik be, ha nincs rá szükség. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a modell sorozatgyártásba kerül-e valamikor, de a Ford StreetKa és a 206 CC mellett valószínűleg ez a modell is megtalálná a helyét a piacon.

A többi újdonság kisebb horderejű: új motor kerül az X-Trail terepjáróba, és megjelenik a felújított Almera, amely új lámpákkal és valamelyest átrendezett belső térrel igyekszik még több vásárlót megnyerni. A japánok újdonságairól a hivatalos bemutató alkalmával részletesebben is beszámolunk.