Maserati Quattroporte kémfotók

2002.11.18. 14:06

 
   
   

A szigonyos márka új modellje hosszú ideje az első igazi luxuslimuzin amelyet Olaszországban készítenek. A képeken is jól látható, hogy az új modell óriási, egyesek szerint még a Mercedes S-osztály normál tengelytávú változatánál is hosszabb és szélesebb lesz. A próbapéldányt alaposan elmaszkírozták az olaszok, de a fekete takarólemezek és a kerek Barkas-lámpák sem képesek teljesen elfedni az autó elegáns vonalvezetését.

 
   
   

Úgy tűnik, a tervezőgárda megtartotta az idén tavasszal bemutatott 1:10 méretarányú makett stílusát, legfeljebb egyes részletmegoldásokon változtathattak, bár erre nemigen derülhet fény a jövő év elejére ígért bemutatóig. A hetes BMW, az S-Mercedes és az új Jaguar XJ sorozat szerencséje az, hogy az olaszok a hírek szerint egyetlen változatot terveznek, amelybe a GT-ben és a Spyderben már bevezetett hajtáslánc kerül.

 
   
   

A 4,2 literes V8-as motor 385 lóerő körüli teljesítménye ugyan elegendő lesz akár a 300 km/h végsebesség megközelítéséhez is, ám a teljesen automatikus váltó hiánya Amerikában, ahol a Maserati igazán nagy sikerre számít, igen nagy hátrány lehet. Emellett az is a konkurencia malmára hajthatja a vizet, hogy a Maserati vezetői nem is terveznek V12-es változatot. Ez ugyan magyarázható azzal, hogy a nyolchengeres is épp eléggé erős lesz, de ebben a kategóriában a nagyobb hengerszám nagyobb presztízst is jelent.

 
   
   

Ráadásul a testvérmárka, a Ferrari rendelkezik is a megfelelő motorral, amely minimális ráfordítással átalakítható lenne a luxusautó számára. Persze így is szinte biztos, hogy a cég terveiben szereplő évi 9.000 autó a magas ár ellenére is elkel majd.