Holden SSX: sportlimuzin ausztrál módra

2002.10.28. 16:24

 
   
   

Sydneyben mutatta be a Holden legújabb tanulmányautóját, amely az Európában kegyvesztett Opel Omega alapjaira épül. Az ausztrálok úgy nyúltak az Opel nagykocsijához, hogy abból egy izgalmas, sportos, és praktikus jármű lett. Az autó műszakilag a Holden Commodore típuson alapszik, amely az Opel Omega hosszabb és szélesebb változata jellegzetes saját tervezésű orr-résszel és nagy lökettérfogatú nyomórudas amerikai V6-os és V8-as motorokkal.

 
   
   

Ebből az alapból hozták ki a maximumot a helyi tervezők. Az SSX már az első pillantásra agresszív benyomást kelt, ami elsősorban a kiszélesített sárvédőknek, a vízszintes lámpatesteknek, a mélyre nyúló lökhárítónak és az alufelnikre szerelt nagyméretű de alacsony profilú gumiknak köszönhető. A legfontosabb változtatás azonban az autó hátulja felé közeledve mutatkozik meg: az SSX nem hagyományos limuzin, mint a Commodore vagy az Omega, ami elsősorban a hátsó ablakkal együtt nyíló nagy hátsó ajtónak és a lenyitható hátfalnak köszönhető.

 
   
   

Így a tanulmányautó egy kombi praktikumát ötvözi egy sportos limuzin dinamikus formavilágával. Az összképet a jórészt bőrrel bevont belső tér és a fémbetétekkel gazdagon díszített műszerfal teszi teljessé. Az autó legnagyobb értéke azonban mégsem az ötletes megoldásokban rejlik, sokkal inkább abban, hogy az ausztrál tervezők megmutatták: egy kis képzelőerővel és minimális befektetéssel az Opel Omegához hasonló konvencionális, sőt, már-már unalmas nagykocsikból is válhat izgalmas, és ugyanakkor igen praktikus autó...