Lesz kétüléses Mazda RX-8 származék

2003.01.24. 11:58

 
   
   

A japán gyártó fejlesztési igazgatója szerint elkerülhetetlen az új változatok bevezetése. Joseph Bakaj elmondta, hogy az RX-8 gyártása meglehetősen drága mulatság a Mazdának, mivel a típushoz számos egyedi alkatrészt kellett kifejleszteniük, a költségek megtérülése pedig csak úgy képzelhető el, ha több változatot fejlesztenek ki. A legvalószínűbb megoldás, hogy az RX-8 bázisán egy hagyományos, de az alapmodellnél jóval sportosabb kétajtós kupét készítenek, amely gyakorlatilag az RX-7 széria valódi utódja lenne, de Bakaj azt sem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben egy harmadik modellel jelentkeznének, amely a kétüléses RX-7 utód nyitott változata lenne.

Arra a felvetésre, miszerint az MX-5 típus is megkapná az RX-8 új, RENESIS fantázianevű Wankel-motorját, egyértelműen nemleges választ adott a vezető. "Az MX-5 ereje az egyszerűségében és alacsony árában rejlik. A Wankel-motor alkalmazásával az autó árát legalább 2.000 dollárral kellene emelnünk, nem is beszélve arról, hogy a nagyobb teljesítmény miatt a futóművet és a fékrendszert is át kellene alakítanunk, ami további dráguláshoz vezetne. Ezzel épp az MX-5 lényegét tennénk tönkre."

Az új kétüléses RX-8 változatok megjelenésére sajnos várnunk kell: Bakaj szerint ugyan már dolgoznak a terveken, de a bemutatóval mindenképp megvárják, hogy kiderüljön, a piac hogy fogadta a négyajtós négyüléses RX-8-ast.