Jaguar X-type versenyautó-tanulmány

2002.11.06. 12:15

 
   
   

A brit márka amerikai részlege alkotta a képeken látható koncepció-autót. Az X-type Racing Concept Ameika legnagyobb tuning-kiállításán, a SEMA Show-n mutatkozik be a nagyközönségnek, és bár egyetlen konkrét versenysorozat szabályaihoz sem illeszkedik, azt hivatott hangsúlyozni, hogy a Jaguar hagyományokhoz szervesen kapcsolódik a versenysport. A háromliteres V6-os X-type alapjaira épülő modell megalkotásakor a tervezők a német DTM és az amerikai Trans Am versenyeken szereplő versenygépek formai jellegzetességeit használták fel, így alakult ki az agresszív, szélesített karosszéria, az óriási első kötény, az autó teljes szélességében végighúzódó nagyméretű hátsó szárny.

 
   
   

Szintén a versenysportból származnak a 18 hüvelykes központi rögzítésű BBS felnik, az elöl 345, hátul pedig 385 mm széles Michelin Pilot abroncsok és a hatdugattyús féknyergeket alkalmazó Brembo fékberendezések. Az autó festése sem mindennapi: a Jaguar jellegzetes zöld színében pompázik, amelyre az F1-es modellhez hasonlóan a cég emblémája, az ugró nagymacska körvonalai kerültek.

 
   
   

A Jaguar amerikai szóvivője szerint az autónak két fontos célja is van: az egyik, hogy hangsúlyozza az X-type-ban mint versenyautóban rejlő lehetőségeket, a másik pedig hogy megmutassa a vásárlóknak, mi mindent lehet kihozni az autóból néhány ügyes tuningfogással.