Megválasztották a világ legjobb versenyautóit

2003.01.22. 13:55

 
   
   

A brit Autosport heti magazin felállította az elmúlt évtizedek legjobb versenyautóinak listáját. Az autókat négy kategóriába sorolták, és készítettek egy abszolút sorrendet is. A legjobbnak a Ferrari 312T-t ítélték, amellyel 1975-ben Niki Lauda világbajnokságot nyert. A második a sportprototípusok legjobbja, az 1970-ben és 71-ben számos versenyt nyert Porsche 917-es lett, amely európai hosszútávú versenyeken és a CanAm bajnokságon érte el legnagyobb sikereit. A túrakocsik közül a BMW M3-at ítélték a legjobbnak, amely az 1980-as évek második felében Európa összes túraautó-bajnokságában domináns szerepet játszott, sőt, még raliversenyeken is eredménnyel szerepelt.

 
   
   

A raliautók között a korszakalkotó Audi Quattró érdemelte ki az elsőséget, és nem csak a versenyeken elért eredményeivel: a Quattro esetében inkább annak szól a díj, ahogy ez az autó alakította át a raliversenyek arculatát, bevezetve a ma már általánosan alkalmazott négykerék-hajtást és a turbófeltöltést. A listára jellemző, hogy az 50 felsorolt autó közül mindössze négy származik az utóbbi néhány évből

 
   
   

, és ezeket sem értékelték túl sokra: a legelőkelőbb helyen a Peugeot 206 WRC áll, ez az autó a 10., Mika Hakkinen McLaren MP4/13-asa a 30., a Ferrari F2002 a 35. , a Le Mansban egyeduralkodó Audi R8 pedig a 44. az Autosport ranglistáján.