Jó hírek a Fiattól

2002.09.30. 15:44

 
   
   

A pénzügyi krízisben vergődő cég néhány apró sikere és több nagyszabású terve is napvilágra került Párizsban. Úgy tűnik, a legjobb helyzetben az Alfa Romeo van: a 156 GTA-ból a tervezett mennyiség másfélszerese fogyott a bemutató óta, így az év végéig akár 3.000 példány is gazdára találhat a sportos típusból. Szintén jó hír, hogy a Lancia Phaedra iránt is nagyobb a kereslet, mint azt korábban várták: 7.000 helyett 9.000 példány eladására van remény a következő évben. Persze mindez nem segíti ki a Fiatot a kátyúból, de okot ad a reménykedésre a jövőt illetően.

Ezeknél sokkal fontosabb azonban, hogy két új modell fejlesztéséről is szó esett: hivatalonsan is elismerték, hogy 2003-ban bemutatkozik az Alfa Sprint nevű négyüléses kupé, amely a 156-os alapjaira épül. Az autóból évente mintegy 20.000 példányt szeretnének értékesíteni, bár az Alfa Romeo első embere, Daniele Bandiera szerint titkon abban reménykednek, hogy hamar túllépik ezt a számot. A másik újdonságról még ennyit sem tudni, mindössze azt árulták el, hogy 2004-ben jelenik meg, és Lancia emblémát visel majd. Korábban úgy volt, hogy a 2004-es évben a Lancia nem mutat be új típust. Az autóról állítólag még a héten hallhatunk további részleteket. Spekulációk persze már most is vannak: egyesek szerint az új típus nem más, mint a Lybra gyökeresen áttervezett változata, amelynek fejlesztését 2001 végén állították le.

Szó esett még két érzékeny kérdésről: a Lancia Thesis luxusautó gyengélkedő eladásairól és a Fiat Stilóról, amely sokak szerint a cég jelenlegi helyzetéért is felelős. A Fiat/Lancia részleg vezetője, Gianni Coda szerint a Thesis eladásai egyelőre terv szerint haladnak: a minden létező luxussal felszerelt modellből az év végéig valószínűleg el fog kelni a tervezett 5.000 darab, és arra is van esély, hogy 2004-ig elérjék a korábban tervezett évi 25.000 eladási darabszámot. Ami a Stilót illeti, Coda szerint a Párizsban bemutatott kombi változat a jelenlegi évi 200.000 eladott autóhoz további 70.000-el járulhat hozzá, de a Fiatnál ez esetben is reménykednek benne, hogy az eladások meghaladják a várakozásokat.