Csőlátást okoz a mobiltelefon?

2003.01.31. 13:27

 
   
   

Újabb érv került elő a vezetés közbeni mobiltelefonálás betiltása mellett. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a mobiltelefon használata úgy vonja el a vezető figyelmét, mintha csőlátásban szenvedne, azaz kizárja a perifériás látásból származó információk egy részét. Emellett növeli a reakcióidőt, védtelenebbé téve a telefonáló autóst a váratlan helyzetekkel szemben. A kutatás érdekessége, hogy az eredmények szerint nincs különbség a mobiltelefon közvetlen és kihangosító készlettel való használata között, mindkettő hasonló intenzitással zavarja a vezetőt. Az Egyesült Államokban jelenleg igen sokan foglalkoznak hasonló kutatásokkal, mivel New York államot kivéve, ahol már megszületett a tiltó rendelkezés, egyelőre nem szabályozott az autóban való telefonálás kérdése.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.