A Fiat díjat kapott a JTD dízelmotorok fejlesztéséért

2002.09.24. 15:14

 
   
   

A Fiat kapta az idén az Economist Innovation Award (szabad fordításban Környezetvédelmi Fejlesztésekért Díj) nevű elismerést a közös nyomócsöves dízelmotorok fejlesztésében elért eredményeiért. A Fiatnál az 1980-as években kezdtek dolgozni az azóta széles körben elterjedt befecskendezési rendszeren, amely később fontos szerepet játszott a személygépjármű-dízelmotorok ma is tapasztalható rohamos fejlődésében. Az új rendszert először az Alfa 156 JTD típusban mutatták be, majd az új motorgeneráció a Fiat számos más modelljében is felváltotta a hagyományos motorokat. A cég azóta már a még jobb hatásfokot nyújtó második generációt is elkészítette: az első Multijet rendszerű motorokat épp a napokban mutatják be a Párizsi Autószalon közönségének. Az 1,3 és 1,9 literes egységek jelenleg a világ legmodernebb dízelmotorjai közé tartoznak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.