Mercedes CLK kabrió jövőre

2002.11.11. 12:07

 
   
   

Állítólag 2003 tavaszán mutatkozik be a Mercedes új négyüléses kabrió modellje. A nyitott CLK-t állítólag az elődmodellhez hasonlóan vászontetővel, de üvegből készített hátsó ablakkal kínálják majd, így az összecsukható keménytető megmarad a sportos SL és SLK modellek kiváltságának. Ennek több oka is van: a legfontosabb állítólag a helytakarékosság, ugyanis az áttervezett tető állítólag összecsukott állapotban sem vesz majd el jelentős teret a 435 literes csomagtérből. Emellett a négy felnőtt számára is kényelmes utastér lefedése jóval nagyobb, nehezebb, és főként jóval drágább szerkezetet igényelt volna, mint akár az SL esetében, ha a tervezők keménytetővel akarták megoldani, így minden érv a hagyományos megoldás mellett szólt.

Az autó műszaki megoldásai - eltekintve a karosszéria szükségszerű merevítéseitől - szinte teljesen megegyeznek a CLK kupéban alkalmazottakkal. A motorválaszték egy 1,8 literes kompresszoros négyhengeressel indul, amely 170 lóerős, a CLK 500 Cabrio jelű csúcsmodellbe pedig a többi Mercedesből jól ismert 306 lóerős ötliteres V8-as kerül. A köztes változatokba kétliteres feltöltős négyhengeres, vagy 2,6 illetve 3,2 literes V6-os motorok kerülhetnek a vásárló kívánsága szerint. A hírek szerint a jövőre érkező modell lesz az első nyitott Mercedes, amelybe dízelmotor is kerül: a 2,7 literes öthengeres CDI turbódízel 170 lóerőt képes mozgósítani. A korábbi modellel ellentétben a CLK Cabrio AMG változatát sem csak külön kérésre készítik, az 5,5 literes 367 lóerős V8-as motorral felszerelt sportos változat a kínálat szerves része lesz.

 
   
   

A kabriózás élménye természetesen ezúttal is jelentős felárral érhető el: a nyitott CLK-ért kb. 4.500 euróval többet kell majd fizetni, mint a kupéért, azaz a négyhengeres alapváltozatok ára elérheti a 40.000 eurót (9,6 millió Ft), míg a CLK 500 durván 60.000 eurós áron (14,3 millió forint) kelleti majd magát Nyugat-Európában. Magyarországon még drágább lesz a nyitott Mercedes: tekintve az itteni kereskedő magasabb árait, valamint a különféle adónemeket, a CLK kabrió valószínűleg 15 és 25 millió forint közötti áron lesz elérhető.